Ero sivun ”Televisiosarjan Simpsonit alkutekstijakso” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Parodiaversiot ja muunnelmat alkutunnuksesta: jakson nimi ja lisää esimerkkejä
→‎Muita poikkeavia versioita: siihen kuuluukin vielä yksi tavu (https://www.youtube.com/watch?v=NDD4l-ikFaw)
Rivi 60: Rivi 60:
Muutamissa joulunaikaan esitetyissä uudemmissa jaksoissa koko alkutunnus on animoitu uudelleen siten, että se tapahtuu lumisena talvena ja kaikkialla on joulukoristeita. Bart liikkuu rullalaudan sijasta [[Lumilauta|lumilaudalla]], Homerin uraanisauva onkin [[karkkitanko]] jne.
Muutamissa joulunaikaan esitetyissä uudemmissa jaksoissa koko alkutunnus on animoitu uudelleen siten, että se tapahtuu lumisena talvena ja kaikkialla on joulukoristeita. Bart liikkuu rullalaudan sijasta [[Lumilauta|lumilaudalla]], Homerin uraanisauva onkin [[karkkitanko]] jne.


[[Simpsonit (28. tuotantokausi)|28. kauden]] jaksossa ”Isyystesti” nähdään mustaa huumoria sisältävä alkutunnus, jossa kaikki Simpsonin perheen jäsenet paitsi Bart kuolevat onnettomuuksissa matkalla kotiin. [[Simpsonit (31. tuotantokausi)|31. kauden]] jaksossa ”Toddin totuus” nähdään vaihtoehtoinen alkutunnus, jossa Simpsonien tilalla on [[Flandersin perhe]] ja sarjan nimeksikin on vaihdettu ''The Flanderseseses''.
[[Simpsonit (28. tuotantokausi)|28. kauden]] jaksossa ”Isyystesti” nähdään mustaa huumoria sisältävä alkutunnus, jossa kaikki Simpsonin perheen jäsenet paitsi Bart kuolevat onnettomuuksissa matkalla kotiin. [[Simpsonit (31. tuotantokausi)|31. kauden]] jaksossa ”Toddin totuus” nähdään vaihtoehtoinen alkutunnus, jossa Simpsonien tilalla on [[Flandersin perhe]] ja sarjan nimeksikin on vaihdettu ''The Flanderseseseses''.


=== Vierailevien ohjaajien sohvavitsit ===
=== Vierailevien ohjaajien sohvavitsit ===

Versio 1. elokuuta 2020 kello 16.16

Logo ohjelman alkaessa.

Animaatiosarjan Simpsonit alkutekstijakso ja sen tunnussävelmä ovat lajinsa tunnetuimpia. Alkutekstijakso tunnetaan erityisesti useasta joka jaksossa vaihtuvasta vitsistään. Alkutekstien aikana soiva sarjan tunnusmusiikki on Danny Elfmanin säveltämä. Kolmannesta tuotantokaudesta alkaen tunnusmusiikista on ollut käytössä Alf Clausenin sovitus. Musiikki on sävelletty orkesterille, mutta aivan alussa kuullaan sanat ”The Simpsons” kuoron laulamana.

Alkutekstijakso voi esiintyä yksittäisissä jaksoissa eripituisina versioina jakson tarpeista riippuen. Täyspitkästä alkutekstijaksosta on ollut sarjan aikana käytössä kolme pysyvää versiota, 1. tuotantokauden varhainen versio, vuosina 1990–2009 – 2. tuotantokauden alusta aina 20. tuotantokauden alkupuolelle – käytetty ”klassinen versio” sekä sen jälkeen käytössä ollut teräväpiirtoversio. Nykymuotoinen alkutunnus nähtiin ensi kerran 20. tuotantokauden kymmenennessä jaksossa ”Silmä silmästä” helmikuussa 2009.

Alkuperäinen alkutunnus (1. tuotantokausi)

