Ero sivun ”Spring Awakening” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Wgn (keskustelu | muokkaukset)
p kh
Lisätään malline:commonscat-rivi (Commons-luokka P373 = Spring Awakening (musical)) ja luodaan Aiheesta muualla -osio
Rivi 238: Rivi 238:
==Lähteet==
==Lähteet==
{{Viitteet}}
{{Viitteet}}
== Aiheesta muualla ==
{{commonscat-rivi}}


[[Luokka:Yhdysvaltalaiset musikaalit‎]]
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset musikaalit‎]]

Versio 6. marraskuuta 2020 kello 15.17

Spring Awakening (2006) on yhdysvaltalainen musikaali, joka perustuu saksalaisen Frank Wedekindin vuonna 1891 kirjoittamaan näytelmään Frühlings Erwachen (suom. Kevään herääminen). Musikaalin on säveltänyt Duncan Sheik ja käsikirjoittanut ja sanoittanut Steven Sater. Musikaalin musiikki on nykyaikaista pop-rock-tyyliä, vaikka tarina sijoittuu 1800-luvun loppupuolen Saksaan. Se kertoo nuorista, jotka kamppailevat aikuistumisen, seksuaalisuuden ja yhteiskunnan ankarien odotusten kanssa. Näytelmä joutui ilmestymisaikanaan käsittelemiensä aiheiden vuoksi (muun muassa itsemurha, teiniraskaus, homoseksuaalisuus, hyväksikäyttö) ankaran vastustuksen ja sensuurin kohteeksi, ja myös musikaali on herättänyt paljon huomiota.

Musiikkinumerot

Suluissa laulujen suomenkieliset nimet.

Ensimmäinen näytös

  • “Mama Who Bore Me” ("Laulu äidille") – Wendla
  • “Mama Who Bore Me (kertaus)” ("Laulu äidille (kertaus)") – Wendla ja tytöt
  • “All That’s Known” ("Voin löytää viisauden") – Melchior
  • “The Bitch of Living” ("Keskisormen takaa") – Moritz, Melchior ja pojat
  • “My Junk” ("Mun huume") – Tytöt ja pojat
  • “Touch Me” ("Koske mua") – Pojat ja tytöt
  • “The Word of Your Body” ("Ennustus") – Wendla ja Melchior
  • “The Dark I Know Well” ("Pimeän salaisuus") – Martha, Ilse ja pojat
  • “The Word of Your Body (kertaus)” ("Ennustus 2") – Otto ja Georg (ei mukana alkuperäisen Broadway-produktion levytyksellä)
  • “And Then There Were None” ("Mä putoan") – Moritz and Boys
  • “The Mirror-Blue Night” ("Alaston enkeli") – Melchior ja pojat“I Believe” ("Uskokaa") – Pojat ja tytöt

Toinen näytös

  • “The Guilty Ones” ("Tuomitut") – Wendla, Melchior, pojat ja tytöt
  • “Don’t Do Sadness/Blue Wind” ("Ei jaksa surra/Tumma tuuli") – Moritz ja Ilse
  • “Left Behind” ("Hän meni jo") – Melchior, pojat ja tytöt
  • “Totally Fucked” ("Vittuilkaa vaan") – Melchior ja muut (paitsi Moritz)
  • “The Word of Your Body (kertaus)” ("Ennustus 3") – Hanschen, Ernst, tytöt ja pojat
  • “Whispering” ("Kuiskaus, Wendlan laulu") – Wendla (Helsingin produktiossa laulun lauloi erillinen solisti)
  • “Those You’ve Known” ("He jäävät sydämees") – Moritz, Wendla ja Melchior
  • “The Song of Purple Summer” ("Purppurainen kesä") – Ilse ja muut


Huom. "The Guilty Ones" -kappale korvasi Off-Broadway-version toisen näytöksen avauskappaleen nimeltään "There Once Was a Pirate", joka on kuitenkin mukana bonusraitana Broadway-produktion levytyksen iTunes-versiossa säveltäjä Duncan Sheikin laulamana.

Melchiorin laulama kertaus kappaleeseen "Touch Me" kappaleen "Whispering" aikana oli mukana Wienin ja Lontoon produktioissa ja se otettiin mukaan myös Yhdysvaltain kiertueelle.

Juoni

I näytös

Wendla Bergmann, teini-ikäinen nuori 1800-luvun loppupuolen Saksassa valittaa kuinka hänen äitinsä ei ole opettanut hänelle asioita, joita hänen tulisi nuorena naisena tietää. ("Mama Who Bore Me" / "Laulu Äidille"). Hän vaatii äitiään kertovan hänelle mistä lapset saavat alkunsa, onhan Wendlasta tulossa täti jo toiseen kertaan. Hänen äitinsä ei kuitenkaan pysty kertomaan asiasta selkeästi, vaikka tietää tyttärensä olevan jo murrosiässä. Sen sijaan hän vain kertoo Wendlalle lapsen saavan alkunsa silloin, kun nainen rakastaa miestään koko sydämellään.

Muut kaupungin nuoret naiset – Martha, Thea, Anna ja Ilse – vaikuttavat suhteellisen naiiveilta, ja ovat tyytymättömiä tiedon määrään, jota heille esitetään. ("Mama Who Bore me (reprise)" / "Laulu Äidille (kertaus)").

Koulussa teini-ikäiset pojat opiskelevat Vergiliusta latinan tunnilla. Hermostunut ja ahdistunut poika Moritz Stiefel lainaa unisena väärin tekstikohtaa, joka johtaa opettajan kovaan kuritukseen. Moritzin luokkatoveri, kapinallinen ja hyvin älykäs Melchior Gabor yrittää puolustaa häntä, mutta opettaja ei kuuntele tätä yhtään vaan näpäyttää häntä sormille karttakepillä. Melchior julistaa koulun ja yhteiskunnan ahdasmielisyyttä, ja hänen aikomustaan muuttaa asioiden laitaa ("All That's known" / "Voin Löytää Viisauden").

Moritz kuvailee Melchiorille unta, joka on pitänyt häntä öisin valveilla, ja jota hän luulee hulluuden merkiksi. Melchior tajuaa Moritzin nähneen eroottisia unia ja lohduttaakseen panikoivaa Moritzia, seksuaalista tietoa kirjoista oppinut Melchior kertoo kaikkien heidän ikäistensä poikien näkevän näitä unia. Näin Moritz, Melchior ja muut kaupungin pojat – Ernst, Hänschen, Otto ja Georg – jakavat omia seksuaalisia ajatuksiaan ja haaveitaan. ("The Bitch of Living" / "Keskisormen Takaa"). Aiheesta kiusaantunut Moritz pyytää Melchioria antamaan tiedot asiasta hänelle esseen muodossa, piirroksilla varustettuna.

Kaikki tytöt Ilseä lukuunottamatta kerääntyvät yhteen koulun jälkeen kiusoittelemaan toisiaan, ja haaveilemaan naimisiinmenosta kaupungin poikien kanssa. Martha tunnustaa olevansa ihastunut Moritziin, mutta joutuu muiden tyttöjen pilkan kohteeksi. Tyttöjen listan kärjessä on radikaali, älykäs ja komea Melchior ("My Junk" / "Mun Huume"). Moritz on innokkaasti lukenut Melchiorin hänelle kirjoittaman esseen, mutta valittaa uuden informaation tehneen hänen unistaan vielä elävämpiä ja kiusoittelevampia. Melchior yrittää rauhoitella ja lohduttaa ystäväänsä, mutta Moritz juoksee pois turhautuneena. Kaikki kaupungin tytöt ja pojat ilmaisevat kaipuunsa fyysiseen läheisyyteen ("Touch Me" / "Kosketa Mua").

Etsiessään kukkia äidilleen metsästä, Wendla törmää Melchioriin. Kaksikko muistelee lapsuuden ystävyyssuhdettaan ja he jakavat yhteisen hetken istuen puun alla. Molemmat harkitsevat miltä tuntuisi antaa periksi himon tunteeseen, joka heidän väillään vallitsee. Mitään ei kuitenkaan tapahdu. ("The Word of Your Body" / "Ennustus"). Sillä aikaa koulussa, Moritz vilkaisee salaa testituloksiaan etukäteen, ja on innoissaan huomatessaan läpäisseensä väliarvioinnin. Hän kertoo uutiset heti muille pojille. Pojat ovat hurmioituneita, skeptistä Hänschenia lukuunottamatta. Suljettujen ovien takana koulun opettaja ja rehtori kuitenkin väittävät etteivät voi päästää kaikkia väliarvioinnista läpi, ja hylkäävät Moritzin tuloksen, perustellen etteivät tämän arvosanat vastaa koulun korkeaa tasoa.

