Ero sivun ”Fredrik Vilhelm IV” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti poisti ylimääräisen *.)
Ei muokkausyhteenvetoa
Fredrik Vilhelm sai koulutuksensa yksityisiltä opettajilta, joista monet olivat kokeneita virkamiehiä. Hän sai sotakokemusta sodassa [[Napoleon I|Napoleonin]] Ranskaa vastaan, mutta oli keskinkertainen sotilas. Fredrik Vilhelm oli asiakirjojen laatija, joka oli kiinnostunut sekä varsinaisesta [[arkkitehtuuri]]sta että [[puutarha-arkkitehtuuri]]sta. Hän oli myös monien saksalaisten taiteilijoiden, kuten arkkitehti [[Karl Friedrich Schinkel]]in, suojelija.
 
Valtaanastumisensa jälkeen Fredrik Vilhelm siistikumosi taantumuksellisia lakeja, joita hänen isänsä oli asettanut. Fredrik Vilhelm muun muassa helpotti lehdistön [[sensuuri]]a ja lupasi uuden [[perustuslaki|perustuslain]] jossakin vaiheessa. Vuonna 1848 Preussissa syttyi vallankumouspyrkimyksiä osana [[Euroopan hullu vuosi|Eurooppaa ravistellutta vallankumousaaltoa]]. Alkujaan Fredrik Vilhelmin piti tukahduttaa vallankumous voimatoimin, mutta lopulta hän veti joukkonsa pois ja asetti itsensä uudistusaatteen johtajaksi. Hän omistautui Saksan yhdistymishankkeelle, muodosti [[liberalismi|liberaalin]] hallituksen, kutsui koolle kansalliskokouksen ja määräsi perustuslain muodostamisen.
 
Uusi perustuslaki oli valmis vasta vuonna 1850. Se oli paljon vapaamielisempi kuin aiempi Preussin [[valtiomuoto]]. Se oli kuitenkin edelleen konservatiivinen, sillä [[ylimystö]]llä ja armeijalla säilyi suurin osa vallasta. Perustuslaki oli voimassa aina Preussin kuningaskunnan hajoamiseen vuonna 1918 saakka.

Navigointivalikko