Ero sivun ”Godzilla” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Kyvyt: Lisätty muutama osio...
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
→‎Elokuvat: Lisää tietoa elokuvista..
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 17: Rivi 17:
{{Pääartikkeli|[[Luettelo elokuvista, joissa Godzilla esiintyy]]}}
{{Pääartikkeli|[[Luettelo elokuvista, joissa Godzilla esiintyy]]}}


Godzilla-elokuvia on tehty monia jo vuosikymmeinien aikana.
Godzilla-elokuvia on tehty monia jo vuosikymmeinien aikana. Ensimmäinen elokuva oli vuoden [[Elokuvavuosi 1954|1954]] [[Gojira (Vuoden 1954 elokuva)|''Gojira'']], jonka tuotti japanilainen Tohon studio.


== Yhdysvaltalainen Godzilla ==
== Yhdysvaltalainen Godzilla ==

Versio 28. kesäkuuta 2020 kello 13.14

Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista hahmoa. Katso Godzilla (täsmennyssivu) sanan muista merkityksistä.
Ohjaaja Ishirō Honda pitelee Godzilla-elokuvassa käytettyä Godzilla-hahmoa.

Godzilla (jap. ゴジラ, Gojira) on kuvitteellinen, mutatoitunut dinosauruksen kaltainen jättiläishirviö, jonka alkuperä on useimmissa tarinoissa liitetty ydinkokeiden tuottamaan radioaktiiviseen säteilyyn. Hahmon kehitti Tōhō, ja se nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1954 elokuvassa Godzilla. Lokakuuhun 2010 mennessä Tōhō oli tuottanut kaikkiaan 28 Godzilla-elokuvaa. Elokuvien lisäksi Godzilla on esiintynyt videopeleissä, kirjoissa, sarjakuvissa ja televisiosarjoissa.

Godzillalle myönnettiin Japanin kansalaisuus vuonna 2015.[1][2][3]

Hahmon taustatarina

Alkuperäisessä elokuvassa, Godzilla oli Tyynessämeressä miljoonia vuosia elänyt esihistoriallinen dinosauruksen kaltaisen matelijalajin jäsen, joka meni liikkeelle merenpohjan jurakautisesta kerrostumasta ydinkokeiden häirittyä sen rauhaa. Kun taas Heisei-sarjan kolmanen elokuvassa kerrotaan, että Godzilla oli alun perin muinainen dinosaurus nimeltään "Godzillasaurus", joka mutatoitui ydinkokeiden seurauksena jättiläishirviöksi vuonna 1954.

Kyvyt

Godzillallalla on monia kykyjä, kuten atomisäteen syökseminen suusta ja mutantoituminen.lähde?

Muut hirviöt

Useimmissa elokuvissa Godzilla taistelee muiden jättiläishirviöiden kanssa, joko niitä vastaan tai liittoutuneena niiden kanssa muita hirviöitä vastaan. Godzilla on otellut muiden muassa Mechagodzillaa, Gigania, Biollantea ja King Kongia vastaan. Jättiläiskoi Mothra ja lentoliskomainen Rodan puolestaan ovat toisinaan otelleet Godzillaa vastaan, toisinaan taas sen rinnalla. Godzillan pahimpia vihollisia ovat SpaceGodzilla, Destoroyah ja King Ghidorahlähde?.

Elokuvat

Godzilla-elokuvia on tehty monia jo vuosikymmeinien aikana. Ensimmäinen elokuva oli vuoden 1954 Gojira, jonka tuotti japanilainen Tohon studio.

Yhdysvaltalainen Godzilla

Vuonna 1998 TriStar Pictures tuotti Godzilla-elokuvan, jossa esiintyy Tōhōn Godzillan sijasta enemmän dinosaurusta muistuttava amerikkalainen Zilla. Toinen amerikkalainen Godzilla-elokuva Godzilla sai ensi-iltansa vuonna 2014. Sen tuotti Legendary.[4]

Katso myös

Lähteet

  1. Chen, Heather: Godzilla finally gets citizenship in Japan BBC.com. 3.7.2015. Viitattu 16.1.2017. (englanniksi)
  2. Waxman, Olivia B.: Godzilla Is Now an ‘Official’ Citizen of Japan Time.com. 3.7.2015. Time Inc.. Viitattu 16.1.2017. (englanniksi)
  3. Vuotila, Lauri: Mitä ihmettä episodi.fi. 7.6.2015. Pop Media. ”Jättiläismäinen mutanttilisko Godzilla on saanut Japanin kansalaisuuden, kertoo Gawker-sivusto.” Viitattu 16.1.2017.
  4. Foywonder: Godzilla Officially on His Way Back to the Big Screen Dreadcentral.com. 03/29/2010. Dread Central Media, LLC. Viitattu 20.10.2010. (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.