Ensimmäisellä tuotantokaudella oli käytössä alkutekstijakson varhaisempi versio, joka oli pääosin identtinen myöhemmän version kanssa, mutta sen animointi oli hieman kömpelömpi ja eräät kohtaukset erosivat hieman: Ydinvoimalassa Homerin taustalla näkyy Burnsin ja Smithersin sijasta hampurilaista pihtien avulla syövä satunnainen työntekijä. Bart ei ohita jalkakäytävällä sarjasta tuttuja hahmoja, vaan joukon bussipysäkillä seisovia satunnaisia aikuisia; ohittaessaan heidät hän kiskaisee pysäkin kyltin mennessään, jolloin bussi ajaa pysäkin ohi ja ihmiset juoksevat sen perään. Välähdys muista Springfieldin asukkaista puuttuu ja sen tilalla nähdään Lisa pyöräilemässä kuoppaisella tiellä korkean kirjapinon kanssa. Lisa ajaa pihaan hetkeä ennen Homerin tuloa eikä päinvastoin, musiikin melodia poikkeaa myöhemmästä Bartin lautailukohtauksessa ja Lisan saapuessa pihaan, yhdessä ensimmäisen kauden jaksossa sohvakohtaus ei sisällä mitään vitsiä ja Muutamissa jaksoissa ei ollut alkutekstijaksoa lainkaan, vaan ne alkoivat suoraan itse jaksosta.

Klassinen alkutunnus (2.–20. tuotantokausi)

Liitutauluvitsi 5. tuotantokauden jaksosta ”Burnsin perillinen”. Bart kopioi taululle lausetta ”Lippuvala ei pääty Eläköön Saatana”.

Jakson alussa nähdään taivas, johon sanat ”The Simpsons” ilmestyvät keltaisilla kirjaimilla pilvien välistä samalla kun ne kuullaan laulettuina. Kuva zoomaa P-kirjaimen läpi, jolloin näkyviin ilmestyy ilmakuva Springfieldin kaupungista. Kuvaan ilmestyy Springfieldin ala-aste, jonka luokan ikkunasta näkyy Bart Simpson kopioimassa jotain lausetta kymmeniä kertoja liitutaululle. Bartin kopioima lause on yksi alkutunnuksen vaihtuvista vitseistä ja viittaa yleensä johonkin kepposeen, josta Bart on joutunut jälki-istuntoon (lause sisältää usein sanat ”En enää tee…” tai ”…ei ole…”). Ainoastaan muutama liitutaulukirjoitus on kierrätetty useammassa jaksossa. Kuullessaan koulun kellon soivan Bart ryntää riemuissaan ulos luokasta ja lähtee rullalautailemaan kotiin.

Seuraavaksi nähdään Homer Simpson työpaikallaan ydinvoimalassa. Kuullessaan summerin soivan hän kiirehtii pois, jolloin hehkuva uraanisauva sujahtaa kiinni hänen paitansa selkämykseen. Taustalla summerin äänestä yllättynyt Montgomery Burns kuulostelee rannekelloaan.

Kohtaus vaihtuu kauppaan, jossa Marge Simpson lukee naistenlehteä samalla kun ostokset valuvat liukuhihnaa pitkin kassalle. Ostosten seassa istuva Maggie Simpson joutuu myyjän hinnoittelemaksi. Kassakoneen digitaalinäytöllä vilahtaa Maggien hintana hetken ajan summa 847,63 dollaria, joka erään tulkinnan mukaan vastaa vaippaikäisen tarvikkeiden ja ruokien kuluja Yhdysvalloissa yhden kuukauden aikana.[1] Myyjä heittää ostospussin Margen ostoskärryihin, jolloin Maggie kurkistaa pussista ulos ja Marge huokaa helpottuneena.

Seuraavaksi nähdään koulun musiikkiluokka, jossa Lisa Simpsonin saksofonisoolo sotkee musiikinopettaja Dewey Largon johtaman orkesteriharjoituksen. Largo osoittaa Lisan ulos luokasta, mutta tämä jatkaa soittamista ovelle saakka. Lisan soittama melodia muodostaa alkutunnuksen toisen vaihtuvan elementin, mutta se ei vaihdu jokaisessa jaksossa.

Autolla kotiin ajava Homer tuntee uraanisauvan selässään ja viskaa sen ulos auton ikkunasta. Samassa kadunkulmassa rullalautaileva Bart kiepauttaa itsensä lyhtypylvään ympäri ja pujottelee jalkakäytävällä ihmisten välistä. Bartin ohittamat hahmot ovat Helen Lovejoy, koiraa ulkoiluttava Apu Nahasapeemapetilon, baarinsa ovella norkoileva Moe Szyslak, Barney Gumble, Jacques (muutamassa varhaisessa jaksossa esiintynyt Margen viettelijä), saksofonia pitelevä Veri-ien Murphy ja pamppua heiluttava poliisipäällikkö Clancy Wiggum. Lisäksi taustalla näyteikkunassa näkyvät Hassu-klovnin kasvot useassa tv-ruudussa (Hassu näkyy myös aiemmassa kohtauksessa Margen lukeman lehden kannessa). Bartin ylittäessä risteyksen kuva siirtyy seuraamaan Margen autoa. Muutaman mutkan ajan näyttää siltä kuin Maggie ohjaisi autoa, mutta oikeasti hänelle on vain asetettu turvaistuimeen leikkiratti. Marge ja Maggie soittavat rattiensa äänitorvia samanaikaisesti.

