Ero sivun ”Vestibulaarineuroniitti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{lähteetön}}
{{lähteetön}}
'''Vestibulaarineuroniitti''' on sairaus, jonka oireena on kova toispuolinen huimaus ja usein huimauksesta johtuva pahoinvointi. Vestibulaarineuroniitti alkaa lievällä huimauksen tunteella, joka kuitenkin pahenee alle vuorokaudessa jopa sietämättömäksi. Oireet ovat usein niin vakavia, että suuri osa sairastuneista saapuu hoitoon ambulanssilla. Työkyky menetetään yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen pituiseksi ajaksi. Oireet paranevat osalta sairastuneista muutaman kuukauden sisällä mutta jopa 60%:lle sairastuneista tauti jättää tasapaino-oireita loppuelämäksi. Huimausoireet ovat yleensä toispuolisia. Useimmiten vestibulaarineuroniitin sairastajat ovat kärsineet jostain tulehdustaudista ennen sairastumistaan. Oireet ovat ajoittaiset ja voivat uusiutua vuosien saatossa. Jälkihoitona tautiin usein käytetään kortisonihoitoa, sekä motoriikkaa kehittäviä harjoituksia.
'''Vestibulaarineuroniitti''' on sairaus, jonka oireena on kova toispuolinen huimaus ja usein huimauksesta johtuva pahoinvointi. Vestibulaarineuroniitti alkaa lievällä huimauksen tunteella, joka kuitenkin pahenee alle vuorokaudessa jopa sietämättömäksi. Oireet ovat usein niin vakavia, että suuri osa sairastuneista saapuu hoitoon ambulanssilla. Työkyky menetetään yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen pituiseksi ajaksi. Oireet paranevat osalta sairastuneista muutaman kuukauden sisällä mutta jopa 60%:lle sairastuneista tauti jättää tasapaino-oireita loppuelämäksi. Huimausoireet ovat yleensä toispuolisia. Useimmiten vestibulaarineuroniitin sairastajat ovat kärsineet jostain tulehdustaudista ennen sairastumistaan. Oireet ovat ajoittaiset ja voivat uusiutua vuosien saatossa. Jälkihoitona tautiin usein käytetään kortisonihoitoa ja motoriikkaa kehittäviä harjoituksia.


== Oireiden hoito ==
== Oireiden hoito ==

Versio 27. marraskuuta 2020 kello 15.35

Vestibulaarineuroniitti on sairaus, jonka oireena on kova toispuolinen huimaus ja usein huimauksesta johtuva pahoinvointi. Vestibulaarineuroniitti alkaa lievällä huimauksen tunteella, joka kuitenkin pahenee alle vuorokaudessa jopa sietämättömäksi. Oireet ovat usein niin vakavia, että suuri osa sairastuneista saapuu hoitoon ambulanssilla. Työkyky menetetään yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen pituiseksi ajaksi. Oireet paranevat osalta sairastuneista muutaman kuukauden sisällä mutta jopa 60%:lle sairastuneista tauti jättää tasapaino-oireita loppuelämäksi. Huimausoireet ovat yleensä toispuolisia. Useimmiten vestibulaarineuroniitin sairastajat ovat kärsineet jostain tulehdustaudista ennen sairastumistaan. Oireet ovat ajoittaiset ja voivat uusiutua vuosien saatossa. Jälkihoitona tautiin usein käytetään kortisonihoitoa ja motoriikkaa kehittäviä harjoituksia.

Oireiden hoito

Vestibulaarineuroniitin pahoinvointioireita voidaan lievittää pahoinvointilääkkeillä.

Aiheesta muualla

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.