Ero sivun ”Noin 7 veljestä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Hylättiin viimeisimmät 2 tekstimuutosta (tehnyt RASSE09) ja palautettiin versio 18759617, jonka on tehnyt 95.54.103.156: Lähde puuttuu.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 24: Rivi 24:
}}
}}


'''Noin 7 veljestä''' (tunnetaan myös nimellä '''Noin seitsemän veljestä''') on vuonna [[Elokuvavuosi 1968|1968]] ensi-iltansa saanut komediaelokuva, jonka on ohjannut [[Jukka Virtanen]]. Elokuva perustuu osittain ''[[Robin Hood|Robin Hoodin]]'' tarinaan ja elokuvan nimi viittaa [[Aleksis Kivi|Aleksis Kiven]] romaaniin ''[[Seitsemän veljestä]]''. Elokuva on kolmas ''Spede''-elokuva sekä myös ensimmäinen [[Spede Pasanen|Spede Pasasen]] elokuva, jossa hänen tuleva luottonäyttelijänsä [[Vesa-Matti Loiri]] on mukana. Elokuvan pääosissa nähdään [[Juhani Kumpulainen]], Spede Pasanen (kaksoisrooli), [[Simo Salminen]] (kaksoisrooli) ja [[Leo Jokela]]. Elokuvan yhtenä vierailevena tähtenä nähdään laulaja [[Danny]], joka esittää elokuvassa trubaduuria. Elokuvan muina vierailevina tähtinä nähdään "kuumapallopioneeri" [[Veikko Kaseva]] sekä radiotoimittaja [[Martti Silvennoinen]].
'''Noin 7 veljestä''' (tunnetaan myös nimellä '''Noin seitsemän veljestä''') on vuonna [[Elokuvavuosi 1968|1968]] ensi-iltansa saanut [[komediaelokuva]], jonka on ohjannut [[Jukka Virtanen]]. Elokuva perustuu osittain [[Robin Hood]]in tarinaan ja elokuvan nimi viittaa [[Aleksis Kivi|Aleksis Kiven]] romaaniin ''[[Seitsemän veljestä]]''. Elokuva on kolmas ''Spede''-elokuva sekä myös ensimmäinen [[Spede Pasanen|Spede Pasasen]] elokuva, jossa hänen tuleva luottonäyttelijänsä [[Vesa-Matti Loiri]] on mukana. Elokuvan pääosissa nähdään [[Juhani Kumpulainen]], Spede Pasanen (kaksoisrooli), [[Simo Salminen]] (kaksoisrooli) ja [[Leo Jokela]]. Elokuvan yhtenä vierailevena tähtenä nähdään laulaja [[Danny]], joka esittää elokuvassa [[trubaduuri]]a. Elokuvan muina vierailevina tähtinä nähdään ”kuumapallopioneeri” [[Veikko Kaseva]] sekä radiotoimittaja [[Martti Silvennoinen]].


Elokuvaa kuvattiin [[Helsinki|Helsingissä]], [[Kuhmoinen|Kuhmoisissa]], [[Porvoon maalaiskunta|Porvoon maalaiskunnassa]], [[Espoo|Espoossa]], [[Savonlinna|Savonlinnassa]], [[Tuusula|Tuusulassa]], [[Sipoo|Sipoossa]], [[Vantaa|Helsingin maalaiskunnassa]] ja [[Vihti|Vihdissä]]. Elokuva on julkaistu VHS:nä ja DVD:nä. Elokuva on esitetty televisiossa vuosina 1972, 1974, 1977, 1986, 2004, 2006, 2007 ja 2019. Elokuvan musiikkikappale "Seitsemän kertaa seitsemän" on yksi Dannyn parhaiten menestyneistä kappaleista, joka levytettiin kuitenkin eri sanoilla kuin elokuvassa.
Elokuvaa kuvattiin [[Helsinki|Helsingissä]], [[Kuhmoinen|Kuhmoisissa]], [[Porvoon maalaiskunta|Porvoon maalaiskunnassa]], [[Espoo]]ssa, [[Savonlinna]]ssa, [[Tuusula]]ssa, [[Sipoo]]ssa, [[Vantaa|Helsingin maalaiskunnassa]] ja [[Vihti|Vihdissä]]. Elokuva on julkaistu VHS:nä ja DVD:nä. Elokuva on esitetty televisiossa vuosina 1972, 1974, 1977, 1986, 2004, 2006, 2007 ja 2019. Elokuvan musiikkikappale ”Seitsemän kertaa seitsemän” on yksi Dannyn parhaiten menestyneistä kappaleista, joka levytettiin kuitenkin eri sanoilla kuin elokuvassa.