Martha tunnustaa vahingossa ystävilleen isänsä psyykkisesti ja seksuaalisesti pahoinpitelevän häntä ja äitinsä olevan joko epätietoinen asiasta tai vain välinpitämätön. Tytöt ovat kuulemastaan kauhistuneita, mutta Martha saa heidät lupaamaan etteivät kerro asiasta kenellekään. Hän ei nimittäin halua samaa kohtaloa kuin lapsuudenystävänsä Ilse, joka nyt vaeltaa kaupungin katuja kodittomana ja päämäärättömänä, kun hänen pahoinpitelevät vanhempansa heittivät hänet ulos kotoa ("The Dark I Know Well" / "Pimeän Salaisuus"). Myöhemmin Wendla löytää Melchiorin tutulta paikalta metsästä, ja kertoo hänelle Marthan tilanteesta. Melchior on järkyttynyt kuulemastaan ja Wendla vakuuttaa häntä lyömään häntä kepillä, jotta voisi yrittää ymmärtää Marthan tuskaa. Ensin Melchior on varma ettei tekisi mitään sellaista, mutta suostuu lopulta vastahakoisesti. Melchior kuitenkin menettää itsehillintänsä lyömisen aikana ja purkaa omaa turhautumistaan Wendlaan, heittäen lopulta tämän maahan. Itseensä vihastuneena Melchior juoksee pois, jättäen itkevän Wendlan maahan makaamaan. Yksin, Wendla huomaa Melchiorin jättäneen päiväkirjansa maahan. Wendla ottaa päiväkirjan mukaansa ja lähtee.

Moritz saa tietää reputtaneensa loppukokeensa, ja kertoo isälleen ettei edisty koulussa mitenkään. Isä reagoi uutisiin halveksimalla ja paheksuen, ja poikansa ymmärtämisen sijasta huolehtii vain siitä, mitä muut kaupunkilaiset ajattelevat "isästä jonka poika epäonnistui." Mortiz kirjoittaa kirjeen Melchiorin äidille, hänen ainoalle aikuiselle ystävälleen, pyytäen rahaa paetakseen Amerikkaan. Melchiorin äiti kuitenkin kieltäytyy pyynnöstä hellästi ja varmasti, mutta lupaa kirjoittaa kirjeen Moritzin vanhemmille, jossa hän rohkaisee heitä olemaan pojalleen vähemmän ankaria. ("And Then There Were None / "Mä Putoan"). Järkyttyneenä kieltäytymisestä, ja tuntien vaihtoehtojen käyvän vähiin, Mortiz pohtii itsemurhaa.

Melchior tuntee olevansa jumissa lapsuuden ja aikuisuuden välillä, ja ilmaisee turhautumisensa myrskyn aikana tunkkaisessa heinäladossa ("The Mirror-Blue Night" / "Alaston Enkeli"). Wendla löytää Melchiorin uudelleen, kertoen että haluaa palauttaa päiväkirjan jonka hän jätti metsään. Molemmat pahoittelevat edellisen illan tapahtumia. Itseensä pettynyt Melchior kehottaa Wendlaa lähtemään, mutta Wendla jättää tämän huomiotta, ja sen sijasta ehdottaa että he juoksisivat sateessa kunnes kastuisivat läpimäriksi. He alkavat suutelemaan, molemmat hermostuneina. He kietoutuvat enemmän toisiinsa, mutta epäröivät, tuntien tekojensa olevan erittäin voimakkaita. Wendla ei ole täysin varma siitä mitä he ovat tekemässä, mutta on varma että se on jotain sellaista, jota hän ei ole koskaan tehnyt aiemmin, ja antaa Melchiorille suostumuksensa. Wendla ja Melchior jatkavat intiimiä hetkeään, ja päätyvät harrastamaan seksiä heinäladossa ("I Believe" / "Uskokaa").

