Ero sivun ”Intel Pentium M” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
better image
 
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Pentium M Dothan.jpg|thumb|Pentium M 730 ''Dothan''.]]
[[Tiedosto:Fujitsu Siemens Computers Amilo L7300 - motherboard - Intel Celeron M 360 (SL8ML) in socket 479-0459.jpg|pienoiskuva|Pentium M 730 ''Dothan''.]]
'''Intel Pentium M''' on [[Intel Pentium Pro|P6]]-arkkitehtuuriin pohjautuva kannettaviin tietokoneisiin suunniteltu [[suoritin]].
'''Intel Pentium M''' on [[Intel Pentium Pro|P6]]-arkkitehtuuriin pohjautuva kannettaviin tietokoneisiin suunniteltu [[suoritin]].



Nykyinen versio 21. toukokuuta 2021 kello 09.51

Pentium M 730 Dothan.

Intel Pentium M on P6-arkkitehtuuriin pohjautuva kannettaviin tietokoneisiin suunniteltu suoritin.

Suoritinta ei virallisesti myydä pöytäkoneisiin lainkaan, mutta jotkin emolevyvalmistajat ovat tehneet pöytäkone-emolevyjä, joihin Pentium M -suorittimen saa asennettua.

Pentium M sisältää lukuisia parannuksia edeltäjäänsä Intel Pentium III:een nähden, mm.

  • Väylä on vaihdettu Pentium 4:n käyttämään neloiskellotettuun väylään.
  • Lisätty tuki SSE2-käskyille
  • Liukuhihnaan on tehty joitain sisäisiä parannuksia
  • Suorittimeen on lisätty hyvin kehittyneet virransäästöominaisuudet.
  • Välimuistin (Cache) kokoa kasvatettu

Banias[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset Pentium M -suorittimet perustuivat ytimeen koodinimeltään Banias, ja ne julkistettiin vuonna 2003. Banias oli valmistettu 0,13 µm:n valmistustekniikalla, ja siinä oli 1 megatavu L2-välimuistia. Suoritin toimi 64-bittisellä 4*100 MHz väylällä. Nopein Banias-pohjainen Pentium M -suoritin kävi 1,7 GHz:in kellotaajuudella.

Nopeimmat Banias-pohjaiset Pentium M -suorittimet kuluttivat täydessä rasituksessa 24,5 W tehoa. Suorittimesta oli saatavilla myös pienemmällä käyttöjännitteellä toimivia vähävirtaisempia LV- ja ULV-malleja. Näiden enimmäiskellotaajuus oli perusmallia pienempi, ja ne oli tarkoitettu erityisen pienikokoisiin kannettaviin tietokoneisiin.

Dothan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava versio oli koodinimeltään Dothan. Dothan oli valmistettu 0,09 µm:n valmistustekniikalla, ja siinä oli 2 MB L2-välimuistia.

Dothan toimi suurimmillaan 2,26 GHz:n kellotaajuudella.

Dothanin myötä Pentium M -suorittimissa siirryttiin kellotaajuuden mukaisesta nimeämiskäytännöstä mallinumeron mukaiseen nimeämiskäytäntöön. Kaikkien Pentium M -suorittimien ensimmäinen numero on 7, viimeinen numero ilmaisee väylätaajuuden, 0 = 4*133MHz = 533FSB väylä, 5 = 4*100MHz = 400FSB väylä. Keskimmäinen numero vaihtelee kellotaajuuden mukaan.

Dothan-pohjaiset Pentium M -suorittimet kuluttavat rasituksessa enimmillään 21 wattia sähköä, eli hiukan edeltäjäänsä vähemmän. Virrankulutus levossa oli kuitenkin hiukan kasvanut Baniaksesta, johtuen uuden valmistustekniikan aiheuttamasta suuremmasta vuotovirrasta.

Seuraajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavan sukupolven malli, koodinimeltään Yonah, valmistettiin 0,065 µm:n valmistustekniikalla. Se oli kaksoisydinprosessori, eli sisälsi kaksi suoritinta samalla piirillä. Yonah oli ensimmäinen tuplaydin-pc-suoritin, jossa ytimillä oli yhteinen L2-välimuisti.

Yonahia ei kuitenkaan enää myyty Pentium M -nimellä, vaan nimellä Intel Core Duo, vaikka se pohjautuukin P6-arkkitehtuuriin.

Sekaannusta lisää se, että Intelin seuraavan kokonaan uuden suoritinarkkitehtuurin suorittimia myydään nimellä Intel Core 2 Duo, vaikka kyseessä on täysin uusiksi suunniteltu suoritin.