Ero sivun ”Die Hard 4.0” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
349 merkkiä lisätty ,  7 kuukautta sitten
Lisäsin paljon tietoa ja korjasin kirjoitusvirheitä.
(Lisäsin paljon tietoa ja korjasin kirjoitusvirheitä.)
'''Die Hard 4.0''' ({{k-en|Live Free or Die Hard}}) on neljäs ''[[Die Hard]]'' -sarjan elokuva, jonka pääosassa nähdään [[Bruce Willis]] poliisietsivä John McClanen roolissa. Elokuvan ohjasi [[Len Wiseman]]. Pohjois-Amerikassa elokuva julkaistiin nimellä ''Live Free Or Die Hard''. Elokuva tunnetaan myös nimillä ''Die Hard 4'', ''Die Hard 4: Die Hardest'' ja ''Die Hard: Reset''.<ref>http://www.imdb.com/title/tt0337978/releaseinfo#akas</ref>
 
Elokuva sai maailmankoko maailmassa ensi-iltansa 27. kesäkuuta 2007.
 
Elokuva sijoittuu pääosin [[Washington (DC)|Washington DC:hen]] ja sen lähiympäristöön.
 
Elokuvan tarina perustuu toimittaja John Carlinin [[Wired]]-lehteen kirjoittamaan artikkeliin ”A Farewell To Arms” (suom. ''Jäähyväiset aseille'').<ref>http Tämä tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että elokuvassa ei mässäillä ampumisilla tai väkivallalla, tapahtumat kertovat aivan uudenlaisesta sodasta://www.wired.com/wired/archive/5.05/netizen "kyberterrorismista".html</ref>
 
== Juoni ==
{{juonipaljastus}}
John McClane ([[Bruce Willis]]) on ikääntyvä poliisi, joka viettää aikaansa AA-kerhossa ja on eronnut vaimostaan Hollysta. McClane työskentelee edelleen New Yorkin poliisilaitoksella, jossa McClane ajaa takaa tällä kertaa [[krakkeri|krakkereitahakkereita]]. McClanen välit tyttäreensä Lucyyn ([[Mary Elizabeth Winstead]]) ovat erittäin viileät eikä tytär välittäisi kuulla isästään yhtään mitään.
 
Lukuisia krakkereitahakkereita on tapettu ympäri Yhdysvaltoja, ja FBI:n kyberosastossakyberrikososastossa on tapahtunut tietomurto. McClane saa tehtäväkseen viedä kuulusteluihin hakkeri Matthew Farrellin ([[Justin Long]]), mutta hakiessaan Farrellin hänen asunnostaan, asuntoon hyökätään. Farrell halutaan hengiltä, koska hän tietää liikaa. McClane pelastaa jälleen päivän ja saa Farrellin jasekä itsensä ulos asunnosta elävänä. Matkalla [[FBI]]:n päämajaan McClane ja Farrell juuttuvat ruuhkaan, jonka hakkeriterroristithakkeri-terroristit ovat saaneet aikaan. Farrell ja McClane jatkavat jalan, ja päämajasta Farrell lähetetään turvataloon. Mutta sitten terroristit iskevät uudelleen, käyttäen helikopteria, mutta McClane onnistuu tuhoamaan sen. Joukko terroristeja on iskenyt Yhdysvaltain liikenne- ja talousjärjestelmien [[infrastruktuuri]]in ja vain McClane (ja Farrell) voivat pelastaa Yhdysvaltojen turvallisuuden. Pääterroristina toimii Thomas Gabriel ([[Timothy Olyphant]]), joka on suuttunut siitä, että valtio heitti hänet pihalle työpaikastaan. Gabriel aikoo kostaa valtiolle ja romahduttaa muun muassa pörssin. Sitten kaikissa hallituksen virastoissa käynnistetään [[pernarutto]]hälytys. Sitten televisiossa aletaan näyttää ohjelmaa, jossa näytetään paniikkia kylvävää tekstiä, sekä lavastettua kuvaa [[United States Capitol|Capitolin]] tuhoutumisesta.
 
