Ero sivun ”Kehitysmaa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 128.214.121.34 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 128.214.205.4 tekemää
Rivi 2: Rivi 2:


==Kehitysmaan määritelmä==
==Kehitysmaan määritelmä==
Kehitysmaa ei ole sanut tiettyä yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystasoa, joka olisi tuonut mukanaan materiaalisesti korkean [[elintaso]]n. Tunnusomaisia piirteitä ovat alhainen [[bruttokansantuote]], kansalaisten enemmistön vähäinen varallisuus, puutteellinen [[koulutus]]taso, etenkin heikko [[lukutaito]], ja [[terveydenhuolto|terveydenhuollon]] pulmat, erityisesti korkea [[lapsikuolleisuus|lapsi]]- ja [[tauti]]kuolleisuus sekä matala elinajanodote, ja siitä seuraava suuri [[syntyvyys]]. [[Demokratia]]a sekä siihen liittyvää vakaata poliittista ja oikeudellista yksilönoikeuksien, vapauden, [[tasa-arvo]]n ja [[yhteiskunta]]luottamuksen ilmapiiriä ei ole usein ole, tai se on varsin vakiintumatonta.
Kehitysmaa ei ole saavuttanut tiettyä yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystasoa, joka olisi tuonut mukanaan materiaalisesti korkean [[elintaso]]n. Tunnusomaisia piirteitä ovat alhainen [[bruttokansantuote]], kansalaisten enemmistön vähäinen varallisuus, puutteellinen [[koulutus]]taso, etenkin heikko [[lukutaito]], ja [[terveydenhuolto|terveydenhuollon]] pulmat, erityisesti korkea [[lapsikuolleisuus|lapsi]]- ja [[tauti]]kuolleisuus sekä matala elinajanodote, ja siitä seuraava suuri [[syntyvyys]]. [[Demokratia]]a sekä siihen liittyvää vakaata poliittista ja oikeudellista yksilönoikeuksien, vapauden, [[tasa-arvo]]n ja [[yhteiskunta]]luottamuksen ilmapiiriä ei ole usein ole, tai se on varsin vakiintumatonta.


Kehitysmaat ovat keskenään hyvin hajanainen ryhmä. Köyhimpiä maita voidaan kuvata omalla termillään: ''heikoimmin kehittyneet maat'' tai ''alikehittyneet maat''. Suhteellisesti selvästi eniten tällaisia maita on [[Afrikka|Afrikassa]], jonka tilanteesta esimerkiksi viimeisten vuosikymmenten [[nälänhätä|nälänhädät]], [[sota|sodat]] ja luonnonkatastrofit, kuten [[kuivuus|kuivuudet]] tai [[tulva]]t, ovat jättäneet varsin lohduttoman kuvan. Lisäksi etenkin [[Aasia]]ssa ja [[Latinalainen Amerikka|Latinalaisessa Amerikassa]] on paljon kehitysmaan kriteerit täyttäviä valtioita, mutta osa niistä on jo varsin teollistuneita, esimerkiksi [[Turkki]], [[Intia]] ja [[Etelä-Afrikka]]. Näistä edistyneemmistä maista käytetään usein nimitystä ''vähemmän kehittyneet maat'' erotuksena köyhimpiin eli ''vähiten kehittyneisiin maihin''.
Kehitysmaat ovat keskenään hyvin hajanainen ryhmä. Köyhimpiä maita voidaan kuvata omalla termillään: ''heikoimmin kehittyneet maat'' tai ''alikehittyneet maat''. Suhteellisesti selvästi eniten tällaisia maita on [[Afrikka|Afrikassa]], jonka tilanteesta esimerkiksi viimeisten vuosikymmenten [[nälänhätä|nälänhädät]], [[sota|sodat]] ja luonnonkatastrofit, kuten [[kuivuus|kuivuudet]] tai [[tulva]]t, ovat jättäneet varsin lohduttoman kuvan. Lisäksi etenkin [[Aasia]]ssa ja [[Latinalainen Amerikka|Latinalaisessa Amerikassa]] on paljon kehitysmaan kriteerit täyttäviä valtioita, mutta osa niistä on jo varsin teollistuneita, esimerkiksi [[Turkki]], [[Intia]] ja [[Etelä-Afrikka]]. Näistä edistyneemmistä maista käytetään usein nimitystä ''vähemmän kehittyneet maat'' erotuksena köyhimpiin eli ''vähiten kehittyneisiin maihin''.

