Ero sivun ”Ehkäisypilleri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  1 vuosi sitten
liikaversaali
(Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt 109.240.249.127) ja palautettiin versio 18505772, jonka on tehnyt Kospo75)
(liikaversaali)
'''Ehkäisypilleri''' ('''e-pilleri''', '''ehkäisytabletti''') on pillerimuotoinen lääke, jota käytetään [[raskaus|raskauden]] ehkäisyyn.
 
Ehkäisypillereitä on ollut tähän asti vain naisille. Perinteisten ehkäisypillereiden toiminta perustuu naisen luontaista [[estrogeeni]]a eli [[estradioli]]a jäljitteleviin estrogeeninmatkijoihin, jotka saavat naisen aivot luulemaan, että veressä olisi runsaasti estrogeeniä. Tämä aiheuttaa elimistön oman estrogeenintuotannon loppumisen, mikä estää [[ovulaatio]]n ja raskaaksi tulemisen<ref>Linda Pelkonen: E-pilleri voi hämätä naista – seurauksena “väärä” mies. UUsiUusi Suomi 11.6.2012. https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/51261-e-pilleri-voi-hamata-naista-seurauksena-vaara-mies</ref>. Markkinoilla on nykyisin myös luonnollista estrogeenia eli [[estradioli]]a sisältäviä yhdistelmäehkäisypillereitä.
 
Ehkäisypilleri on länsimaisten naisten käytetyin [[ehkäisy]]menetelmä. Myös miehille on yritetty kehittää ehkäisypilleriä, mutta hankkeet ovat kaatuneet hankalien sivuvaikutusten vuoksi. Vuonna 2017 ennustettiin, että miesten ehkäisypillerit tulisivat markkinoille viiden vuoden sisällä.<ref>{{Verkkoviite|osoite=http://www.terve.fi/raskauden-ehkaisy/uudet-ehkaisymenetelmat|nimeke=Uudet ehkäisymenetelmät|julkaisu=www.terve.fi|viitattu=2017-12-09|ietf-kielikoodi=fi}}</ref> [[The Economist]] -lehti valitsi ehkäisypillerin 1900-luvun tärkeimmäksi keksinnöksi. Toisin kuin [[kondomi]]t, ehkäisypillerit eivät suojaa [[sukupuolitauti|sukupuolitaudeilta]].
75 383

muokkausta

Navigointivalikko