II näytös

Wendla ja Melchior viimeistelevät hämmennyksen täyteistä intiimiä hetkeään heinäladossa, pohtien ja keskustellen siitä, mitä juuri tapahtui ("The Guilty Ones" / "Tuomitut"). Kotoa pois heitetty Moritz vaeltaa kaupunkia iltahämärässä kantaen mukanaan pistoolia, kunnes hän törmää lapsuudenystäväänsä Ilseen. Ilse, jolla vihjataan olevan tunteita Moritzia kohtaan kertoo löytäneensä suojan läheisestä taiteilijoiden yhteisöstä. Moritz ja Ilse muistelevat lapsuuden aikoja. Ilse kehottaa Moritzia seuraamaan häntä kotiin, jotta he voisivat jakaa lisää lapsuuden muistoja, ja ehkä vielä jotakin merkityksellisempää. Moritz kuitenkin kieltäytyy ja Ilse koittaa kaikkensa muuttaakseen tämän mielen ("Don't Do Sadness/Blue Wind" / "Ei Jaksa Surra/Tumma Tuuli"). Vakuuttaen Ilselle, että tämä todella toivoisi että voisi tulla hänen mukaansa, Moritz kieltäytyy ja Ilse lähtee – suunniltaan ja allapäin. Tajutessaan, että Ilse on ainoa mahdollisuus paeta hänen itselleen asettamaansa kohtaloa, Moritz muuttaa nopeasti mielensä ja huutaa hänen peräänsä, mutta liian myöhään – Ilse on kadonnut iltahämärään. Yksin, uskoen ettei hänellä ole enää paikkaa mihin mennä, Moritz ampuu itsensä.

Moritzin hautajaisissa jokainen lapsi pudottaa kukan hautaan. Melchior suree ystävänsä kuolemaa ja pohtii siihen johtavia tekijöitä, mukaan lukien tapaa jolla Moritzin vanhemmat kohtelivat lastaan ("Left Behind / "Hän Meni Jo"). Koulussa opettaja ja rehtori kokevat tarpeelliseksi siirtää huomiota pois Moritzista, tietäen että hänen kuolemansa aiheutui suoraan heidän tekemisistään. Opettaja ja rehtori käyvät läpi Moritzin omaisuuden, ja löytävät tavaroiden joukosta Melchiorin kirjoittaman seksuaalisen esseen. He tarttuvat tilaisuuteen, syyttäen Moritzin kuolemasta Melchioria. Melchior tietää ettei ole tehnyt mitään väärää, muttei voi mitenkään taistella auktoriteettia vastaan. Seurauksena Melchior erotetaan koulusta. ("Totally Fucked" / "Vittuilkaa Vaan"). Toisaalla sinä iltana, Hänschen tapaa ujon ja herkän luokkatoverinsa Ernstin. Ernst kertoo Hänschenille haaveilevansa pastorin ammatista koulun jälkeen, ja Hänschen jakaa Ernstille pragmaattisen elämänkatsomuksensa. Hänschen on hämmästynyt siitä, kuinka Ernst on pysynyt niin viattomana kaikkien ympärillä tapahtuvien kamalien asioiden keskellä. He suutelevat, ja Ernst tunnustaa rakastavansa Hänschenia ("The Word of Your Body (reprise)" / "Ennustus 3").

Wendla on sairastunut, ja hänen äitinsä vie hänet tapaamaan lääkäriä. Lääkäri antaa Wendlalle lääkkeitä, ja vakuuttaa molemmille tämän kärsivän vain anemiasta, ja kaiken kääntyvän parhain päin. Hän kuitenkin ottaa Wendlan äidin sivummalle keskustelemaan, ja kertoo hänelle Wendlan olevan raskaana. Kun äiti tuo asian esiin Wendlalle, on tämä täysin shokissa, eikä ymmärrä miten näin on voinut tapahtua. Wendla kuitenkin ymmärtää nopeasti äitinsä valehdelleen tälle siitä miten lapset saavat alkunsa ja syyttää äitiään hänen tietämättömyydestään. Äiti kuitenkin vastustaa Wendlan syytöksiä, ja vaatii saada tietää välittömästi kuka lapsen isä on. Wendla luovuttaa vastahakoisesti äidilleen intohimoisen kirjeen, jonka Melchior kirjoitti pian heidän suhteensa virallistamisen jälkeen. Wendla pohtii synkästi nykyistä tilaansa ja sen aiheuttamia olosuhteita, mutta nousee synkkyydestä ilolla ja toivolla, jota hän kokee tulevaa lastansa kohtaan ("Whispering" / "Kuiskaus, Wendlan laulu").

Melchiorin vanhemmat riitelevät poikansa kohtalosta. Melchiorin äidin mielestä Moritzille kirjoittama essee ei ole tarpeeksi riittävä syy lähettää poikaa koulukotiin. Kuitenkin kun Melchiorin isä saa tietää Wendlan raskaudesta, he päättävät lähettää Melchiorin pois, kertomatta hänelle Wendlan tilasta.

Melchior ja Wendla pitävät yhteyttä Ilsen toimittamien kirjeiden avulla sinä aikana, kun Melchior kärsii rangaistustaan koulukodissa. Melchior joutuu kuitenkin tappeluun muiden poikien kanssa, jotka saavat käsiinsä kirjeen jonka hän on juuri saanut Wendlalta. Pojat käyttävät kirjettä masturbaatiopelissään, ja yhden pojan lukiessa kirjettä, saa Melchior tietää Wendlan raskaudesta ja tämän seurauksena pakenee samantien koulukodista löytääkseen hänet. Samaan aikaan kauhistunutta ja tietämätöntä Wendlaa viedään takakujan abortistille, oman äitinsä johdosta.

Melchiorin saavuttua kaupunkiin muutama päivä myöhemmin, lähettää hän viestin Ilselle, jotta saisi Wendlan tapaamaan hänet hautuumaalla keskiyön aikaan. Ilse ei kuitenkaan voi tehdä asialle mitään, sillä Melchior "ei ole kuullut Wendlan tilasta". Ilse näyttää Melchiorin viestin Annalle, Marthalle ja Thealle, jotka ovat kaikki yhtä kauhistuneita, ja päättävät olla kertomatta Melchiorille asian todellista laitaa. Hautuumaalla Melchior huomaa Moritzin haudan ja lupaa itselleen että hän ja Wendla kasvattaisivat lapsen ymmärtäväisessä ja avoimessa ympäristössä. Wendlan ollessa myöhässä tapaamisesta, Melchior alkaa tuntea itsensä levottomaksi. Katsoessaan ympärilleen, Melchior huomaa vastakaivetun haudan. Hän lukee hautakivessä olevan nimen –Wendla – ja tajuaa Wendlan kuolleen huonosti tehdyn abortin seurauksena. Järkyttyneenä shokista ja surusta, Melchior ottaa taskustaan partaterän, tarkoituksenaan tappaa itsensä. Moritzin ja Wendlan henget nousevat haudoistaan tarjoamaan hänelle tukea, ja suostuttelevat tätä jatkamaan. Melchior päättää jatkaa elämäänsä ja lupaa kantaa muistoja heistä ikuisesti ("Those You've Known" / "He Jäävät Sydämees").

Ilsen johdolla kaikki kokoontuvat lavalle laulamaan: Aikuiset saattavat vielä päättää asioista kireillä ja konservatiivisilla mielipiteillään, mutta ne eivät ne tule jatkumaan ikuisesti. Siemenet on jo istutettu uudelle ja vapaamieliselle, uudistuvalle sukupolvelle. ("The Song of Purple Summer / "Purppurainen Kesä")

Hahmot

Nuoret

Melchior Gabor: Itsepäinen, komea ja karismaattinen. Hän tietää paljon enemmän kuin muut kirjoista lukemansa tiedon avulla, ja pystyy näkemään korruption yhteiskunnassa. Hän olisi hyvin voinut nousta luokan priimukseksi, mutta sen sijaan ei hyväksy koulunsa ankaraa hallintoa ja kapinoi sitä vastaan.

Wendla Bergmann: Naiivi nuori tyttö, jolla on vähän tietoa aikuisten ongelmista. Tämän vuoksi hänen on vaikea ymmärtää asioita kuten seksuaalista vetoa, ystävänsä Marthan kaltoinkohtelua ja raskautta. Hän oppii asiat usein kokemuksen kautta. Wendla on poikien lapsuudenystävä, Thean paras ystävä ja hänellä on intiimi suhde Melchiorin kanssa.

Moritz Stiefel: Kiivas ja hermostunut, Melchiorin paras ystävä. Hän kokee valtavaa suorittamisen painetta perheeltään ja ystäviltään, ja hänellä on usein vaikeuksia koulussa.

Ilse Neumann: Toisten nuorten lapsuudenystävä, joka pakeni väkivaltaisesta kodista ja muutti asumaan taiteilijoiden yhteisöön. Hän on toisiin nuoriin verrattuna vähemmän kytköksissä näytelmän pääjuoneen, sillä hän ei osallistu moneenkaan ryhmänumeroon. Ilseä käytetään ikään kuin symbolisesti monissa kohtauksissa: Marthalle hän on varoitus siitä mitä voisi tapahtua jos hän kertoisi muille tilanteestaan, Moritzille hän on toivo ja viimeinen mahdollisuus.

Hänschen Rilow: Melchiorin huumorintajuinen, älykäs ja narsistinen luokkatoveri. Ernstin rakkauden kohde.

Martha Bessell: Wendlan ystävä, joka kärsii isänsä pahoinpitelystä. Hän piilottaa pahimmat todisteet muilta. Martha on ihastunut Moritziin, jonka takia muut tytöt pilkkaavat häntä. Ilsen vihjataan olleen Marthan kaltainen, ennen tämän pakenemista taiteilijoiden yhteisöön.

Ernst Röbel: Suloinen luokkatoveri. Hänschenin rakkauden kohde.

Georg Zirschnitz: Poikien luokkatoveri, kuolaa vanhan piano-opettajansa perään.

Otto Lämmermeier: Poikien luokkatoveri, joka näki unta äidistään.

Thea: Lähestyttävä tyttö, Wendlan paras ystävä. Hän on ihastunut Melchioriin.

Anna: Viaton koulutyttö, Marthan paras ystävä.

Greta Brandenburg: Tyttö joka on kihloissa metsätarkastajan kanssa. Hänellä ei ole repliikkejä, mutta muut tytöt keskustelevat hänen tulevista häistään ja niiden kunnollisuudesta. Gretan ainoa fyysinen ilmentyminen on vuoden 2015 Broadway-uusintaesityksessä (revival).

Bobby Malor: Koulupoika, jota Hänschen ihailee koulun suihkutiloissa. Hänen ainoa fyysinen ilmentymisensä on ollut Def West -teatterin produktiossa.

Melitta: Koulutyttö ja yksi Wendlan ystävistä. Thean kaksoissisko. Esiintyy ainoastaan 2015 Broadway-uusintaesityksessä (revival).

Koulukodin pojat

Dieter: Yleensä sama näyttelijä kuin Georg.

Rupert: Yleensä sama näyttelijä kuin Hänschen.

Reinhold: Yleensä sama näyttelijä kuin Ernst.

Ulbrecht: Yleensä sama näyttelijä kuin Otto.

Aikuiset

Yleensä kaikki aikuisten roolit on näytellyt yksi mies ja yksi nainen.

Frau Bergmann: Wendlan äiti.

Fanny Gabor: Melchiorin äiti.

Frau Bessel: Marthan äiti.

Fräulein Großebüstenhalter: Georgn piano-opettaja.

Fräulein Knuppeldick: Rehtori Knochenbruchin työtoveri.

Rehtori Knuchenbruch: Poikien koulun rehtori.

Herr Sonnenstich: Koulun opettaja.

Herr Gabor: Melchiorin isä.

Herr Stiefel: Moritzin isä.

Herr Rilow: Hänschenin isä.

Herr Neumann: Ilsen isä.

Isä Kaulbach: Pappi.

Doctor Von Brausepulver: Lääkäri, joka vierailee Wendlan luona tämän raskauden aikana.

Schmidt: Abortisti.

Produktiot

Musikaali sai ensi-iltansa Off-Broadwaylla 19. toukokuuta 2006 ja siirtyi myöhemmin samana vuonna Broadwaylle, jossa esitykset alkoivat 10. joulukuuta 2006. Euroopan ensi-ilta oli Karlstadissa, Ruotsissa elokuun 30. päivänä 2008. Sen jälkeen musikaalia on esitetty esimerkiksi seuraavissa paikoissa:

  • Lontoo, Iso-Britannia, ensi-ilta 23.1.2009
  • Helsinki (HKT), Suomi, ensi-ilta 5.2.2009
  • Budapest, Unkari, ensimmäisen produktion ensi-ilta 7.2.2009 ja toisen produktion ensi-ilta 21.11.2009
  • Helsingborg, Ruotsi, ensi-ilta 20.3.2009
  • Wien, Itävalta, ensi-ilta 21.3.2009
  • Valletta, Malta, ensi-ilta 17.4.2009
  • Tokio, Japani, ensi-ilta 2.5.2009
  • Rio de Janeiro, Brasilia, ensi-ilta 21.8.2009 (13.3.2010 alkaen São Paulossa)
  • Manila, Filippiinit, ensi-ilta 25.9.2009
  • Seoul, Etelä-Korea, ensi-ilta 4.7.2009
  • Brno, Tšekki, ensi-ilta 21.11.2009
  • Ljubljana, Slovenia, ensi-ilta 2.12.2009
  • Sydney, Australia, ensi-ilta 4.2.2010
  • Buenos Aires, Argentiina, ensi-ilta 19.3.2010
  • Oslo, Norja, ensi-ilta 7.4.2010
  • Tel Aviv, Israel, ensi-ilta 22.4.2010
  • Dublin, Irlanti, ensi-ilta 16.9.2010
  • Walesin kiertue maaliskuussa 2011
  • Iso-Britannian kiertue touko-kesäkuussa 2011
  • New York, Yhdysvallat, viittomakielinen Deaf-West -produktio. Ensi-ilta 27.9.2015
  • Tampere (TTT), Suomi, ensi-ilta 23.2.2017

Roolitukset

Alkuperäinen Broadwayn roolitus

  • Melchior – Jonathan Groff
  • Wendla – Lea Michele
  • Moritz – John Gallagher Jr.
  • Aikuiset miehet – Stephen Spinella
  • Aikuiset naiset – Christine Estabrook
  • Ilse – Lauren Pritchard
  • Georg/Dieter – Skylar Astin
  • Martha – Lilli Cooper
  • Ernst/Reinhold – Gideon Glick
  • Otto/Ulbrecht – Brian Charles Johnson
  • Anna – Phoebe Strole
  • Hanschen/Rupert – Jonathan B. Wright
  • Thea – Remy Zaken[1]

Alkuperäinen Lontoon roolitus

  • Melchior – Aneurin Barnard
  • Moritz – Iwan Rheon
  • Wendla – Charlotte Wakefield
  • Aikuiset miehet – Richard Cordery
  • Aikuiset naiset – Sian Thomas
  • Ilse – Lucy May Barker
  • Georg/Dieter – Jos Slovick
  • Martha – Hayley Gallivan
  • Ernst/Reinhold – Harry McEntire
  • Otto/Ulbrecht – Edd Judge
  • Anna – Natasha Barnes
  • Hanschen/Rupert – Jamie Blackley
  • Thea – Evelyn Hoskins

Alkuperäinen Helsingin kaupunginteatterin roolitus[2]


Alkuperäinen Tampereen roolitus[4]

  • Melchior - Julius Martikainen
  • Wendla - Inna Tähkänen
  • Moritz - Jasper Leppänen
  • Aikuiset miehet - Jukka Saikkonen
  • Aikuiset naiset - Kristiina Hakovirta
  • Ilse - Veera Tapanainen
  • Georg - Osku Ärilä
  • Martha - Kaisla Ollila
  • Ernst - Miro Puranen
  • Otto - Teemu Sytelä
  • Anna - Sonja Pajunoja
  • Hanschen - Olli-Tapio Tikkanen
  • Thea - Kia Laitakari
  • Male Swing - Valtteri Aaltonen
  • Female Swing - Noora Koski

Lähteet

  1. [1]
  2. Spring Awakening Helsingin Kaupunginteatteri. Viitattu 18.9.2019.
  3. www.springawakening.fi
  4. Spring Awakening | Tampereen Työväen teatteri Teatterimatka.fi. 6.1.2017. Viitattu 18.9.2019.

Aiheesta muualla