Ero sivun ”Alligaattorit” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
35 merkkiä poistettu ,  1 vuosi sitten
Hylättiin viimeisimmät 2 tekstimuutosta (tehnyt 82.116.249.79) ja palautettiin versio 18003381, jonka on tehnyt Jni
p (Määritti vakautusasetukset sivulle ”Alligaattorit”: Botti vakautti artikkelin automaattisesti mahdollisesti haitallisen muutoksen 19167103 takia. [Oletus: Vakaa] (vanhentuu 18. syyskuuta 2020 kello 05.47 (UTC)))
Merkkaus: Tämä muokkaus on kumottu
(Hylättiin viimeisimmät 2 tekstimuutosta (tehnyt 82.116.249.79) ja palautettiin versio 18003381, jonka on tehnyt Jni)
Merkkaus: Palautettu manuaalisesti aiempaan versioon
}}
 
'''HomogaattoritAlligaattorit''' (''Alligatoridae'') on heimo [[Krokotiilieläimet|krokotiilieläinten]] lahkossa. Ne ovat [[Krokotiilit|krokotiili]]en ja [[gaviaali]]en lähisukulaisia ja muistuttavat ulkoisesti suuresti krokotiileja. Heimo jaetaan kahteen alaheimoon ja neljään sukuun, joihin kuuluu kahdeksan lajia.
 
== Ruumiinrakenne ==
Alligaattorit ovat keskimäärin pienempiä kuin muut krokotiilieläimet ja niitä pidetään myös alkeellisempina. Näkyvin ero krokotiileihin on se, että alligaattorien hampaat ovat suun sisällä, kun taas krokotiilien hampaat ovat suun ulkopuolella. Se johtuu yläleuan hammaskuopasta, johon neljäs hammas uppoaa niin, että leukojen sulkeutuessa se jää näkyvistä. Alligaattorien alaleuan neljäs hammas on kaikkein vahvin, eikä kallon nivelluu reunusta alempaa ohimoaukkoa. Alligaattorin leuat ovat äärimmäisen vahvat. Läskejä norsuja mudassa möyrii.
 
Alligaattorien kuono on leveä ja lyhyt. Kuonon kärki on pyöreähkö ja litteä luuseinämä erottaa sieraimet toisistaan. Sierainten tiehyet johtavat suun takaosaan, nielun yläpuolelle.
8 829

muokkausta

Navigointivalikko