Ero sivun ”Marxismi-leninismi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
71 merkkiä poistettu ,  13 vuotta sitten
poistettu kuva pois
p (kh)
(poistettu kuva pois)
 
==== Henkilöityminen ====
Synnystään asti on marxismi-leninismi (jo itse nimestä lähtien) on henkilöitynyt voimakkaasti. Tätä on tapahtunut niin kommunistien itsensä kuin myös vastustajien toimesta, vaikka marxilais-leniniläisen historiakäsityksen mukaan henkilöillä onkin vain suhteellinen merkitys tapahtumissa ja johtajat ikään kuin nousevat asemaansa vallankumouksellisen tilanteen ansiosta. NKP(b):n intresseissä 1920- ja 1930-luvuilla oli tehdä puolueesta itseoikeutettu Leninin työn jatkaja, ja siinä sivussa ainoa todellinen Marxin tulkitsija. [[Lenin-kultti]]a korostettiin mm. balsamoimalla kuollut johtaja. Samanaikaisesti Stalin alettiin propagandassa esittää Leninin perillisenä. Stalinista tehtiin johtaja, jonka palvominen sai uskonnollista ritualismia muistuttavia piirteitä. Stalin ei suinkaan jäänyt viimeiseksi marxilais-leniniläisen "jumaloinnin" kohteeksi. Monissa maissa nousi vastaavia karismaattisia tapauksia kuten [[Mao Zedong]], [[Fidel Castro]], [[Kim Il-Sung]], [[Ho Tši Minh]], [[Enver Hoxha]] tai [[Abimael Guzmán]].
[[Kuva:Tondze-Stalin's speech, December 6, 1941.jpg|thumb|left|300px]]Synnystään asti on marxismi-leninismi (jo itse nimestä lähtien) on henkilöitynyt voimakkaasti. Tätä on tapahtunut niin kommunistien itsensä kuin myös vastustajien toimesta, vaikka
marxilais-leniniläisen historiakäsityksen mukaan henkilöillä onkin vain suhteellinen merkitys tapahtumissa ja johtajat ikään kuin nousevat asemaansa vallankumouksellisen tilanteen ansiosta. NKP(b):n intresseissä 1920- ja 1930-luvuilla oli tehdä puolueesta itseoikeutettu Leninin työn jatkaja, ja siinä sivussa ainoa todellinen Marxin tulkitsija. [[Lenin-kultti]]a korostettiin mm. balsamoimalla kuollut johtaja. Samanaikaisesti Stalin alettiin propagandassa esittää Leninin perillisenä. Stalinista tehtiin johtaja, jonka palvominen sai uskonnollista ritualismia muistuttavia piirteitä. Stalin ei suinkaan jäänyt viimeiseksi marxilais-leniniläisen "jumaloinnin" kohteeksi. Monissa maissa nousi vastaavia karismaattisia tapauksia kuten [[Mao Zedong]], [[Fidel Castro]], [[Kim Il-Sung]], [[Ho Tši Minh]], [[Enver Hoxha]] tai [[Abimael Guzmán]].
 
== Tulkinnat ==
122 979

muokkausta

Navigointivalikko