Ero sivun ”Meymand” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ylimääräinen thumb pois kuvarisvistä ja pari lähdepyytöä toimimattomien mallineiden tilalle.
Lisätään malline:commonscat-rivi (Commons-luokka P373 = Maymand) ja luodaan Aiheesta muualla -osio
Rivi 18: Rivi 18:
{{Korjattava/viitteet}}
{{Korjattava/viitteet}}
{{Viitteet}}
{{Viitteet}}
== Aiheesta muualla ==
{{commonscat-rivi}}


[[Luokka:Unescon maailmanperintökohteet Iranissa]]
[[Luokka:Unescon maailmanperintökohteet Iranissa]]

Versio 5. marraskuuta 2020 kello 17.03

Meymand.
Museo Meymandissa.

Meymand ( pers. ‏ميمند‎, kirjoitetaan myös Maymand, Meimand ja Maimand)lähde? on kylä Meymandin maalaiskunnassa, Shahr-e Babakissa, Kermanin maakunnassa Iranissa . Vuoden 2006 väestönlaskennan mukaan väestön määrä oli 673 ihmistä, perheitä oli 181.lähde?

Historia

Meymand on hyvin vanha kylä, joka sijaitsee lähellä Shahr-e Babakin kaupunkia Kermanin maakunnassa Iranissa. Meymandin uskotaan olevan ensisijainen ihmisten asuinpaikka Iranin tasangolla 12 000 vuotta sitten. Monet asukkaat asuvat käsin kaivetuissa taloissa kivien keskellä, joista osissa on asuttu 3000 vuoden ajan.

Näiden rakenteiden alkuperän osalta on ehdotettu kahta teoriaa: [1] Ensimmäisen teorian mukaan kylä on rakennettu Aryanin heimon ryhmän joukosta noin 800–700 vuotta eKr. On mahdollista, että Meymandin kalliorakenteet rakennettiin uskonnollisiin tarkoituksiin. Mithrasin palvojat uskovat, että aurinko on voittamaton ja tämä ohjasi heitä pitämään vuoret pyhinä. Toisen teorian mukaan kylä juontaa juurensa toiseen tai kolmanteen vuosisadaan. Arsacid-aikakauden aikana eri eteläisen Kermanin heimot muuttivat eri suuntiin. Nämä heimot löysivät sopivat asuinpaikat ja asettuivat rakentamaan koteja itselleen.

Meymandin elinolosuhteet ovat ankaria maaperän kuivuuden ja kesän korkeiden ja talven kylmien lämpötilojen vuoksi. Paikallinen kieli sisältää monia sanoja muinaisista Sassanidin ja Pahlavin kielistä.[2]

Vuonna 2005 Meymandille myönnettiin UNESCO-Kreikka Melina Mercourin kansainvälinen palkinto kulttuurimaisemien turvaamisesta ja hoidosta (noin 20 000 dollaria). [3]

4. heinäkuuta 2015 kylä lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon .[4]

Lähteet

  1. Siamak Hashemi, 2013, sivilisaation suuruus maaperän syvyydessä (Katsaus Iranin maanalaisiin rakenteisiin - Past to Present), Shadrang Printing and Publishing Co., Teheran.
  2. میمند

Aiheesta muualla