Ero sivun ”Baijerin kristillissosiaalinen unioni” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Lisätään malline:commonscat (Commons-luokka P373 = Christlich-Soziale Union in Bayern) Aiheesta muualla -osioon
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 40: Rivi 40:
'''Baijerin kristillissosiaalinen unioni''' eli ({{Audio|De-CSU.ogg|'''CSU''', ''Christlich-Soziale Union in Bayern''}}) on [[baijeri]]lainen [[konservatismi|konservatiivinen]] ja kristillisdemokraattinen puolue [[Saksa]]ssa.
'''Baijerin kristillissosiaalinen unioni''' eli ({{Audio|De-CSU.ogg|'''CSU''', ''Christlich-Soziale Union in Bayern''}}) on [[baijeri]]lainen [[konservatismi|konservatiivinen]] ja kristillisdemokraattinen puolue [[Saksa]]ssa.


Liittotasolla CSU on liittounut sisarpuolueensa [[Saksan kristillisdemokraattinen unioni|Saksan kristillisdemokraattisen unionin]] (CDU) kanssa ja yhdessä ne muodostavat liittopäivillä parlamenttiryhmän nimeltä "CDU/CSU-Bundestagsfraktion" (tai ''die Unionsfraktion''). Tällä hetkellä CDU/CSU-parlamenttiryhmä muodostaa liittohallituksen yhdessä [[Vapaa demokraattinen puolue|Vapaiden demokraattien]] (FDP) kanssa. CSU:lla on tässä 17-paikkaisessa liittohallituksessa kaksi ministeriä:, kuljetus-, infrastruktuuri- ja asuntoministeri [[Peter Ramsauer]] ja maatalous- ja elintarvikeministeri [[Ilse Aigner]]. CSU:lla oli aiemmin Merkelin hallituksessa kolmaskin ministerinsalkku, mutta [[Karl-Theodor zu Guttenberg]], joka on ollut yksi suosituimmista CSU:n poliitikoista, joutui 1. maaliskuuta 2011 eroamaan puolustusministerin tehtävistään väitöskirjansa plagiointikohun takia. Guttenbergin tilalle puolustusministeriksi tuli CDU:n [[Thomas de Maizière]].
Liittovaltiotasolla CSU on liittoutunut sisarpuolueensa [[Saksan kristillisdemokraattinen unioni|Saksan kristillisdemokraattisen unionin]] (CDU) kanssa ja yhdessä ne muodostavat liittopäivillä parlamenttiryhmän nimeltä "CDU/CSU-Bundestagsfraktion" (epämuodollisemmin ''die Unionsfraktion''). Tällä hetkellä CDU/CSU-parlamenttiryhmä muodostaa liittohallituksen yhdessä [[Vapaa demokraattinen puolue|Vapaiden demokraattien]] (FDP) kanssa. CSU:lla on tässä 17-paikkaisessa liittohallituksessa kaksi ministeriä: kuljetus-, infrastruktuuri- ja asuntoministeri [[Peter Ramsauer]] sekä maatalous- ja elintarvikeministeri [[Ilse Aigner]]. CSU:lla oli aiemmin Merkelin hallituksessa kolmaskin ministerinsalkku, mutta [[Karl-Theodor zu Guttenberg]], joka on ollut yksi suosituimmista CSU:n poliitikoista, joutui 1. maaliskuuta 2011 eroamaan puolustusministerin tehtävistään väitöskirjaansa liitetyn plagiointikohun takia. Guttenbergin tilalle puolustusministeriksi tuli CDU:n [[Thomas de Maizière]].


CSU toimii vain Baijerissa ja on CDU:n sisarpuole,<ref name=Yle/> kun taas CDU toimii Saksan 15 muussa osavaltiossa. CSU johti Baijeria absoluuttisella enemmistöllä vuosina 1962-2008, jolloin se menetti enemmistönsä säilyttäen kuitenkin asemansa suurimpana puolueena. Vuodesta 2008 CSU on yhdessä FDP:n kanssa muodostanut Baijerissa koalitiohallituksen.
CSU on CDU:n sisarpuolue, jolla on toimintaa vain Baijerissa.<ref name=Yle/> CDU taas toimii Saksan muissa 15;nbsp;osavaltiossa. CSU johti Baijeria absoluuttisella enemmistöllä vuosina 1962&ndash;2008. Tämän jälkeen se menetti ehdottoman enemmistönsä säilyttäen kuitenkin asemansa suurimpana puolueena. Siitä alkaen CSU on yhdessä FDP:n kanssa muodostanut Baijerissa koalitiohallituksen.


