Ero sivun ”Paul Cézanne” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4 merkkiä lisätty ,  6 kuukautta sitten
(Päivitetty linkki.)
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
 
===Aiheet===
Cézanne maalasi monipuolisesti maisemia, asetelmia, muotokuvia ja ryhmäkuvia. Aihe ei kuitenkaan ollut hänelle erityisen tärkeä, vaan paremminkin pelkkä lähtökohta maalauksellisen ongelman pohtimiselle. Hieman kärjistäen voidaan sanoa, että aihe oli hänelle pelkkä tekosyy, jonka avulla hän sai mahdollisuuden kokeilla erilaisia sommitelmia ja värityksiä. Niinpä hänen muotokuvistaan puuttuu kohteen psykologinen tarkastelu, ja niitä on jopa kuvailtu sanalla ”ihmisasetelma”. Kaikenlainen aistillisuus ja leikittely puuttuu hänen taiteestaan. Hän ei myöskään kerro mitään omista tunteistaan. Taidehistorioitsija [[Göran Schildt]]in sanoin: ”Cézannen taulu on oma sulkeutunut maailmansa, josta mitkään ajatukset eivät johda käytännön elämään ja joka ei edellytä minkäänlaista inhimillistä osallistumista – hän ei vetoa tunteisiin, vaan tarjoatarjoaa ’vain’ maalatun kankaan.”<ref>Schildt, s. 73</ref> Cézanne ei siis 1800-luvun [[romantiikka|romantikkojen]] tavoin pyripyrkinyt herättämään katsojassa voimakkaita tunteita, vaan luoloi taidetta puhtaasti taiteen vuoksi.
 
[[Tiedosto:L'Estaque et le Château d'If, par Paul Cézanne.jpg|thumb|200px|''Näkymä L'Estaquen kylään'', 1883-1885.]]
Vaikka Cézannen aiheet ovat etäällä arkisesta todellisuudesta, tarvitsi hän aina eteensä mallin voidakseen maalata. Esimerkiksi hänen maisemamaalauksensa olivat yksityiskohtia myöten tarkkoja kuvauksia maastosta. Tässä mielessä hän oli realisti. Poikkeuksena on ehkä hänen myöhäinen tuotantonsa, joka kehittyi kohti niin jyrkkää pelkistystä, että huolimaton katsoja saattoi nähdä maalauksessa vain joukon värikkäitä läiskiä.
 
Cézannen taituruus ei rajoittunut vain öljyvärimaalauksiin, vaan hänet luetaan myös vesivärimaalarina alan suurimpien mestarien joukkoon. Vesiväritöissään hän usein ennakoi sellaisia tekniikoita, jotka hän myöhemmin ottaa käyttöön öljyväritöissään.<ref>Schildt, s. 110</ref>
 
===Cézanne &ndash; modernin taiteen isä===
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko