Ero sivun ”Herääminen (Magnus Enckellin maalaus)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
+tämä artikkeli
Rivi 1: Rivi 1:
{{tämä artikkeli|käsittelee maalausta. [[Herääminen (kirja)|Herääminen]] on myös Stephen Kingin romaani.}}
{{Kuuluisa taideteos WD}}
{{Kuuluisa taideteos WD}}
'''Herääminen''' on [[Magnus Enckell|Magnus Enckellin]] (1870–1925) vuonna 1894 maalaama öljymaalaus kankaalle, 113 × 85,5 cm. Se kuuluu Ateneumin taidemuseon Antellin kokoelmiin.
'''Herääminen''' on [[Magnus Enckell|Magnus Enckellin]] (1870–1925) vuonna 1894 maalaama öljymaalaus kankaalle, 113 × 85,5 cm. Se kuuluu Ateneumin taidemuseon Antellin kokoelmiin.

Versio 17. heinäkuuta 2020 kello 19.25

Tämä artikkeli käsittelee maalausta. Herääminen on myös Stephen Kingin romaani.
Herääminen
Nimi Herääminen
Tekijä Magnus Enckell
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 113 cm
Leveys 85,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Herääminen on Magnus Enckellin (1870–1925) vuonna 1894 maalaama öljymaalaus kankaalle, 113 × 85,5 cm. Se kuuluu Ateneumin taidemuseon Antellin kokoelmiin.

Maalaus

Enckell maalasi Heräämisen Pariisissa, jonne hän palasi syksyllä 1893. Noina aikoina taiteen mystisyys oli korostunut entisestään. Herääminen-maalauksessa alaston nuorukainen on nousemassa myrtyneenä vuoteelta. Hahmo on veistoksellinen. On tulkittu, että Herääminen-maalauksen nuorukainen olisi herännyt omaansa, ja maailman tietoisuuteen näiden pohdituttaessa ja vaivatessa hänen mieltään. Miettiikö hän omaa paikkaansa maailmassa, itseään, omaa seksuaalista identiteettiään vai mitä. Joka tapauksessa näyttää selvästi siltä, kuin verho olisi vedetty hänen tietoisuutensa edestä jättäen hänen mieleensä selvitettäviä ajatuksia.

Taustaa

Magnus Enckelliä kiinnosti sielun ja aineen kamppailu. Maailmanlopun tunnelmat eivät häntä kiinnostaneet, vaan yksittäisen ihmisen kamppailut, kuten Herääminen-maalauksesta ilmenee. Jo paria vuotta aiemmin ilmestynyt Lepäävä poika, jossa symbolistinen lapsen mietteliäs puhtaus on luettavissa sekä vuonna 1914 esille tuotu Heräävä fauni, jonka päähahmo on lihallisuudestaan ylpeä mies, ovat kaikki samaa teemaa sisältäviä, miettiviä miespuolisia hahmoja kuvaavia töitä.

Aiheesta muualla

Lähteet

  • Timo Huusko: Magnus Enckell: Herääminen. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko. 2007, s. 49.