[[Euroopan parlamentti|Euroopan parlamentissa]] puolue kuuluu [[Euroopan kansanpuolue]]eseen (EPP) ja sen edustajat [[Euroopan parlamentin konservatiiviryhmä|EPP-ED-ryhmään]].
[[Euroopan parlamentti|Euroopan parlamentissa]] puolue kuuluu [[Euroopan kansanpuolue]]eseen (EPP) ja sen edustajat [[Euroopan parlamentin konservatiiviryhmä|EPP-ED-ryhmään]].


CSU:n ja CDU:n välit ovat olleet koetuksella, ja Marcus Söderin tultua valituksi CSU:n johtoon tammikuussa 2019 ja CDU:llakin on uusi puheenjohtaja, välien toivotaan paranevan.<ref name=Yle/>
CSU:n ja CDU:n välit ovat olleet ajoittain koetuksella. Marcus Söderin tultua valituksi CSU:n johtoon tammikuussa 2019, ja kun CDU:llakin on uusi puheenjohtaja, välien odotetaan paranevan.<ref name=Yle/>


== Puheenjohtajat ==
== Puheenjohtajat ==

Versio 21. tammikuuta 2021 kello 02.08

Baijerin kristillissosiaalinen unioni
Puolueen puheenjohtaja Franz Josef Strauß vuonna 1976.

Baijerin kristillissosiaalinen unioni eli (De-CSU.ogg CSU, Christlich-Soziale Union in Bayern (ohje)) on baijerilainen konservatiivinen ja kristillisdemokraattinen puolue Saksassa.

Liittovaltiotasolla CSU on liittoutunut sisarpuolueensa Saksan kristillisdemokraattisen unionin (CDU) kanssa ja yhdessä ne muodostavat liittopäivillä parlamenttiryhmän nimeltä "CDU/CSU-Bundestagsfraktion" (epämuodollisemmin die Unionsfraktion). Tällä hetkellä CDU/CSU-parlamenttiryhmä muodostaa liittohallituksen yhdessä Vapaiden demokraattien (FDP) kanssa. CSU:lla on tässä 17-paikkaisessa liittohallituksessa kaksi ministeriä: kuljetus-, infrastruktuuri- ja asuntoministeri Peter Ramsauer sekä maatalous- ja elintarvikeministeri Ilse Aigner. CSU:lla oli aiemmin Merkelin hallituksessa kolmaskin ministerinsalkku, mutta Karl-Theodor zu Guttenberg, joka on ollut yksi suosituimmista CSU:n poliitikoista, joutui 1. maaliskuuta 2011 eroamaan puolustusministerin tehtävistään väitöskirjaansa liitetyn plagiointikohun takia. Guttenbergin tilalle puolustusministeriksi tuli CDU:n Thomas de Maizière.

CSU on CDU:n sisarpuolue, jolla on toimintaa vain Baijerissa.[1] CDU taas toimii Saksan muissa 15;nbsp;osavaltiossa. CSU johti Baijeria absoluuttisella enemmistöllä vuosina 1962–2008. Tämän jälkeen se menetti ehdottoman enemmistönsä säilyttäen kuitenkin asemansa suurimpana puolueena. Siitä alkaen CSU on yhdessä FDP:n kanssa muodostanut Baijerissa koalitiohallituksen.

Euroopan parlamentissa puolue kuuluu Euroopan kansanpuolueeseen (EPP) ja sen edustajat EPP-ED-ryhmään.

CSU:n ja CDU:n välit ovat olleet ajoittain koetuksella. Marcus Söderin tultua valituksi CSU:n johtoon tammikuussa 2019, ja kun CDU:llakin on uusi puheenjohtaja, välien odotetaan paranevan.[1]

Puheenjohtajat

Lähteet

  1. a b c Sampo Vaarakalio: Söder CSU:n johtoon yle.fi, uutiset. 19.1.2019. Viitattu 19.1.2019.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Baijerin kristillissosiaalinen unioni.
Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.