Ero sivun ”Oppilasvaihto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Korjattu linkki "United World College" --> "United World Colleges" kyseisen sivun nimikorjauksen myötä + tarkennettu, että kyseessä ei ole suoranaisesti oppilasvaihto samankaltaisuudesta huolimatta.
Rivi 5: Rivi 5:
Oppilasvaihdot tulivat suosituiksi [[toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] jälkeen. Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on ollut vaihtoa vuodesta 1948.<ref>[http://www.astridthors.fi/category/fi/?tdo_tag=afs Vaihto-oppilastoiminta osana kansainvälistyskasvatusta] Astrid Thors</ref> Niiden tavoitteena on kasvattaa vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden jäsenten ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta muita kulttuureita kohtaan sekä samalla parantaa oppilaiden kieli- ja sosiaalisia taitoja.
Oppilasvaihdot tulivat suosituiksi [[toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] jälkeen. Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on ollut vaihtoa vuodesta 1948.<ref>[http://www.astridthors.fi/category/fi/?tdo_tag=afs Vaihto-oppilastoiminta osana kansainvälistyskasvatusta] Astrid Thors</ref> Niiden tavoitteena on kasvattaa vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden jäsenten ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta muita kulttuureita kohtaan sekä samalla parantaa oppilaiden kieli- ja sosiaalisia taitoja.


Oppilasvaihtoa järjestävät Suomessa muun muassa [[AFS]], [[ASSE]], [[Rotary International|Rotary-klubit]], [[STS]], [[EF Education First]], [[Youth for Understanding|YFU]], Explorius,<ref>[http://www.explorius.fi Explorius]</ref> Into,<ref>[http://www.vaihto-oppilas-into.fi into Education]</ref> TR-kielimatkat,<ref>[http://www.kielimatkat.net TR-kielimatkat]</ref> UP Education,<ref>[http://www.upeducation.fi UP Education]</ref> Universal Players<ref>[http://www.universalplayers.com Universal Players]</ref> ja Student Exchange Finland.<ref>[http://www.studentexchange.fi Student Exchange Finland]</ref> Nuorisovaihtoa tarjoavat [[Allianssi – Suomen nuorisoyhteistyö|Allianssi]] ja [[Lionsklubi|Suomen Lions-liitto]]. [[United World Colleges]] -koulut eivät ole suoranaisesti oppilasvaihtoa, sillä siinä opiskelijat suorittavat opintonsa kokonaisuudessaan uudessa koulussaan. Osa näistä toimijoista on kaupallisia, osa voittoa tavoittelemattomia, vapaaehtoisuuteen perustuvia järjestöjä.
Oppilasvaihtoa järjestävät Suomessa muun muassa [[AFS]], [[ASSE]], [[Rotary International|Rotary-klubit]], [[STS]], [[EF Education First]], [[Youth for Understanding|YFU]], Explorius,<ref>[http://www.explorius.fi Explorius]</ref> Into,<ref>into Education</ref> TR-kielimatkat,<ref>[http://www.kielimatkat.net TR-kielimatkat]</ref> UP Education,<ref>[http://www.upeducation.fi UP Education]</ref> Universal Players<ref>[http://www.universalplayers.com Universal Players]</ref> ja Student Exchange Finland.<ref>[http://www.studentexchange.fi Student Exchange Finland]</ref> Nuorisovaihtoa tarjoavat [[Allianssi – Suomen nuorisoyhteistyö|Allianssi]] ja [[Lionsklubi|Suomen Lions-liitto]]. [[United World Colleges]] -koulut eivät ole suoranaisesti oppilasvaihtoa, sillä siinä opiskelijat suorittavat opintonsa kokonaisuudessaan uudessa koulussaan. Osa näistä toimijoista on kaupallisia, osa voittoa tavoittelemattomia, vapaaehtoisuuteen perustuvia järjestöjä.


==Lähteet ==
==Lähteet ==

Versio 30. kesäkuuta 2020 kello 18.47

Oppilasvaihto on toimintaa, jossa tavallisesti 15–18,5-vuotiaat oppilaat tutustuvat vieraan maan kieleen ja kulttuuriin käymällä koulua ulkomailla. Yleensä vaihto-oppilaat asuvat isäntäperheessä ja käyvät paikallista koulua yhden lukuvuoden ajan. Ikäraja on joillakin järjestöillä 14.[1] Pääosin vaihto-oppilaaksi kuitenkin lähdetään lukion tai ammatillisen koulutuksen ensimmäisen lukuvuoden jälkeen.

Sana oppilasvaihto tulee siitä, että vaihto-ohjelmaan osallistuvat maat vaihtavat oppilaita keskenään. Isäntäperheet ovat tavallisesti vapaaehtoisia. Ohjelmia hoitavat järjestöt etsivät yleensä sopivat isäntäperheet oppilaalle. Nuorisovaihdossa nuoret tutustuvat maahan opiskellen tai töitä tehden, esimerkiksi leireillä. Opiskelijavaihdoksi kutsutaan toimintaa, jossa opiskellaan osa kotimaisesta tutkinnosta ulkomailla.

Oppilasvaihdot tulivat suosituiksi toisen maailmansodan jälkeen. Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on ollut vaihtoa vuodesta 1948.[2] Niiden tavoitteena on kasvattaa vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden jäsenten ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta muita kulttuureita kohtaan sekä samalla parantaa oppilaiden kieli- ja sosiaalisia taitoja.

Oppilasvaihtoa järjestävät Suomessa muun muassa AFS, ASSE, Rotary-klubit, STS, EF Education First, YFU, Explorius,[3] Into,[4] TR-kielimatkat,[5] UP Education,[6] Universal Players[7] ja Student Exchange Finland.[8] Nuorisovaihtoa tarjoavat Allianssi ja Suomen Lions-liitto. United World Colleges -koulut eivät ole suoranaisesti oppilasvaihtoa, sillä siinä opiskelijat suorittavat opintonsa kokonaisuudessaan uudessa koulussaan. Osa näistä toimijoista on kaupallisia, osa voittoa tavoittelemattomia, vapaaehtoisuuteen perustuvia järjestöjä.

Lähteet

Aiheesta muualla