Kuva panoroi Margen autosta äkillisesti Simpsonien kotitalon pihaan näyttäen lyhyenä vilahduksena joukon muita sivuhahmoja. Ensimmäisenä kotiin saapuva Homer ajaa autonsa pihatielle, jolloin Bart hyppää rullalaudallaan aidan yli ja pompahtaa auton katolta pihalle. Ulos autosta astuva Homer joutuu väistämään pyörällään pihalle syöksyvää Lisaa ja huudahtaa vakiohokemansa "D'oh!". Margen ajaessa toisella autolla suoraan autotalliin Homer juoksee kiljuen auton edellä karkuun ja autotallin takaovesta sisään taloon.

Alkutunnuksen viimeinen osa on niin sanottu sohvavitsi (couch gag), joka on vaihtuvista vitseistä tunnetuin ja yleensä myös pisin. Simpsoneiden perhe ryntää sohvalle katsomaan televisiota, jolloin tapahtuu jotain odottamatonta ja hassua, esimerkiksi lattia pettää sohvan alla tai sohva on varastettu. Monet sohvavitseistä on käytetty sarjassa vähintään kahdessa eri jaksossa. Sohvavitsin jälkeen näkyy vielä lähikuva Simpsoneiden televisioruudusta, johon ilmestyvät sarjan luojien nimet (”Luonut Matt Groening, kehittäneet James L. Brooks, Matt Groening, Sam Simon”) huojuvilla kirjaimilla.

Nykyinen teräväpiirtoalkutunnus (20. tuotantokaudesta alkaen)

Alkutekstijakso uusittiin, kun sarja siirtyi HDTV-muotoon 20. tuotantokauden alussa. Se noudattelee pääpiirteissään vanhaa versiota, mutta useimpiin kohtauksiin on lisätty ylimääräisiä hahmoja ja vitsejä, minkä lisäksi hahmojen ulkonäkö ja liikehdintä on mukautettu sarjan 2000-luvun ilmettä vastaavaksi ja animaatio on väreiltään kirkkaampi. Uusi alkutunnus sisältää seuraavat erot aiempaan:

Tekstin ”The Simpsons” ilmestyessä sen ohi lentää jokin outo hahmo, useimmiten kolmisilmäinen varis. Springfieldin ilmakuvassa näkyy ydinvoimalan ohella enemmän tunnistettavia kohteita, kuten autonrengasrovio ja kaupungintalo. Keskusaukiolla Jimbo ja Kearney sahaavat kaupungin perustajan, Jebediah Springfieldin patsaalta päätä irti. Patsaan pää tipahtaa jäätelötötteröä syövän Ralph Wiggumin päähän. Ennen kuvan tarkentumista kouluun nähdään saman kadun varrella muun muassa sarjasta tutut Sarjakuvahemmon puoti The Android’s Dungeon, donitsileipomon maskottipatsas sekä tien oikealla puolella suuri mainoskyltti, jonka humoristinen teksti muodostaa alkutunnukseen uuden joka jaksossa vaihtuvan vitsin.

Bartin luokan seinällä on kehystetty kuva Homerista avaruuspuvussa (viittaus 5. kauden jaksoon "Homer, seuraava astronautti"). Rullalautaillessaan ulos koulusta Bart hyppää talonmies Willien haravoiman lehtikasan päälle, jonka alta paljastuu jalkakäytävälle sammunut Barney Gumble. Homerin taustalla ydinvoimalassa nähdään Burnsin ja Smithersin sijasta Lenny ja Carl, jotka kaatuvat tikkailla yrittäessään vaihtaa numeroa 3 kylttiin "päivää ilman tapaturmia".

Kauppakohtauksessa nähdään Margen takana Patty ja Selma, joiden ostoskärryt ovat täynnä tupakka-askeja. Kaupan kassa on vaihtunut tummaihoiseksi ja liukuhihnalla näkyvät tuotteet viittaavat sarjan vanhoihin jaksoihin. Kassakone näyttää Maggielle kaksi eri hintaa, 243,26 ja 486,52 dollaria. Noustessaan ostospussista Maggie heristelee nyrkkiä viereisestä pussista pilkistävän yksikulmakarvaisen vauvan kanssa, kun taas Marge näyttää rauhalliselta. Musiikkiluokassa osa orkesterin lapsista on vaihtunut, minkä lisäksi Sherri ja Terri eivät soita huiluja, vaan pelaavat käsikonsoleita. Luokasta poistuva Lisa kurkistaa vielä kerran ovesta soittaessaan viimeisen nuotin.

