Ero sivun ”Victor Hugo” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
259 merkkiä lisätty ,  2 vuotta sitten
Lisätty tietoa ja muutettu linkki viitteeksi
[katsottu versio][katsottu versio]
(→‎Uran alku: Linkki oikeaan kohteeseen)
(Lisätty tietoa ja muutettu linkki viitteeksi)
 
== Uran alku ==
Victor Hugo syntyi Besançonissa vuonna 1802. Hänen isänsä oli [[Napoleon I|Napoleon I:n]] armeijan kenraali Joseph Léopold Sigisbert Hugo ja äiti konservatiivinen [[Rojalismi|rojalisti]] Sophie Françoise Trébuchet. Hugo kasvoi isänsä mukana tämän asemapaikoilla, mutta muutti 10-vuotiaana äitinsä luokse [[Pariisi]]in. Äidin mielipiteet vaikuttivat todennäköisesti Hugon varhaisuran konservatiivisuuteen. Hugon ensimmäinen teos oli vuonna 1822 ilmestynyt ''Odes et poésies diverses'' Teos toi hänelle heti mainetta ja elinkoron [[Ludvig XVIII|Ludvig XVIII:lta]]. Hugo avioitui samana vuonna Adèle Foucherin kanssa.<ref name="andersson">Andersson et al., s. 118–119.</ref> Perheen lapset olivat Léopold, Leopoldine, Charles Mélanie Abel, François-Victor ja Adèle.
 
Hugo siirtyi hiljalleen pois vakiintuneesta klassisesta kirjallisuusperinteistä, mikä näkyi ensimmäisenä hänen näytelmissään. Historiallisen näytelmän ''Cromwell'' esipuheessa (1827) hän vaati eroa klassisesta draamasta, ja näytelmässä ''Hernani'' (1830) hän rikkoi ajan ja paikan klassisen yhteyden ja hylkäsi ranskalaisessa draamassa pitkään käytäntönä olleen [[Aleksandriini|aleksandriinimitan]]. Näytelmän ensi-ilta aiheutti pienen mellakan, jossa olivat vastakkain konservatiivit ja boheemit [[Romantiikka|romantiikan]] kannattajat.<ref name="andersson"/>
Vuonna 1859 Napoleon III päätti armahtaa kaikki maasta lähteneet poliittiset pakolaiset ja sallia heidän palata kotimaahansa. Victor Hugo kuitenkin kieltäytyi palaamasta, ennen kuin Napoleon vuonna 1870 oli kukistettu vallasta ja Ranska oli jälleen muutettu tasavallaksi. Pian sen jälkeen hänet valittiin Ranskan kansalliskokouksen ja senaatin jäseneksi.
 
Victor Hugo otti monesti kantaa myös taiteilijoiden ja kirjailijoiden [[tekijänoikeus|tekijänoikeuksia]] koskeviin kysymyksiin. Hän olikin yksi [[Association Littéraire et Artistique Internationale<ref>[https://www.alai.org/en/presentation.html ASSOCIATION LITTÉRAIRE ET ARTISTIQUE INTERNATIONALE]]</ref> -järjestön perustajajäsenistä ja vaikutti osaltaan siihen, että asiasta vuonna 1886 tehtiin kansainvälinen [[Bernin sopimus (tekijänoikeus)|Bernin sopimus]].
 
== Suomennetut romaanit ==

Navigointivalikko