== Juoni ==
== Juoni ==
Rivi 32: Rivi 32:
{{juonipaljastus}}
{{juonipaljastus}}


Elokuvan kertoja ([[Martti Silvennoinen]]) lukee Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen alkusanat, kuitenkin todeten, että "se ei kuitenkaan kuulu tähän, sillä tämä tarina alkaa niin varhaisilta ajoilta, ettei kaukaisessa Suomessa tunnettu edes ympyrää, vaan kaikki oli nelikulmaista". Trubaduurin ([[Danny]]) laulaman iskelmän myötä siirrytään suureen kartanolinnaan, jossa asuu varakas linnanherra von Wurstburg ([[Juhani Kumpulainen]]), joka tuskailee ketsupin puuttuvuudesta ruokapöydästä. Ruokahuoneen ovesta sisään astuva (1.) huovi ([[Vesa-Matti Loiri]]) ilmoittaa linnanherralle, että kartanonomistaja Sir Wilhelm ([[Spede Pasanen]]) on tulossa hänen palvelijansa Maunu Munalukon ([[Simo Salminen]]) kanssa kohti linnaa. Yhdessä linnanherran palvelijan, Rautahanskan ([[Helge Herala]]) kanssa he yrittävät estää Wilhelmin ja Munalukon pääsyn linnaan erilaisten esteiden avulla, jotka kuitenkin epäonnistuvat, sillä Wilhelm ja Munalukko saapuvat linnaan. Heidän saavuttua linnaan Sir Wilhelm ryhtyy kosimaan linnanherran tytärtä, Helenaa ([[Kaisu Vuoristo]]).
Elokuvan kertoja ([[Martti Silvennoinen]]) lukee Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen alkusanat, kuitenkin todeten, että ”se ei kuitenkaan kuulu tähän, sillä tämä tarina alkaa niin varhaisilta ajoilta, ettei kaukaisessa Suomessa tunnettu edes ympyrää, vaan kaikki oli nelikulmaista”. Trubaduurin ([[Danny]]) laulaman iskelmän myötä siirrytään suureen kartanolinnaan, jossa asuu varakas linnanherra von Wurstburg ([[Juhani Kumpulainen]]), joka tuskailee ketsupin puuttuvuudesta ruokapöydästä. Ruokahuoneen ovesta sisään astuva (1.) huovi ([[Vesa-Matti Loiri]]) ilmoittaa linnanherralle, että kartanonomistaja Sir Wilhelm ([[Spede Pasanen]]) on tulossa hänen palvelijansa Maunu Munalukon ([[Simo Salminen]]) kanssa kohti linnaa. Yhdessä linnanherran palvelijan, Rautahanskan ([[Helge Herala]]) kanssa he yrittävät estää Wilhelmin ja Munalukon pääsyn linnaan erilaisten esteiden avulla, jotka kuitenkin epäonnistuvat, sillä Wilhelm ja Munalukko saapuvat linnaan. Heidän saavuttua linnaan Sir Wilhelm ryhtyy kosimaan linnanherran tytärtä, Helenaa ([[Kaisu Vuoristo]]).


Samoihin aikoihin valtaisan köyhyyden alla elävät talonpojat saavat avukseen roiston nimeltä Robin Hood (Spede Pasanen), jonka joukkoon liittyvät iloiset veikot: Puna-Will ([[Heikki Kuvaja]]), Pitkä-Jussi ([[Ere Kokkonen]]), munkki Tuck ([[Jukka Virtanen]]) sekä seppänä toiminut keksijä Leonardo ([[Leo Jokela]]), joka on paennut ärsyttävän akkansa (Krista Sihvo) luota ja lentänyt omatekoisilla siivillään, kunnes Robin ampui hänet jousipyssyllä alas. Roistojoukko pysäyttää linnanherran morsianta kuljettavat huovit järjestämällä "huoltoaseman avajaiset", joihin sisältyy erikoistarjoksia, mainoksia, kettupelija verikokeet, jossa he lyövät huovit kokonaan tajuttomaksi. Kun saattue saapuu linnaan, linnanherra pettyy, kun hänen huovinsa ovat huonoja. Roistojoukon miehet varastivat linnanherran morsiamen "huoltoasemalla".
Samoihin aikoihin valtaisan köyhyyden alla elävät talonpojat saavat avukseen roiston nimeltä Robin Hood (Spede Pasanen), jonka joukkoon liittyvät iloiset veikot: Puna-Will ([[Heikki Kuvaja]]), Pitkä-Jussi ([[Ere Kokkonen]]), munkki Tuck ([[Jukka Virtanen]]) sekä seppänä toiminut keksijä Leonardo ([[Leo Jokela]]), joka on paennut ärsyttävän akkansa (Krista Sihvo) luota ja lentänyt omatekoisilla siivillään, kunnes Robin ampui hänet jousipyssyllä alas. Roistojoukko pysäyttää linnanherran morsianta kuljettavat huovit järjestämällä ”huoltoaseman avajaiset”, joihin sisältyy erikoistarjoksia, mainoksia, kettupelija verikokeet, jossa he lyövät huovit kokonaan tajuttomaksi. Kun saattue saapuu linnaan, linnanherra pettyy, kun hänen huovinsa ovat huonoja. Roistojoukon miehet varastivat linnanherran morsiamen ”huoltoasemalla”.


Linnanherra keksii pilaksi, että Sir Wilhelm olisi Robin Hood. Rautahanska opettaa Wilhelmille taistelutaitoja, mutta epäonnistuu lähes kaikissa harjoituksissa. Sir Wilhelm alkaa johtamaan huoveja Hoodia vastaan, mutta puolestaan joutuu itse roistojoukon vangiksi huolimatta "minä olen Robin"-selityksistään. Linnanherran morsian yrittää häipyä Wilhelm mukanaan, mutta epäonnistuu, koska Hoodin miehet ottavat hänet kiinni ja pian sen jälkeen Hood itse ilmestyy leirille. Koska Hoodin rosvojoukkoon kuuluu vain kuusi miestä, Hood nimeää heidät "noin seitsemäksi veljekseksi" ja linnanherran morsian "Venlaksi".
Linnanherra keksii pilaksi, että Sir Wilhelm olisi Robin Hood. Rautahanska opettaa Wilhelmille taistelutaitoja, mutta epäonnistuu lähes kaikissa harjoituksissa. Sir Wilhelm alkaa johtamaan huoveja Hoodia vastaan, mutta puolestaan joutuu itse roistojoukon vangiksi huolimatta "minä olen Robin"-selityksistään. Linnanherran morsian yrittää häipyä Wilhelm mukanaan, mutta epäonnistuu, koska Hoodin miehet ottavat hänet kiinni ja pian sen jälkeen Hood itse ilmestyy leirille. Koska Hoodin rosvojoukkoon kuuluu vain kuusi miestä, Hood nimeää heidät ”noin seitsemäksi veljekseksi” ja linnanherran morsian ”Venlaksi”.


Hood laatii aarrekartan, jonka Sir Wilhelm tuo linnanherran luokse. Aarre löytyy ohjeiden mukaisesta paikasta ja linnanherra saa morsiamensa takaisin suuria lunnaita vastaan. Tapahtumien kunniaksi linnassa järjestetään suuri gaalailta. Pitkä-Jussi ja Puna-Will ovat kuitenkin saapuneet linnaan aarrearkkujen mukana ja tyhjentäneet linnan aarrekammion. Puna-Will jää kuitenkin vangiksi, eivätkä muut onnistu vapauttamaan häntä edes keksijä Leonardon keksimän "jänisjuoman" avulla.
Hood laatii aarrekartan, jonka Sir Wilhelm tuo linnanherran luokse. Aarre löytyy ohjeiden mukaisesta paikasta ja linnanherra saa morsiamensa takaisin suuria lunnaita vastaan. Tapahtumien kunniaksi linnassa järjestetään suuri gaalailta. Pitkä-Jussi ja Puna-Will ovat kuitenkin saapuneet linnaan aarrearkkujen mukana ja tyhjentäneet linnan aarrekammion. Puna-Will jää kuitenkin vangiksi, eivätkä muut onnistu vapauttamaan häntä edes keksijä Leonardon keksimän ”jänisjuoman” avulla.


Linnanherra järjestää Puna-Wilille julkiset "hirttäjäiset", mutta kun Hood pelastaa toverinsa, hirttohupun alta paljastuukin ovelasti naamioitunut linnanherran palvelija Rautahanska. Itse Hood jää vangiksi ja hänet tuodaan tyrmään Puna-Wilin seuraksi. Viereisessä sellissä istuva Takku ([[Veikko Sinisalo]]) on istunut jo 20 vuotta vankilassa ja suunittelee pakoa sellistä Monte Criston kreivin tarinan tapaan. Keksijä Leonardo ja Hoodin rosvoystävä Maunu Munalukko (Simo Salminen) yrittävät vapauttaa Leonardon keksimän "pölynimaisijan", mutta päätyvät sellin Hoodin ja Wilin seuraksi.
Linnanherra järjestää Puna-Wilille julkiset ”hirttäjäiset”, mutta kun Hood pelastaa toverinsa, hirttohupun alta paljastuukin ovelasti naamioitunut linnanherran palvelija Rautahanska. Itse Hood jää vangiksi ja hänet tuodaan tyrmään Puna-Wilin seuraksi. Viereisessä sellissä istuva Takku ([[Veikko Sinisalo]]) on istunut jo 20 vuotta vankilassa ja suunnittelee pakoa sellistä Monte Criston kreivin tarinan tapaan. Keksijä Leonardo ja Hoodin rosvoystävä Maunu Munalukko (Simo Salminen) yrittävät vapauttaa Leonardon keksimän ”pölynimaisijan”, mutta päätyvät sellin Hoodin ja Wilin seuraksi.


Hoodin rosvojoukkoa varten on pystytetty hirsipuu ja (1.) huovi kuuluttaa hirttäjäisten tulevan pääsymaksuineen. Hood onnistuu kuitenkin pakenemaan voitettuaan "vahvan" Rautahanskan kädenväännössä ja linnanherran kaksintaistelussa, jossa hän yrittää petkuttaa kaikin mahdollisin voimin häntä, mutta ei onnistu. Kostoksi linnanherra määrää kansan verot kymmenkertaisiksi, mutta kukaan ei pysty maksamaan veroja ja kansa nousee Hoodin joukkoihin.
Hoodin rosvojoukkoa varten on pystytetty hirsipuu ja (1.) huovi kuuluttaa hirttäjäisten tulevan pääsymaksuineen. Hood onnistuu kuitenkin pakenemaan voitettuaan ”vahvan” Rautahanskan kädenväännössä ja linnanherran kaksintaistelussa, jossa hän yrittää petkuttaa kaikin mahdollisin voimin häntä, mutta ei onnistu. Kostoksi linnanherra määrää kansan verot kymmenkertaisiksi, mutta kukaan ei pysty maksamaan veroja ja kansa nousee Hoodin joukkoihin.


Linnanherra järjestää häät, mutta Wilhelmin juonima kirkonkellojen äänekäs soitto sotkee koko seremonian ja piispan ([[Olavi Ahonen]]) sanat, Wilhelm ryöstää morsiamen ja lähettää hänet roistojoukon leiriin. Taistelu jatkuu linnanherran ja Hoodin joukon välillä, kunnes Leonardo saa rakentamansa kuumailmapallon ilmaan lentäjä ([[Veikko Kaseva]]) mukanaan, joka pudottaa Leonardon "dynamentin" keskelle linnaa niin, että linna räjähtää taivaan tuuliin, vanki Takku vapautuu, huovi riisuvat aseensa ja yhtyvät piiritanssiin kyläläisten kanssa. Hood lähtee Venlan ja rosvojoukon Munalukon kanssa, kun taas puolestaa Sir Wilhelm nai Helenan. Linnanherra päätyy puolestaan luomaan lantaa tunkiolle. Kertoja lopettaa elokuvan sanomalla linnanherralle Nummisuutarin loppusanoin "niin muuttuu maailma, Eskoseni" ja linnanherra vastaa "Sasse".
Linnanherra järjestää häät, mutta Wilhelmin juonima kirkonkellojen äänekäs soitto sotkee koko seremonian ja piispan ([[Olavi Ahonen]]) sanat, Wilhelm ryöstää morsiamen ja lähettää hänet roistojoukon leiriin. Taistelu jatkuu linnanherran ja Hoodin joukon välillä, kunnes Leonardo saa rakentamansa kuumailmapallon ilmaan lentäjä ([[Veikko Kaseva]]) mukanaan, joka pudottaa Leonardon ”dynamentin” keskelle linnaa niin, että linna räjähtää taivaan tuuliin, vanki Takku vapautuu, huovi riisuvat aseensa ja yhtyvät piiritanssiin kyläläisten kanssa. Hood lähtee Venlan ja rosvojoukon Munalukon kanssa, kun taas puolestaa Sir Wilhelm nai Helenan. Linnanherra päätyy puolestaan luomaan lantaa tunkiolle. Kertoja lopettaa elokuvan sanomalla linnanherralle Nummisuutarin loppusanoin ”niin muuttuu maailma, Eskoseni” ja linnanherra vastaa ”Sasse”.


{{juonipaljastus loppu}}
{{juonipaljastus loppu}}
Rivi 59: Rivi 59:
|[[Vesa-Matti Loiri]]|1. huovi
|[[Vesa-Matti Loiri]]|1. huovi
|[[Risto Palm]]|2. huovi
|[[Risto Palm]]|2. huovi
|Pirkko Kankaanpää|linnanherran morsian, "Venla"
|Pirkko Kankaanpää|linnanherran morsian, ”Venla”
|[[Kaisu Vuoristo]]|Helena, linnanherran tytär
|[[Kaisu Vuoristo]]|Helena, linnanherran tytär
|Krista Sihvo|Leonardon akka
|Krista Sihvo|Leonardon akka
|[[Seija Tyni]]|"huoltoaseman" mainostyttö
|[[Seija Tyni]]|”huoltoaseman” mainostyttö
|[[Heikki Kuvaja]]|[[Puna-Will]]
|[[Heikki Kuvaja]]|[[Puna-Will]]
|[[Ere Kokkonen]]|[[Pikku John|Pitkä-Jussi]]
|[[Ere Kokkonen]]|[[Pikku John|Pitkä-Jussi]]
Rivi 72: Rivi 72:
|[[Veikko Sinisalo]]|Takku
|[[Veikko Sinisalo]]|Takku
|[[Martti Silvennoinen]]|kertoja
|[[Martti Silvennoinen]]|kertoja
|Kai Gahnström|"huoltoaseman" mainosääni
|Kai Gahnström|”huoltoaseman” mainosääni
|Eero Salmenhaara|julistusta kuunteleva mies
|Eero Salmenhaara|julistusta kuunteleva mies
}}
}}
Rivi 96: Rivi 96:
== Kuvauspaikat ==
== Kuvauspaikat ==


* "Peltomaisemat" kuvattiin [[Kuhmoinen|Kuhmoisissa]].
* ”Peltomaisemat” kuvattiin [[Kuhmoinen|Kuhmoisissa]].
* "Jukolan talon" ulkokuvaukset tehtiin vanhassa torpparikylässä [[Porvoon maalaiskunta|Porvoon maalaiskunnan]] [[Ilola (Porvoo)|Ilolassa]].
* ”Jukolan talon” ulkokuvaukset tehtiin vanhassa torpparikylässä [[Porvoon maalaiskunta|Porvoon maalaiskunnan]] [[Ilola (Porvoo)|Ilolassa]].
* "Linna"-kohtaus, jossa linnan katot näkyvät, kuvattiin [[Savonlinna|Savonlinnan]] [[Olavinlinna|Olavinlinnassa]].
* ”Linna”-kohtaus, jossa linnan katot näkyvät, kuvattiin [[Savonlinna|Savonlinnan]] [[Olavinlinna]]ssa.
* "Ansat"- ja "huoltoasema"-kohtaukset kuvattiin [[Hyrylä|Hyrylän]] hiekkakuopilla [[Tuusula|Tuusulassa]].
* ”Ansat”- ja ”huoltoasema”-kohtaukset kuvattiin [[Hyrylä]]n hiekkakuopilla [[Tuusula]]ssa.
* "Postikyyhkyt"- ja "Robin ja Venla lammella"-kohtaukset kuvattiin [[Sipoo#Kylät ja taajamat|Immersbyn]] lammella Sipoossa.
* ”Postikyyhkyt”- ja ”Robin ja Venla lammella” -kohtaukset kuvattiin [[Immersby]]n lammella Sipoossa.
* "Leonardon putoamispaikan" ulkokuvaukset tehtiin [[Leo Jokela|Leo Jokelan]] huvila [[Vihtijärvi|Vihtijärven]] rannalla [[Vihti|Vihdin]] Nokkalassa.
* ”Leonardon putoamispaikan” ulkokuvaukset tehtiin [[Leo Jokela]]n huvila [[Vihtijärvi|Vihtijärven]] rannalla [[Vihti|Vihdin]] Nokkalassa.


=== Kuvauspaikat [[Helsinki|Helsingissä]] ===
=== Kuvauspaikat [[Helsinki|Helsingissä]] ===
Rivi 115: Rivi 115:
* Pasilan työväentalo (linnan salit, makuuhuone, aarrekammio, tyrmä)
* Pasilan työväentalo (linnan salit, makuuhuone, aarrekammio, tyrmä)


=== Kuvauspaikat [[Espoo|Espoossa]] ===
=== Kuvauspaikat [[Espoo]]ssa ===


* lato ("isojako" / teloitettavan pelastaminen)
* lato (”isojako” / teloitettavan pelastaminen)
* [[Järvenperä|Träskändan]] puisto Järvenperässä (kamppailu purolla, aarrearkun kuljetus)
* [[Järvenperä|Träskändan]] puisto Järvenperässä (kamppailu purolla, aarrearkun kuljetus)


Rivi 133: Rivi 133:
* Yleisömenestys oli vuoden 1968 2. paras.
* Yleisömenestys oli vuoden 1968 2. paras.
* VHS:nä julkaistu elokuva on 23 minuuttia lyhempiä kuin alkuperäinen versio (96 min), joka on esitetty televisiossa, elokuvateattereissa ja julkaistu DVD:nä.
* VHS:nä julkaistu elokuva on 23 minuuttia lyhempiä kuin alkuperäinen versio (96 min), joka on esitetty televisiossa, elokuvateattereissa ja julkaistu DVD:nä.
* Elokuva pääsi Moskovan elokuvajuhlile 1969 lastenelokuvien sarjaan.
* Elokuva pääsi [[Moskovan elokuvajuhlat|Moskovan elokuvajuhlille]] 1969 lastenelokuvien sarjaan.



==Arvioita==
==Arvioita==
Rivi 172: Rivi 171:
== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
* {{IMDb|0134854}}
* {{IMDb|0134854}}
* {{Elonet|117752}} {{fi}}
* {{Elonet|117752}}
* [http://www.iltalehti.fi/teevee/200605124486536_tv.shtml Noin 7 veljestä]. ''Iltalehti'' 12.5.2006.
* [http://www.iltalehti.fi/teevee/200605124486536_tv.shtml Noin 7 veljestä]. ''Iltalehti'' 12.5.2006.
* [http://www.dvdopas.fi/index.php?udpview=showreview&rid=17583478025a97162f4.15526353&lang=fi Noin 7 veljestä]. ''Dvd-opas''.
* [http://www.dvdopas.fi/index.php?udpview=showreview&rid=17583478025a97162f4.15526353&lang=fi Noin 7 veljestä]. ''Dvd-opas''.



{{Jukka Virtanen}}
{{Jukka Virtanen}}

Versio 3. lokakuuta 2020 kello 00.33

Noin 7 veljestä
Ungefär 7 bröder
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Jukka Virtanen
Käsikirjoittaja Jukka Virtanen
Ere Kokkonen
Spede Pasanen
Tuottaja Spede Pasanen
Ere Kokkonen (tuotannonjohto)
Säveltäjä Jaakko Salo
Kuvaaja Kari Sohlberg
Pauli Sipiläinen (vedenalainen
kuvaus)
Leikkaaja Ossi Skurnik
Lavastaja Aimo Pöyhönen
Pääosat Juhani Kumpulainen
Spede Pasanen
Simo Salminen
Leo Jokela
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Filmituotanto Spede Pasanen Oy
Ensi-ilta
Kesto 96 min (1 h 36 min)
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 360 000 mk
Tuotto 207 126 mk
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Noin 7 veljestä (tunnetaan myös nimellä Noin seitsemän veljestä) on vuonna 1968 ensi-iltansa saanut komediaelokuva, jonka on ohjannut Jukka Virtanen. Elokuva perustuu osittain Robin Hoodin tarinaan ja elokuvan nimi viittaa Aleksis Kiven romaaniin Seitsemän veljestä. Elokuva on kolmas Spede-elokuva sekä myös ensimmäinen Spede Pasasen elokuva, jossa hänen tuleva luottonäyttelijänsä Vesa-Matti Loiri on mukana. Elokuvan pääosissa nähdään Juhani Kumpulainen, Spede Pasanen (kaksoisrooli), Simo Salminen (kaksoisrooli) ja Leo Jokela. Elokuvan yhtenä vierailevena tähtenä nähdään laulaja Danny, joka esittää elokuvassa trubaduuria. Elokuvan muina vierailevina tähtinä nähdään ”kuumapallopioneeri” Veikko Kaseva sekä radiotoimittaja Martti Silvennoinen.

Elokuvaa kuvattiin Helsingissä, Kuhmoisissa, Porvoon maalaiskunnassa, Espoossa, Savonlinnassa, Tuusulassa, Sipoossa, Helsingin maalaiskunnassa ja Vihdissä. Elokuva on julkaistu VHS:nä ja DVD:nä. Elokuva on esitetty televisiossa vuosina 1972, 1974, 1977, 1986, 2004, 2006, 2007 ja 2019. Elokuvan musiikkikappale ”Seitsemän kertaa seitsemän” on yksi Dannyn parhaiten menestyneistä kappaleista, joka levytettiin kuitenkin eri sanoilla kuin elokuvassa.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan kertoja (Martti Silvennoinen) lukee Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen alkusanat, kuitenkin todeten, että ”se ei kuitenkaan kuulu tähän, sillä tämä tarina alkaa niin varhaisilta ajoilta, ettei kaukaisessa Suomessa tunnettu edes ympyrää, vaan kaikki oli nelikulmaista”. Trubaduurin (Danny) laulaman iskelmän myötä siirrytään suureen kartanolinnaan, jossa asuu varakas linnanherra von Wurstburg (Juhani Kumpulainen), joka tuskailee ketsupin puuttuvuudesta ruokapöydästä. Ruokahuoneen ovesta sisään astuva (1.) huovi (Vesa-Matti Loiri) ilmoittaa linnanherralle, että kartanonomistaja Sir Wilhelm (Spede Pasanen) on tulossa hänen palvelijansa Maunu Munalukon (Simo Salminen) kanssa kohti linnaa. Yhdessä linnanherran palvelijan, Rautahanskan (Helge Herala) kanssa he yrittävät estää Wilhelmin ja Munalukon pääsyn linnaan erilaisten esteiden avulla, jotka kuitenkin epäonnistuvat, sillä Wilhelm ja Munalukko saapuvat linnaan. Heidän saavuttua linnaan Sir Wilhelm ryhtyy kosimaan linnanherran tytärtä, Helenaa (Kaisu Vuoristo).