Homerin autostaan viskaama uraanisauva putoaa penkillä istuvan Oton päälle, joka syö sen. Bartin jalkakäytävällä ohittamat hahmot ovat Sideshow Bob (joka yrittää huitaista Bartia viidakkoveitsellä), Helen Lovejoy, Apu ja tämän kahdeksaiset, Moe, Sarjakuvahemmo, Disco Stu, hullu kissanainen, ilmaan ammuskeleva rikas teksasilainen ja poliisipäällikkö Wiggum. Risteyksessä Hans Moleman kurkistaa viemärinkannen alta, mutta kansi paukahtaa kiinni Margen auton ajaessa sen yli. Isoisä Abraham Simpson torkkuu auton etupenkillä Maggien vieressä ja herää säikähtäen äänitorven ääneen, jolloin hänen tekohampaansa putoavat suusta. Välähdys sivuhahmoista sisältää suuremman määrän hahmoja ja mukana ovat jopa Jumala ja Saatana.

Homer ei ehdi pakenemaan Margen autoa, joka törmää Homeriin autotallissa ja sinkauttaa hänet oven läpi, jolloin oveen jää hänenmuotoisensa aukko. Tyypillinen sohvavitsi on uudessa versiossa pidempi kuin vanhassa, usein jopa useita kohtauksia sisältävä pieni juonellinen tarina. Simpsonien televisioruutu on muuttunut laajakuvatelevision näköiseksi.

Muutamissa uudemmissa jaksoissa alkutunnus sisältää vielä ylimääräisiä tavallisesta poikkeavia yksityiskohtia: Lisa soittaa joskus jotain muuta soitinta kuin saksofonia, esimerkiksi viulua, harppua tai thereminiä, ja Bartin sijasta liitutaululle kirjoittamassa on pari kertaa ollutkin Homer tai Lisa. Eräissä, tyypillisesti Matt Selmanin tuottamissa jaksoissa lähes koko alkutunnus ohitetaan ja kuva siirtyy The Simpsons -tekstin läpi suoraan itse jakson ensimmäiseen kohtaukseen.

Parodiaversiot ja muunnelmat alkutunnuksesta

Joissakin Simpsoneiden jaksoissa on kohtauksia, jotka parodioivat alkutekstijaksoa. Esimerkiksi 16. kauden jaksossa ”Ahmatti”, jossa Bart lihoo, näytetään koulun ikkunasta kuinka Bart ostaa automaatista karkkia, ja kun hän koulun kellon soidessa hyppää rullalaudallaan asfaltille, se hajoaa Bartin painosta. Myös 5. kauden jaksossa ”Cape Fear” ja 26. kauden jaksossa ”Äiti kyylä” on alkutekstijaksoa parodioivat kohtaukset.

Kauhujen talo -jaksojen alkutunnukset

Kauhujen talo -jaksoissa intro oli ennen 7. tuotantokautta tällainen: Kuva tulee pilvien seasta ja ilmestyy teksti The Simpsons Halloween Special ja jakson järjestysnumero roomalaisilla numeroilla. Pilvien seasta ilmestyy näkyviin Springfieldin hautausmaa, jossa nähdään humoristisia tekstejä sisältäviä hautakiviä. Sen jälkeen kuvakulma nousee hautausmaan kummulle, josta näkyy Simpsoneiden talo. Lisäksi Kauhujen talo -jaksoissa Simpsonien televisioruudulla näkyvät tekijöiden nimet on kirjoitettu vihreällä nesteellä. Nykyään Kauhujen taloissa ei ole erityistä alkutekstijaksoa, vaan jossakin alkukohtauksessa nähdään teksti Treehouse of Horror.