Pian alkaa hahmoittua, että joukko terroristeja on iskenyt Yhdysvaltain liikenne- ja talousjärjestelmien [[infrastruktuuri]]in ja vain McClane (ja Farrell) voivat pelastaa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden. Pääterroristina toimii Thomas Gabriel ([[Timothy Olyphant]]), joka on suuttunut ja katkeroitunut siitä, että valtio heitti hänet pihalle työpaikastaan. Gabriel aikoo nyt kostaa valtiolle ja romahduttaa muun muassa pörssin.
Farrell kertoo McClanelle, että Gabrielin tyttöystävä Mai otti häneen yhteyttä ja huijasi häntä kirjoittamaan koodipätkän, niin kuin kaikki tapetut krakkerit, ja syntynyttä [[algoritmi]]a käytetään nyt Yhdysvaltoja vastaan. Hän myös epäilee seuraavan kohteen olevan yksi kolmesta sähkön pääjakeluverkon keskuksesta, se, joka palvelee itärannikon aluetta, [[Länsi-Virginia]]ssa. Se kuitenkin voidaan sammuttaa vain manuaalisesti, mikä tarkoittaisi, että kolmasosa Yhdysvalloista pimenisi. Niinpä he varastavat auton ja lähtevät Länsi-Virginiaan. Samaan aikaan, [[FBI]]-agentiksi pukeutuneena, Mai murtautuu keskukseen, ja aloittaa järjestelmän alasajon. McClane ja Farrell kuitenkin pysäyttävät Main, ja Farrell yrittää perua alasajon. Mai kuitenkin yllättää McClanen, ja poistaa tämän pelistä vähäksi aikaa. Sitten hän pakottaa Farrellin perumaan muutokset, mutta pian McClane yllättää Main ja tappaa hänet, pudottaen hänet maastoauto perässään [[hissi]]kuiluun. Tuolla välin Gabrielin krakkerit ovat saaneet täyden [[etähallinta]]yhteyden järjestelmään, joten heitä ei voi pysäyttää. Farrell kuitenkin hidastaa heitä [[pop-up]]-hyökkäyksellä. Saatuaan tietää Main kuolemasta Gabriel ohjaa kaikki [[maakaasu]]putket laitokseen, joka tuhoutuu, mutta Farrell ja McClane selviävät. Koko alue pimenee.
 
Seuraavaksi kaikissa hallituksen virastoissa käynnistetään [[pernarutto]]hälytys. Sitten televisiossa aletaan näyttää ohjelmaa, jossa luetaan paniikkia kylvävää tekstiä, sekä lavastettua kuvaa [[United States Capitol|Capitolin]] räjähdyksestä.
Farrell kehottaa heitä kääntymään ''Velhon'', jonkinlaisen hakkeripiirien legendan, puoleen. Päästyään [[helikopteri]]lla pois alueelta, Farrell kertoo pilottina toimivalle McClanelle, että ''Velho'' asuu [[Baltimore]]ssa. Hänen talonsa on helppo tunnistaa, sillä hänen mittavan vara[[generaattori]]arsenaalinsa pitää sen valaistuna. He pääsevät ''Velhon'', ([[Kevin P. Smith]]) (oikealta nimeltään Frederick Kaludis, ystävien kesken Freddie) ''komentokeskukseen'', mikä on aluksi hankalaa ''Velhon'' vainoharhaisuuden ja poliisipelon vuoksi. ''Velho'' kertoo seuranneensa jo pitkään Gabrielin toimia, ja jäljittäneensä Farrellin koodin Sosiaaliturvaviraston rakennukseen Woodlawnissa, [[Maryland]]issä. Saatuaan rakennuksen pohjapiirroksen, hän huomasi siellä jäähdytystornirykelmän, joka lähes varmasti viilentää jotain [[palvelin]]farmia. Tutkittuaan asioita lisää hän sai selville, että rakennus on vain lavaste valtavalle, huippusalaiselle- ja turvalliselle [[data]]pankille, jonne kaikki hallitukselle merkittävä informaatio siirtyi hyökkäyksen sattuessa. Heille selvisi, että vaikka Gabriel väittää järjestelmässä olevan pahoja puutteita, ja vain osoittavansa että on oikeassa, se onkin tarkkaan suunniteltu juoni; lopussa hän vain 'nostaisi' finanssitiedot Woodlawnista, ja ansaitsisi miljardeja dollareita. Se ei olisi Gabrielille kovin vaikeata, koska hän on suurimmaksi osaksi suunnitellut järjestelmän. He yrittävät sitten murtautua järjestelmään, mutta Gabriel huomaa sen ja ottaa yhteyttä ''Velhoon''. Huomattuaan, että McClane on hänen seurassaan, Gabriel näyttää, kun hän kehottaa Johnin hissiin loukkuun jäänyttä tytärtä Lucyä odottamaan pelastajia esiintyneenä viranomaiseksi, minkä jälkeen Gabrielin miehet sieppaavat Lucyn. Farrell ja McClane lähtevät Woodlawniin.
 
Farrell kertoo McClanelle, että Gabrielin tyttöystävä Mai otti häneen yhteyttä ja huijasi häntä kirjoittamaan koodipätkän, niin kuin kaikki tapetut krakkerithakkerit, ja siitä syntynyttä [[algoritmi]]a käytetään nyt Yhdysvaltoja vastaan. Hän myös epäilee seuraavan kohteen olevan yksi kolmesta sähkön pääjakeluverkon keskuksesta, se, joka palvelee itärannikon aluetta, [[Länsi-Virginia]]ssa. Se kuitenkin voidaan sammuttaa vain manuaalisesti, mikä tarkoittaisi sitä, että kolmasosa Yhdysvalloista pimenisi. Niinpä hekaksikko varastavatvarastaa auton ja lähtevätlähtee Länsi-Virginiaan. Samaan aikaan, [[FBI]]-agentiksi pukeutuneena, Mai murtautuu keskukseen, tappaa oikeat agentit, ja aloittaa järjestelmän alasajon. McClane ja Farrell kuitenkin pysäyttävät Main, ja Farrell yrittää perua alasajon. Mai kuitenkin yllättää McClanen, ja poistaa tämän pelistä vähäksi aikaa. Sitten hän pakottaa Farrellin perumaan muutokset, mutta pian McClane yllättää Main ja tappaa hänet, pudottaen hänet maastoauto perässään [[hissi]]kuiluun. Tuolla välin Gabrielin krakkeritterroristihakkerit ovat saaneet täyden [[etähallinta]]yhteyden järjestelmään, joten heitä ei voivoida enään pysäyttää. Farrell kuitenkin hidastaa heitä [[pop-up]]-hyökkäyksellä. Saatuaan tietää Main kuolemasta Gabriel ohjaa kaikki [[maakaasu]]putket laitokseen, joka räjähtää ja tuhoutuu, mutta Farrell ja McClane selviävät hengissä. Koko alue pimenee.
Woodlawnissa Farrell sammuttaa yhden jäähdyttimistä, mikä saa FBI:ssä aikaan hälytyksen, jonka vuoksi Gabrielin miehet alkavat valmistella lähtöä. Seuraavaksi hän menee pääpalvelinhuoneeseen, käyttäen algoritmiaan, mistä käsin hän [[Kryptaus|kryptaa]] kaikki ladatut tiedot. Hän kuitenkin tulee yllätetyksi. Gabriel, hänen miehensä, Farrell ja Lucy pakenevat, tosin kaksi viimeksi mainittua pakotettuna, mukanaan Farrellin kryptaama data. McClane varastaa rekan ja lähtee sillä heidän peräänsä. Tuon huomattuaan Gabriel huijaa hävittäjän hänen peräänsä. McClane kuitenkin tuhoaa sen. Samaan aikaan Gabriel on päässyt päämääräänsä, ja Farrell taipuu dekryptaamaan tiedostot. McClane kuitenkin saapuu, pelastaa Lucyn ja Farrellin sekä tappaa muut. Tiedot päätyvät sinne minne kuuluvatkin.
 