Samoihin aikoihin valtaisan köyhyyden alla elävät talonpojat saavat avukseen roiston nimeltä Robin Hood (Spede Pasanen), jonka joukkoon liittyvät iloiset veikot: Puna-Will (Heikki Kuvaja), Pitkä-Jussi (Ere Kokkonen), munkki Tuck (Jukka Virtanen) sekä seppänä toiminut keksijä Leonardo (Leo Jokela), joka on paennut ärsyttävän akkansa (Krista Sihvo) luota ja lentänyt omatekoisilla siivillään, kunnes Robin ampui hänet jousipyssyllä alas. Roistojoukko pysäyttää linnanherran morsianta kuljettavat huovit järjestämällä ”huoltoaseman avajaiset”, joihin sisältyy erikoistarjoksia, mainoksia, kettupelija verikokeet, jossa he lyövät huovit kokonaan tajuttomaksi. Kun saattue saapuu linnaan, linnanherra pettyy, kun hänen huovinsa ovat huonoja. Roistojoukon miehet varastivat linnanherran morsiamen ”huoltoasemalla”.

Linnanherra keksii pilaksi, että Sir Wilhelm olisi Robin Hood. Rautahanska opettaa Wilhelmille taistelutaitoja, mutta epäonnistuu lähes kaikissa harjoituksissa. Sir Wilhelm alkaa johtamaan huoveja Hoodia vastaan, mutta puolestaan joutuu itse roistojoukon vangiksi huolimatta "minä olen Robin"-selityksistään. Linnanherran morsian yrittää häipyä Wilhelm mukanaan, mutta epäonnistuu, koska Hoodin miehet ottavat hänet kiinni ja pian sen jälkeen Hood itse ilmestyy leirille. Koska Hoodin rosvojoukkoon kuuluu vain kuusi miestä, Hood nimeää heidät ”noin seitsemäksi veljekseksi” ja linnanherran morsian ”Venlaksi”.

Hood laatii aarrekartan, jonka Sir Wilhelm tuo linnanherran luokse. Aarre löytyy ohjeiden mukaisesta paikasta ja linnanherra saa morsiamensa takaisin suuria lunnaita vastaan. Tapahtumien kunniaksi linnassa järjestetään suuri gaalailta. Pitkä-Jussi ja Puna-Will ovat kuitenkin saapuneet linnaan aarrearkkujen mukana ja tyhjentäneet linnan aarrekammion. Puna-Will jää kuitenkin vangiksi, eivätkä muut onnistu vapauttamaan häntä edes keksijä Leonardon keksimän ”jänisjuoman” avulla.

Linnanherra järjestää Puna-Wilille julkiset ”hirttäjäiset”, mutta kun Hood pelastaa toverinsa, hirttohupun alta paljastuukin ovelasti naamioitunut linnanherran palvelija Rautahanska. Itse Hood jää vangiksi ja hänet tuodaan tyrmään Puna-Wilin seuraksi. Viereisessä sellissä istuva Takku (Veikko Sinisalo) on istunut jo 20 vuotta vankilassa ja suunnittelee pakoa sellistä Monte Criston kreivin tarinan tapaan. Keksijä Leonardo ja Hoodin rosvoystävä Maunu Munalukko (Simo Salminen) yrittävät vapauttaa Leonardon keksimän ”pölynimaisijan”, mutta päätyvät sellin Hoodin ja Wilin seuraksi.

Hoodin rosvojoukkoa varten on pystytetty hirsipuu ja (1.) huovi kuuluttaa hirttäjäisten tulevan pääsymaksuineen. Hood onnistuu kuitenkin pakenemaan voitettuaan ”vahvan” Rautahanskan kädenväännössä ja linnanherran kaksintaistelussa, jossa hän yrittää petkuttaa kaikin mahdollisin voimin häntä, mutta ei onnistu. Kostoksi linnanherra määrää kansan verot kymmenkertaisiksi, mutta kukaan ei pysty maksamaan veroja ja kansa nousee Hoodin joukkoihin.

Linnanherra järjestää häät, mutta Wilhelmin juonima kirkonkellojen äänekäs soitto sotkee koko seremonian ja piispan (Olavi Ahonen) sanat, Wilhelm ryöstää morsiamen ja lähettää hänet roistojoukon leiriin. Taistelu jatkuu linnanherran ja Hoodin joukon välillä, kunnes Leonardo saa rakentamansa kuumailmapallon ilmaan lentäjä (Veikko Kaseva) mukanaan, joka pudottaa Leonardon ”dynamentin” keskelle linnaa niin, että linna räjähtää taivaan tuuliin, vanki Takku vapautuu, huovi riisuvat aseensa ja yhtyvät piiritanssiin kyläläisten kanssa. Hood lähtee Venlan ja rosvojoukon Munalukon kanssa, kun taas puolestaa Sir Wilhelm nai Helenan. Linnanherra päätyy puolestaan luomaan lantaa tunkiolle. Kertoja lopettaa elokuvan sanomalla linnanherralle Nummisuutarin loppusanoin ”niin muuttuu maailma, Eskoseni” ja linnanherra vastaa ”Sasse”.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

