Ero sivun ”Apofyytti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
28 merkkiä lisätty ,  2 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[katsottu versio][katsottu versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
[[Tiedosto:Anthriscus sylvestris fluy 80 05052007 1.jpg|pienoiskuva|oikea|250px|[[Koiranputki]] (''Anthriscus sylvestris'')]]
 
'''Apofyytti''' on [[kasvi]]laji, joka on siirtynyt alkuperäiseltä luonnonkasvupaikalta ihmisten muokkaamalle kasvupaikalle saman maantieteellisen alueen sisällä. Niinpä riippuukin tarkasteltavasta maantieteellisestä alueesta, kuinka kauaksi laji on alkuperäiseltä kasvupaikaltaan levinnyt. Mikäli tämä siirtymä on pitkä, voidaan kyseinen laji voidaan mieltää uudella kasvupaikallaan enneminkin [[tulokaslaji]]ksi kuin apofyytiksi.
 
[[Suomi|Suomessa]] monet apofyytteinä esiintyvät kasvilajit ovat kasvaneet alun perin kallioilla, lähteillä ja merenrannoilla, joilta kasvit ovat siirtyneet sitten ihmistoiminnan muokkaamille kasvupaikoille, kuten pihoille, tienvierille, ojanvarsille, pelloille, niityille ja laidunmaille. Useat apofyyttilajit ovat myös hemerofiilejä eli ihmistoiminnasta hyötyviä lajeja. Suomessa apofyytteinä esiintyviä kasveja ovat esimerkiksi [[koiranputki]] (''Anthriscus sylvestris''), [[pölkkyruoho]] (''Arabis glabra''), [[röyhyvihvilä]] (''Juncus effusus'') ja [[mäkiarho]] (''Arenaria serpyllifolia'').
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko