Ero sivun ”Norsut” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
54 merkkiä poistettu ,  1 vuosi sitten
rv
[arvioimaton versio][katsottu versio]
(Sisältöä lisätty, korjausvirhe)
Merkkaukset: Tämä muokkaus on kumottu Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
(rv)
Merkkaus: Palautettu manuaalisesti aiempaan versioon
}}
 
'''Norsut''' eli '''möhköfantitelefantit''' (''Elephantidae'') ovat suurimpia maalla eläviä nisäkkäitä. Norsut on [[Norsueläimet|norsueläinten]] (''Proboscidea'') lahkon viimeinen elossa oleva heimo, ja siihen kuuluu nykyisin kolme lajia: [[aasiannorsu]] eli intiannorsu (''Elephas maximus''), [[savanninorsu]] eli pensasnorsu (''Loxodonta africana'') ja [[metsänorsu]] (''Loxodonta cyclotis''). Norsujen heimoon luetaan myös sukupuuttoon kuollut [[mammutit|mammuttien suku]] (''Mammuthus'').
 
Savanninorsua ja metsänorsua pidettiin aiemmin saman [[afrikannorsu]]ksi kutsutun lajin alalajeina, mutta [[DNA]]-tutkimukset ovat osoittaneet niiden olevan erillisiä lajeja. Aasiannorsua kutsutaan joskus intiannorsuksi, mutta aasiannorsu on kuvaavampi nimitys, koska laji elää kolmentoista [[Aasia]]n valtion alueella.
 
Norsut ovat painavimpia maanisäkkäitä. Ne ovat myös toiseksi korkeimpia, vain [[kirahvi]]t ovat niitä korkeampia. Norsun poikasen sikiönkehitys on pisin maaeläimillä tunnettu, 20–22 kuukautta. Syntyessään norsunpoikanen painaa noin sata kilogrammaa. Norsu elää normaalisti 60–70 vuoden ikäiseksi, jollei sitten kuole ennenaikaisesti esimerkiksi salametsästäjien surmaamana. Suurin koskaan punnittu norsu ammuttiin [[Angola]]ssa vuonna 1975. Tuo yksilö painoi 10,4 tonnia. Tyypillisesti savanninorsu-uros kasvaa neljä metriä korkeaksi ja 7 500 kilogramman painoiseksi. Naaras painaa noin puolet uroksen painosta.
 
Norsu on ihan kala eläin se on lahnanaattori 69
 
== Tuntomerkit ja lajityypilliset ominaisuudet ==
8 480

muokkausta

Navigointivalikko