 Juhani Kumpulainen  linnanherra von Wurstburg  
 Spede Pasanen  kartanonomistaja Sir Wilhelm / Robin Hood  
 Simo Salminen  Maunu Munalukko, Sir Wilhelmin palvelija (/ Maunu Munalukko, Robin Hoodin rosvojoukon jäsen)  
 Danny  trubaduuri  
 Leo Jokela  seppä Leonardo, keksijä  
 Helge Herala  Rautahanska  
 Vesa-Matti Loiri  1. huovi  
 Risto Palm  2. huovi  
 Pirkko Kankaanpää  linnanherran morsian, ”Venla”  
 Kaisu Vuoristo  Helena, linnanherran tytär  
 Krista Sihvo  Leonardon akka  
 Seija Tyni  ”huoltoaseman” mainostyttö  
 Heikki Kuvaja  Puna-Will  
 Ere Kokkonen  Pitkä-Jussi  
 Jukka Virtanen  munkki Tuck  
 Veikko Kaseva  räätäli, kuumailmapallolentäjä  
 Tapio Kasanen  erikoiskuriiri  
 Mauno Hyvönen  Kankkunen  
 Olavi Ahonen  piispa  
 Veikko Sinisalo  Takku  
 Martti Silvennoinen  kertoja  
 Kai Gahnström  ”huoltoaseman” mainosääni  
 Eero Salmenhaara  julistusta kuunteleva mies  
  • Elokuvan ratsastajina toimivat Helsingin Poliisiratsastajat ja Tuusulan Ratsastuskerho.

Muut tekijät

Kuvauspaikat

Kuvauspaikat Helsingissä

Kuvauspaikat Espoossa

  • lato (”isojako” / teloitettavan pelastaminen)
  • Träskändan puisto Järvenperässä (kamppailu purolla, aarrearkun kuljetus)

Kuvauspaikat Helsingin maalaiskunnassa

  • Pitkäkoski (lähetin vangitseminen, Robinin leiri, Leonardon vinssi, Robinin joukot ylittävät joen) sekä sen ympäristöt (neito saapuu vaunuissa, Sir Wilhelm piiloutuu joukoilta metsässä, kuumailmapallo, lopputaistelu)
  • Mätäoja (Jokiuomanpuiston eteläpuolella Kaivokselassa) (aarteen etsintä)
  • Backaksen kartanon sikala (linnanherra luo lantaa)

Taustaa

  • Elokuva valmistui lähes samalla tuotantoryhmällä kuin aikaisempi elokuva.
  • Elokuva oli Kari Sohlbergin ensimmäinen, jossa hän oli pääkuvaajana.
  • Elokuvan alkuperäisenä ikärajana oli erittäin harvinainen K-8.
  • Yleisömenestys oli vuoden 1968 2. paras.
  • VHS:nä julkaistu elokuva on 23 minuuttia lyhempiä kuin alkuperäinen versio (96 min), joka on esitetty televisiossa, elokuvateattereissa ja julkaistu DVD:nä.
  • Elokuva pääsi Moskovan elokuvajuhlille 1969 lastenelokuvien sarjaan.

Arvioita

Elokuvan ensi-iltakriitikot antoivat Noin 7 veljekselle varsin murskaavat arviot etenkin verratessaan sitä edelliseen Spede-elokuvaan Pähkähullu Suomi. Vain Paula Talaskivi ja Leo Stålhammar näkivät elokuvassa hyvää muun muassa musiikin käytössä ja ideoiden runsaudessa.[1] Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano pitää elokuvaa keinotekoisena seikkailuparodiana ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[2]

Sovitukset

Teatteri Eurooppa Neljä toi näytelmän ensimmäistä kertaa teatterilavoille vuonna 2012. Esityksen ohjasi Turkka Mastomäki.[3]

Televisioesitykset

Päivämäärä Kanava Katsojamäärä
6.3.1972 MTV1 1 580 000
4.7.1974 MTV2 598 000
7.7.1977 MTV2 1 130 000
22.2.1986 MTV1 1 101 000
8.8.2004 MTV3
14.5.2006 MTV3
6.12.2007 MTV3
10.10.2019 MTV3

Lähteet

  1. Noin 7 veljestä Elonet. , lehdistöarviot.
  2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95. Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. Porvoo: WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  3. Noin 7 veljestä –näytelmän Iikka Forss ehdolla Monte Carlossa.

Aiheesta muualla


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.