Farrell kehottaa heitä kääntymään ''Velhon'', jonkinlaisen hakkeripiirien legendan, puoleen. Päästyään [[helikopteri]]lla pois alueelta, Farrell kertoo pilottina toimivalle McClanelle, että ''Velho'' asuu [[Baltimore]]ssa. Hänen talonsa on helppo tunnistaa, sillä hänen mittavan vara-[[generaattori]]arsenaalinsa pitää sen valaistuna. He pääsevät ''Velhon'', ([[Kevin P. Smith]]) (oikealta nimeltään Frederick Kaludis, ystävien kesken Freddie) ''komentokeskukseen'', mikä on aluksi hankalaa ''Velhon'' vainoharhaisuuden ja poliisipelon vuoksi. ''Velho'' kertoo seuranneensa jo pitkään Gabrielin toimia, ja jäljittäneensä Farrellin koodin Sosiaaliturvaviraston rakennukseen Woodlawnissa, [[Maryland]]issä. Saatuaan rakennuksen pohjapiirroksen, hän huomasi siellä jäähdytystornirykelmän, joka lähes varmasti viilentää jotain [[palvelin]]farmia. Tutkittuaan asioita lisää hän sai selville, että rakennus on vain lavaste valtavalle, huippusalaiselle- ja turvalliselle [[data]]pankille, jonne kaikki hallitukselle merkittävä informaatio siirtyisiirtyy hyökkäyksen sattuessa. Heille selvisi, että vaikka Gabriel väittää järjestelmässä olevan pahoja puutteita, ja vain osoittavansa että on oikeassa, se onkin tarkkaan suunniteltu juoni; lopussa hän vain 'nostaisi' finanssitiedot Woodlawnista, ja ansaitsisi miljardeja dollareita. Se ei olisi Gabrielille kovin vaikeata, koska hän on suurimmaksi osaksi suunnitellut järjestelmän. He yrittävät sitten murtautua järjestelmään, mutta Gabriel huomaa sen ja ottaa yhteyttä ''Velhoon''. Huomattuaan, että McClane on hänen seurassaan, Gabriel näyttää, kun hän kehottaa Johnin hissiin loukkuun jäänyttä tytärtä Lucyä odottamaan pelastajia esiintyneenä viranomaiseksi, minkä jälkeen Gabrielin miehet sieppaavat Lucyn. Farrell ja McClane lähtevät Woodlawniin.
 
Woodlawnissa Farrell sammuttaa yhden jäähdyttimistä, mikä saa FBI:ssä aikaan hälytyksen, jonka vuoksi Gabrielin miehet alkavat valmistella lähtöä. Seuraavaksi hän menee pääpalvelinhuoneeseen, käyttäen algoritmiaan, mistä käsin hän [[Kryptaus|kryptaa]] kaikki ladatut tiedot. Hän kuitenkin tulee yllätetyksi. Gabriel, hänen miehensä, Farrell ja Lucy pakenevat, tosin kaksi viimeksi mainittua pakotettuna, mukanaan Farrellin kryptaama data. McClane varastaa rekan ja lähtee sillä heidän peräänsä. Tuon huomattuaan Gabriel huijaa hävittäjän hänen peräänsä. McClane kuitenkin tuhoaa sen. Samaan aikaan Gabriel on päässyt päämääräänsä, ja Farrell taipuu dekryptaamaan tiedostot. McClane kuitenkin saapuu, pelastaa Lucyn ja Farrellin sekä tappaa muutGabrielin ja terroristit. Tiedot päätyvät sinne minne kuuluvatkin.
{{juonipaljastus loppu}}
 
268

muokkausta

Navigointivalikko