Ero sivun ”Hedonismi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
240 merkkiä poistettu ,  1 vuosi sitten
Hylättiin viimeisimmät 2 tekstimuutosta (tehnyt 213.243.164.7) ja palautettiin versio 19104145, jonka on tehnyt Juha Kämäräinen: vaikuttaa ns. omalta tutkimukselta, kun ei lähteitä, ei ole kyllä artikkelissa muutenkaan
[arvioimaton versio][katsottu versio]
(Sivulla entisellään annettu vääristelty, propagandistinen kuva asiasta)
Merkkaukset: Tämä muokkaus on kumottu Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
(Hylättiin viimeisimmät 2 tekstimuutosta (tehnyt 213.243.164.7) ja palautettiin versio 19104145, jonka on tehnyt Juha Kämäräinen: vaikuttaa ns. omalta tutkimukselta, kun ei lähteitä, ei ole kyllä artikkelissa muutenkaan)
Merkkaus: Palautettu manuaalisesti aiempaan versioon
'''Hedonismi''' ({{k-grc|ἡδονή|[[hedone]]}}, 'nautinto', 'mielihyvä') on [[elämänfilosofia]]n oppi, joka asettaa [[nautinto|nautinnon]] tai [[mielihyvä]]n keskeiseen rooliin tai tavoiteltavaksi. Yksinkertaisimman [[etiikka|eettisen]] hedonismin mukaan "mikä tahansa mikä aiheuttaa mielihyvää on hyväksi". Yleisesti kuitenkin hedonisti ajattelee, että elämässään ihmisen on viisainta maksimoida mielihyvän ja tuskan summa.
 
Hedonismin pohjimmainen idea on ajatus siitä, että kaikki teot voidaan mitata sen mukaan, kuinka paljon nautintoa ne tuottavat. Yksinkertaistettuna hedonisti pyrkii saavuttamaan mahdollisimman paljon nautintoa ja mahdollisimman vähän tuskaa.
 
Samankaltaisia ajatuksia voi löytää [[John Stuart Mill]]in [[utilitarismi|klassisesta utilitarismista]]. Utilitarismi on teoria, joka arvostaa tekoja niiden aiheuttaman [[hyöty|hyödyn]] tai [[onnellisuus|onnellisuuden]] perusteella, johon usein yhdistetään [[mielihyvä]]. Tämä ei kuitenkaan ole hedonismia, joka keskittyy toimijan onnellisuuteen, vaan utilitarismi määrittää kaikkien onnellisuuden (vrt. [[individualismi]] ja [[kollektivismi]]). Tässä ajatuksessa utilitarismi siirtyy materialismista idealistisiin ja metafysiisiin ajattelemiin taipuvaiseksi.
 
== Nykyisen hedonismin edeltäjiä ==

Navigointivalikko