The Simpsons Movie -elokuvan versio

Vuonna 2007 valmistuneen elokuvan The Simpsons Movie alussa on sarjan alkutunnusta muistuttava kohtaus. Aluksi nähdään perinteinen pilvien takaa ilmestyvä otsikko "The Simpsons" ja professori Frink ajaa pienellä polkulentokoneellaan ruudun alaosan läpi vetäen perässään banderollia, jossa lukee sana "Movie", ja huudahtaa kuoron perään "Mo-o-ovie on the big screen!". Seuraavaksi kuva zoomaa banderollin o-kirjaimen läpi kaupunkiin. Ensin kuva pysähtyy johtaja Burnsin kartanon kylpyhuoneeseen, jossa Smithers pursottaa tuubista hammastahnaa Burnsin hammasharjalle, mutta Burns kaatuu sen painosta. Sitten kuva zoomaa Kwik-E-Martiin, jossa Apu muuttaa tussilla maitotölkin viimeisen käyttöpäivän vuodesta 2006 vuoteen 2008. Seuraavaksi zoomataan Springfieldin ala-asteen pihalle, missä Dolph, Jimbo ja Kearney nostavat Martinin housuistaan lipputankoon ja tekevät ”lipulle” kunniaa. Sitten kuvassa näkyy perinteinen liitutauluvitsi, jossa Bart kirjoittaa liitutaululle "En lataa tätä elokuvaa laittomasti" (I will not illegally download this movie.). Intro päättyy Green Day -yhtyeen keikalle Springfieldissä, mikä muuttuu osaksi varsinaisen juonen ensimmäistä kohtausta.

Live Action -versio

Brittiläinen tv-kanava kuvasi vuonna 2006 englantilaisten amatöörinäyttelijöiden avulla live action -version, joka jäljittelee tarkasti Simpsonien alkutunnusta. Sitä käytettiin samana vuonna tavallisen alkutunnuksen sijasta 17. tuotantokauden jaksossa ”Vaimot vaihtoon”.

Muita poikkeavia versioita

Ensimmäinen The Simpsons Movien jälkeen esitetty jakso, 19. tuotantokauden avausjakso ”Rakkaudesta lentämiseen” sisältää tavallisesta poikkeavan alkutekstijakson, jossa viitataan elokuvan tapahtumiin. Springfield on ränsistyneen näköinen, Simpsonien talon jälleenrakennus kesken ja mukana on elokuvassa esiintyneitä uusia sivuhahmoja.

Muutamissa joulunaikaan esitetyissä uudemmissa jaksoissa koko alkutunnus on animoitu uudelleen siten, että se tapahtuu lumisena talvena ja kaikkialla on joulukoristeita. Bart liikkuu rullalaudan sijasta lumilaudalla, Homerin uraanisauva onkin karkkitanko jne.

28. kauden jaksossa ”Isyystesti” nähdään mustaa huumoria sisältävä alkutunnus, jossa kaikki Simpsonin perheen jäsenet paitsi Bart kuolevat onnettomuuksissa matkalla kotiin. 31. kauden jaksossa ”Toddin totuus” nähdään vaihtoehtoinen alkutunnus, jossa Simpsonien tilalla on Flandersin perhe ja sarjan nimeksikin on vaihdettu The Flanderseseseses.

Vierailevien ohjaajien sohvavitsit

Joissain 2010-luvulla tehdyissä jaksoissa sohvavitsikohtaus on annettu vierailevan ohjaajan toteutettavaksi, jolloin lopputulos on saattanut poiketa voimakkaasti Simpsoneiden tavanomaisesta tyylistä. Esimerkiksi Ren ja Stimpy -sarjan luoja John Kricfalusi animoi Simpsonien hahmot todella eksentrisellä tyylillä 23. tuotantokauden jaksoon ”Bart oppii läksynsä”, Robot Chicken -sarjan luojat saivat toteuttaa vahanukkeanimaationa lyhyen tarinan 24. tuotantokauden jaksoon ”Kaiken takana on nainen” ja Don Hertzfeldt ohjasi sarjan pitkäikäisyyttä ironisesti kommentoineen surrealistisen sohvavitsin 26. tuotantokauden jaksoon ”Klovni alamaissa”. Henkilöllisyyttään varjeleva yhteiskuntakriittinen graffititaiteilija Banksy käsikirjoitti ja suunnitteli koko alkutekstijakson 22. kauden jaksoon ”Hauskanpitoa hampaat irvessä”. Rick and Morty -sarjan tekijät saivat tehdä 26. kauden jaksossa ”Mathlete’s Feat” sohvavitsistä crossoverin oman sarjansa kanssa ja Eric Goldberg teki Disneyn klassikkoelokuvia jäljittelevän kollaasin 27. kauden jaksoon ”Fland Canyon”. Sohvavitsien vierailevina ohjaajina ovat olleet myös muun muassa Bill Plympton (kolmesti), Steve Cutts, ranskalainen Sylvain Chomet ja puolalainen Michał Socha (kahdesti).

Lähteet

Aiheesta muualla