Versio 30. marraskuuta 2006 kello 00.09

Kehitysmaa on teollisuusmaihin tai rikkaisiin maihin verrattuna tietyillä indikaattoreilla katsottuna "alikehittynyt" tai "vähemmän kehittynyt", usein ei-teollistunut valtio. Usealla kehitysmaalla on kolonialistinen menneisyys siirtomaana.

Kehitysmaan määritelmä

Kehitysmaa ei ole saavuttanut tiettyä yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystasoa, joka olisi tuonut mukanaan materiaalisesti korkean elintason. Tunnusomaisia piirteitä ovat alhainen bruttokansantuote, kansalaisten enemmistön vähäinen varallisuus, puutteellinen koulutustaso, etenkin heikko lukutaito, ja terveydenhuollon pulmat, erityisesti korkea lapsi- ja tautikuolleisuus sekä matala elinajanodote, ja siitä seuraava suuri syntyvyys. Demokratiaa sekä siihen liittyvää vakaata poliittista ja oikeudellista yksilönoikeuksien, vapauden, tasa-arvon ja yhteiskuntaluottamuksen ilmapiiriä ei ole usein ole, tai se on varsin vakiintumatonta.

Kehitysmaat ovat keskenään hyvin hajanainen ryhmä. Köyhimpiä maita voidaan kuvata omalla termillään: heikoimmin kehittyneet maat tai alikehittyneet maat. Suhteellisesti selvästi eniten tällaisia maita on Afrikassa, jonka tilanteesta esimerkiksi viimeisten vuosikymmenten nälänhädät, sodat ja luonnonkatastrofit, kuten kuivuudet tai tulvat, ovat jättäneet varsin lohduttoman kuvan. Lisäksi etenkin Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa on paljon kehitysmaan kriteerit täyttäviä valtioita, mutta osa niistä on jo varsin teollistuneita, esimerkiksi Turkki, Intia ja Etelä-Afrikka. Näistä edistyneemmistä maista käytetään usein nimitystä vähemmän kehittyneet maat erotuksena köyhimpiin eli vähiten kehittyneisiin maihin.

Kehitysmaiden määrittelyä vaikeuttaa kuitenkin se, että yhden maan sisällä voi olla kehitystasoltaan keskenään hyvin erilaisia alueita. Esimerkiksi Kiina on edelleen satoineen miljoonineen maaseudulla asuvine köyhineen kehitysmaa, vaikka jotkut sen rikkaimmista kaupungeista vaikuttavat hyvin vaurailta.

Kehitysmaita on aiemmin luonnehdittu myös ilmaisulla kolmas maailma, mutta tämä on jäämässä pois, koska sosialististen maiden muodostamaa toista maailmaa ei enää kylmän sodan päättymisen jälkeen ole ollut entisessä mielessä.

Kehitysmaat käyttävät nykyään usein itsestään kiertoilmausta "etelä" (tai "Etelä", isolla kirjoitettuna), ja sitä on viime aikoina käytetty paljon myös angloamerikkalaisessa lehdistössä kuvaamaan näitä pääasiassa eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevia maita.

Jotkut tahot ovat myös kritisoineet "kehitysmaa" käsitettä. Sen on väitetty olevan subjektiivinen, tietyn diskurssin ja arvomaailman luoma käsite, joka langettaa leiman tiettyjen maiden ja niiden asukkaiden ylle.

Kehitysmaiden talous

Kehitysmaiden tunnusmerkkejä ovat valtioiden taloudelliset ongelmat; teollisuutta on vähän ja talous on enimmäkseen maataloutta. Tyypillistä on, että suuri osa, joskus jopa yli puolet, väestöstä elää informaalitaloudessa eli virallisen talouden ulkopuolella. Vienti on enimmäkseen maataloustuotteita ja jalostamattomia raaka-aineita. Teollistuakseen moni valtio ottaa lainoja teollisuusvaltioilta ja ajautuu helposti velkakierteeseen. Monien kehitysmaihin kuuluvien maiden ilmasto on maanviljelylle epäsuotuisa ja aiheuttaa paljon ongelmia, muun muassa nälkää. Taloudelliset ongelmat johtavat poliittisiin ongelmiin, kuten toistuviin vallankaappauksiin ja sisällissotiin.

YK:n kauppa- ja teollisuusjärjestö UNCTAD arvioi, että pelkästään Afrikan maat ottivat lainaa 540 miljardia dollaria vuosina 1972–2002. Öljykriisi 1970-luvulla nosti korkoja ja suisti monen kehitysmaan ottamaan lisälainaa ja siten velkakierteeseen. Kehitysmaiden nykyinen velka koostuu korkeasta korosta, jota kehitysmaat maksavat takaisin lainasumman lisäksi.

Vaikka kehitysmaista löytyykin vaurautta, se on normaalisti keskittynyt pienelle väestölle. Unicefin mukaan yli neljännes kehitysmaiden lapsista on alipainoisia ja 5,6 miljoonaa lasta kuolee liian vähäisen tai yksipuolisen ruuan vuoksi vuosittain.

Kehitysapu ja muut kehityskysymykset

Kehitysmaa ottaa usein vastaan kehitysapua muilta mailta. Tämä apu on suurten kriisien aikaan luonteeltaan pääasiassa suoraa humanitaarista apua, esimerkiksi ruokaa ja lääkintää.

Useammin pidemmän päälle tarpeellisia ovat kuitenkin erilaiset kehitysprojektit, esimerkiksi veteen liittyvän kriittisen perusinfrastruktuurin (padot, kaivot, kastelujärjestelmät) rakentaminen. Lisäksi erilaiset kehitysmaiden koulutusjärjestelmään liittyvät panostukset ovat voimakkaassa kasvussa. YK:n suosituksen mukaisesti jokaisen maan tulisi antaa 0,7 prosenttia kansantuotteestaan kehitysapuun. Monet maat, kuten Suomi, eivät täytä tätä kriteeriä.

Suoran kehitysavun lisäksi kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja maailmanpankki antavat suhteellisen halpaa lainaa usein monimutkaisilla lainajärjestelyillä erilaisiin yhteiskunnallisiin uudistuksiin. Näitä tahoja on tosin syytetty liian liberalistisesta ja avointa maailmankauppaa suosivasta linjasta, millä on väitetty olevan epäsuotuisa vaikutus kehitysmaiden talousrakenteille. Uudistukset nähdään yleensä välttämättöminä myös niiden kriitikoiden mielestä, mutta tarvittavien uudistusten luonteesta on paljon erimielisyyksiä.

1970-luvulla kehitysmaat vaativat kansainvälisillä foorumeilla "uutta kansainvälistä talousjärjestystä". Se oli monipuolinen ohjelma maailmantalouden rakenteiden muuttamiseksi. Ehdotukset kuitenkin jäivät toteutumatta teollisuusmaiden laimean vastaanoton takia. Myös toisen maailmansodan jälkeen perustettu Sitoutumattomien maiden liike oli kehitysmaiden yhteinen projekti saavuttaa toimintatilaa maailmanpolitiikassa. Viime aikoina kehitysmaat ovat järjestäytyneet taas hieman yhtenäisemmin kansainvälisisissä instituutioissa, kuten Maailman kauppajärjestössä.

Yleisesti on pohdittu, että öljyhuippu ja sitä todennäköisesti seuraava energiapula voi estää kehitysmaita koskaan saavuttamasta länsimaista elintasoa. Optimistit ovat kuitenkin eri mieltä, vaikka siirtymäkausi vaihtoehtoisiin energiamuotoihin voi aiheuttaa väliaikaisia ongelmia. Öljyn hinnan nousu vuosina 2004 ja 2005 on aiheuttanut monissa kehitysmaissa vakavia ongelmia esimerkiksi kuljetusten järjestämisessä ja lisännyt poliittista epävakautta. Saman tyyppiset ongelmat liittyvät laajemmin ekologisiin kysymyksiin, kuten luonnonvarojen riittävyyteen. Yleisesti uskotaan, että olisi luonnonvarojen puitteissa mahdoton antaa kaikille kehitysmaiden asukkaille samanlainen materiaalinen elintaso kuin mitä länsimaalaisilla on.

Katso myös

Kirjallisuus

  • Allen T & Thomas A (eds.): Poverty and Development into the 21st Century
  • Wilska K. ym: Köyhdytetyt: ihmiskunnan epävirallinen enemmistö
  • Giovanni Andrea Cornia (toim.): Inequality, Growth and Poverty in an era of Liberalization and Globalization
  • Susan George: Another world is possible if... (2004)