Ero sivun ”Intel Pentium M” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sv:Pentium M
Rivi 52: Rivi 52:
[[pt:Pentium M]]
[[pt:Pentium M]]
[[ru:Pentium M]]
[[ru:Pentium M]]
[[sv:Pentium M]]
[[zh:Pentium M]]
[[zh:Pentium M]]

Versio 25. marraskuuta 2006 kello 10.10

Pentium M 730 core Dothan

Intel Pentium M on P6-arkkitehtuuriin pohjautuva kannettaviin tietokoneisiin suunniteltu suoritin.

Prosessoria ei virallisesti myydä pöytäkoneisiin ollenkaan, mutta jotkin emolevyvalmistajat ovat tehneet pöytäkone-emolevyjä, joihin pentium M-prosessorin saa asennettua.

Pentium M sisältää kuitenkin lukuisia parannuksia edeltäjäänsä Intel Pentium III:een nähden, mm.

  • Väylä on vaihdettu Pentium 4n käyttämään neloiskellotetuun väylään.
  • Lisätty tuki SSE2-käskyille
  • Liukuhihnaan on tehty joitain sisäisiä parannuksia
  • Suorittimeen on lisätty hyvin kehittyneet virransäästöominaisuudet.

Banias

Ensimmäiset Pentium M-prosessorit perustuivat koodinimeltään Banias kutsuttuun ytimeen, ja ne julkistettiin vuonna 2003. Banias oli valmistettu 0.13u valmistustekniikalla, ja siinä oli 1 mebitavu L2-välimuistia. Prosessori toimi 64-bittisellä 4*100 Mhz väylällä. Nopein Banias-pohjainen Pentium M-prosessori kävi 1.7 GHz kellotaajuudella.

Dothan

Seuraava versio oli koodinimeltään Dothan. Dothan oli valmistettu 0.09u valmistustekniikalla, ja siinä oli 2 Mb L2-välimuistia.

Dothan toimi maksimissaan 2.26 GHz kellotaajuudella.

Dothanin myötä Pentium M-prosessoreissa siirryttiin kellotaajuuden mukaisesta nimeämiskäytännöstä mallinumeron mukaiseen nimeämiskäytäntöön. Kaikkien pentium M-prosessorien ensimmäinen numero on 7, viimeinen numero ilmaisee väylätaajuuden, 0 = 4*133MHz = 533FSB väylä, 5 = 4*100MHz = 400FSB väylä. Keskimmäinen numero vaihtelee kellotaajuuden mukaan.

Seuraajat

Seuraavan sukupolven malli, koodinimeltään yonah valmistettiin 0.065u valmistustekniikalla. Se oli tuplaydinprosessori, eli sisälsi kaksi prosessoria samalla piirillä. yonah on ensimmäinen tuplaydin-pc-prosessori, joissa prosessoriytimillä on yhteinen L2-välimuisti.

Yonahia ei kuitenkaan enää myyty Pentium M-nimellä, vaan nimellä Intel Core Duo, vaikka se pohjautuukin P6-arkkitehtuuriin.

Lisää sekaannusta aiheuttaa se, että Intelin seuraavan kokonaan uuden prosessoriarkkitehtuurin prosessoreja myydään nimellä core duo 2, vaikka kyseessä on täysin uusiksi suunniteltu prosessori.