Ero sivun ”Purppurakuningas” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Määritti vakautusasetukset sivulle ”Purppurakuningas”: Botti vakautti artikkelin automaattisesti mahdollisesti haitallisen muutoksen 19560576 takia. [Oletus: Vakaa] (vanhentuu 12. helmikuuta 2021 kello 01.49 (UTC))
Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt 88.193.164.106) ja palautettiin versio 19485833, jonka on tehnyt Abc10
Merkkaus: Palautettu manuaalisesti aiempaan versioon
 
Rivi 24: Rivi 24:


[[Kuva:Purppurakuningas.jpg|thumb|right|200px|Kuva Purppurakuninkaasta [[Marvel]]in [[Pitkä kotimatka]] -sarjakuvasta. Kuvan on tehnyt [[Jay Lee]].]]
[[Kuva:Purppurakuningas.jpg|thumb|right|200px|Kuva Purppurakuninkaasta [[Marvel]]in [[Pitkä kotimatka]] -sarjakuvasta. Kuvan on tehnyt [[Jay Lee]].]]
ne vei ton pois

==Luonne==
==Luonne==
Purppurakuningas kuvataan todella vaarallisena, armottomana ja raivokkaana olentona, joka ei välitä maailmanvaltiudesta vaan koko universumin tuhoamisesta.
Purppurakuningas kuvataan todella vaarallisena, armottomana ja raivokkaana olentona, joka ei välitä maailmanvaltiudesta vaan koko universumin tuhoamisesta.

Nykyinen versio 10. helmikuuta 2021 kello 09.02

Kuva Purppurakuninkaasta Mustan tornin seitsemännessä osassa. Kuvan on tehnyt Michael Whelan.

Purppurakuningas (Crimson King) on Stephen Kingin luoma fiktiivinen hahmo, joka esiintyy Kingin Musta torni -sarjassa pääkonnana. Purppurakuningas esiintyy joskus Kingin kirjoissa nimillä Punainen Kuningas, Punakuningas tai Abbalah. Purppurakuningas on pahan ruumiillistuma, jota verrataan kirjoissa usein mm. kristinuskon Saatanaan.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uneton yö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppurakuningas (kirjassa nimellä Punakuningas) tekee ensiesiintymisensä Uneton yö -romaanissa, joka sijoittuu SE -romaanissa tutuksi tulleeseen Derryn pieneen kaupunkiin. Punakuninkaan nimi mainitaan vähän väliä kirjassa ennen loppua. Romaanin tasapainoitellessa Tarkoituksen ja Sattumien välillä ilmenee, että juuri Punakuningas, joka alkoi Ed Deepneaun houreellisena puheena, on Sattuman yliherra ja kirjan toisen antagonistin, Atroposin käskyttäjä. Atropos käyttää "Elämän ystäviin" kuuluvaa abortin vastustajaa Ed Deepneauta tuhotakseen kamikaze-hyökkäyksellä ihmisiä Susan Dayn järjestämässä tilaisuudessa Derryn monitoimitalon luona. Punakuninkaan päämääränä on joukkomurhan avulla saada pikkupoika nimeltään Patrick Danville tuhotuksi, sillä pojalla on todellisuudessa suuri merkitys maailmojen tasapainoisuuteen. Unettoman yön sankari Ralph Roberts tekee kaikkensa, jottei joukkotuho onnistuisi.

Kun Ralph Roberts onnistuu pääsemään Ed Deepneaun lentokoneen sisälle mielenvoimillaan, hän huomaa siellä edesmenneen äitinsä keinutuolissa kutomassa, jonka jälkeen maailma hänen ympärillään muuttuu hänen vanhaksi kodikseen. Pian hänen kuollut äitinsä muuttaa muotoa ja Ralph ymmärtää saapuneensa Punakuninkaan hoviin ja hänen edessään istuvan hahmon olevan itse Punakuningas. Punakuningas ottaa monnin ulkomuodon, koska Ralphin lapsuudessa esiintyi pelottava tilanne monniin liittyen hänen kalastellessa veljensä kanssa. Kun Ralph astuu lähemmäs monnia kädessään Lois Chassen toinen korvakoruista, hän näkee monnin syvyyksissä kirkkaan punaisen miehen. Ralph pelkäsi alkujaan monneja, kun hänen veljensä oli monnin kalastuksessa pelotellut monnien viiksikarvojen olevan myrkyllisiä, mutta huolimatta siitä, että Punakuningas uhkasi Ralphia vahingoittamalla häntä monnin viiksikarvoillaan, Ralph tulee lähemmäs ja iskee korvakorun piikkisen pään monnin silmään. Tämän seurauksena illuusio haihtuu, jolloin keinutuoli muuttuu kiviseksi valtaistuimeksi ja monni puolestaan tuskasta ja vihasta rääkyväksi punakaapuiseksi mieheksi. Olio repäisee terävillä hampaillaan Ralphin toisen kämmenen irti, mutta Ralph onnistuu käyttämään auraenergiansa ja laukaisemaan valtavan määrän energiaa kädentyngästään. Se oli räjäyttänyt maailmojen välille jonkin käytävän, jonka kirkkaus oli niin suuri, että Ralph joutui sulkemaan silmänsä. Kun hän avasi silmänsä, hän huomasi Punakuninkaan kadonneen ja olevansa taas Ed Deepneaun lentokoneessa, joka suoritti parhaillaan itsemurhaiskua. Ralph onnistui vain osittain estämään iskun onnistumisen; kuolonuhreja tuli kahden tuhannen sijaan 72, mutta Patrick Danville jäi henkiin.

Monitoimitalolla nelivuotias Patrick Danville piirsi paperille kuvan ruusupellon keskellä seisovasta Mustasta tornista, jonka vieressä seisoo revolverimies. Tornin parvekkeelle Patrick piirsi punakaapuisen kuninkaan.

Pedon sydän[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppurakuninkaan lähettiläät, keltatakkiset alhaismiehet (jotka mainitaan myös kirjassa Painajainen), on lähetetty noutamaan Ted Brautiganin Loppumaailmaan, koska tämä osoittautuu todella mahtavaksi Murtajaksi, jota voidaan käyttää apuna Mustan tornin tuhoamiseen.

Pimeyden talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stephen Kingin ja Peter Straubin yhdessä kirjoittamassa Talismaani-sarjan toisessa osassa Purppurakuningas on lähettänyt uskollisen palvelijansa, herra Munshunin, meidän maailmamme pikkukaupunkiin French Landingiin tappamaan lapsia Charles Burnside -nimisen eläkeläisen kanssa. Purppurakuningas haluaa kuitenkin herra Munshunin tuovan hänelle loppumaailmaan pojan, Tyler Marshallin, sillä tämä osoittautuu universumin toiseksi vahvimmaksi Murtajaksi, joka voisi tuhota Mustaa tornia kannattelevan Säteen (kirjassa sitä kutsutaan "Parruksi").

Musta torni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustassa tornissa Purppurakuninkaan tavoitteena on kerätä Murtajia Loppumaailmaan tuhotakseen Säteet, jotta Musta torni sortuisi. Tornin sorruttua Purppurakuninkaan vangittu ruumis pääsisi vapaaksi, jolloin käynnistyisi Din-Ta (vertaus "maailmanloppuun"). Purppurakuninkaan suunnitelman uhkaa kuitenkin pilata Gileadin viimeinen täysoppinut revolverimies, Roland Deschain, ja tämän Ka-Tet (tarkoittaa joukkoa, jolla on yhteinen päämäärä - tässä tapauksessa Mustan tornin löytäminen).

Lopullinen kohtalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasta Uneton yö tuttu Patrick Danville löytää Rolandin kanssa valtaisan ruusukentän keskellä kohoavan Mustan tornin, josta Purppurakuningas pommittaa heitä hakeutuvilla räjähteillä. Rolandin ampuessa räjähteitä hajalle Patrick piirtää Purppurakuninkaan kuvan paperilleen, jota loppujen lopuksi kumittaessa myös Purppurakuningas pyyhkiytyy olemattomiin, jättäen punaisina hohtavat silmät jäljelle.

Kuva Purppurakuninkaasta Marvelin Pitkä kotimatka -sarjakuvasta. Kuvan on tehnyt Jay Lee.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppurakuningas kuvataan todella vaarallisena, armottomana ja raivokkaana olentona, joka ei välitä maailmanvaltiudesta vaan koko universumin tuhoamisesta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppurakuningas on kirjojen mukaan punaiseen kaapuun pukeutunut vanha parrakas mies, jonka silmät ovat kirkkaan punaiset. Kirjassa Uneton yö Ralph Roberts kohtaa Purppurakuninkaan kuningaskalan muodossa.

Mustassa tornissa Purppurakuningas oli toiselta ulkomuodoltaan hämähäkkiolento, kuten hirviömäinen klovni Pennywise Stephen Kingin vuonna 1986 ilmestyneessä kirjassa Se.

Esiintyminen muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppurakuningas esiintyy myös Marvelin ja Stephen Kingin Musta torni -sarjakuvissa.