Ero sivun ”Keskustelu:Tyypin 2 diabetes” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 13: Rivi 13:
Radiolähetys, jota ei ole mistään kuunneltavissa ei ole oikein kelvollinen viite. Miksei voi laittaa linkkiä siihen oikeaan tutkimukseen?
Radiolähetys, jota ei ole mistään kuunneltavissa ei ole oikein kelvollinen viite. Miksei voi laittaa linkkiä siihen oikeaan tutkimukseen?
Tieteellisistä tutkimuksista tehdyt uutisoinnit ovat melkein järjestäen väärintulkittuja/väärin uutisoituja. --[[Käyttäjä:Hkultala|Hkultala]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Hkultala|keskustelu]]) 21. toukokuuta 2014 kello 10.05 (EEST)
Tieteellisistä tutkimuksista tehdyt uutisoinnit ovat melkein järjestäen väärintulkittuja/väärin uutisoituja. --[[Käyttäjä:Hkultala|Hkultala]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Hkultala|keskustelu]]) 21. toukokuuta 2014 kello 10.05 (EEST)

==Nimen muutos==
Ehdotan artikkelin nimen muuttamista muotoon '''tyypin 2 diabetes'''. Lääketieteessä yleisesti hyväksytty nimi on "tyypin 2 diabetes" (esim. [https://finto.fi/mesh/fi/page/D003924 FINTO:n suositus]) tai "tyypin II diabetes". Nimi on pikemminkin "tyypin 2 diabetes mellitus" koko komeudessaan, mutta lyhennetty muoto on nähdäkseni kyllin selkeä.
*"Aikuistyypin diabetes" on huono nimi, sillä tyypin 2 diabetes voi ilmetä lapsilla, ei vain aikuisilla.
*"Insuliinista riippumaton diabetes" on myös huono termi. Vaikka tyypin 2 diabeetikoilla muodostuu insuliinia aluksi normaali määrä ja taudin mekanismi on siten insuliinin ''tuotannosta'' riippumaton, ei keho reagoi tuotettuun insuliinin kyllin tehokkaasti. Taudin mekanismi siis on insuliinista riippuvainen. Tyypin 2 diabetes lisäksi kehittyy ajan kanssa (eritoten huonosti hoidettuna) osin tyypin 1 diabeteksen kaltaiseksi eli "insuliiniriippuvaiseksi diabetekseksi". Kehon insuliinin tuotto siis voi vähentyä merkittävästi tyypin 2 diabetesta potevalla ja tauti voi lopulta muistuttaa mekanismiltaan tyypin 1 diabetesta.
*"Sokeritauti" on terminä edeltäviäkin hirveämpi useiden syiden takia, joita en pyytämättä viitsi edes avata. [[Käyttäjä:5-HT2AR|5-HT2AR]] ([[Keskustelu käyttäjästä:5-HT2AR|keskustelu]]) 10. toukokuuta 2020 kello 22.39 (EEST)

Versio 10. toukokuuta 2020 kello 22.39

Koululääketieteeseen, Lääkäriseura Duodecimin ja Sisätautilääkäriyhdistyksen huhtikuussa 2009 päivittämiin Käypä hoito -ohjeisiin, kuuluu kalaöljyn käyttö dyslipidemioiden (veren rasvahäiriöiden) ja valtimotautien hoidossa. Nämä kummatkin ovat yleisiä diabeetikoilla. E-EPAa on tutkittu tieteellisesti diabeetikoilla, ja tulosten mukaan se parantaa mm. sd-LDL-kolesterolia, joka on valtimotautien riskitekijä. Berberiinin käyttöä on niinikään tutkittu sekä sokeri- että rasvahäiriöissä, ja tulokset puoltavat sen käyttöä. Dokumentaatio löytyy berberiini-sivulta. Medico 5. lokakuuta 2009 kello 18.12 (EEST)[vastaa]

Luontaistuotehoito

Luontaistuotehoito-osuuden neutraalius on kyseenalaistettu jo aiemmin. Diabeteksen Käypä hoito-suositukset eivät tunne mainittuja ravintolisiä: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/khp00066 Ehdotan siksi osiota poistettavaksi. Alfabeta 14. maaliskuuta 2011 kello 18.38 (EET)alfabeta[vastaa]

Viite 1

Radiolähetys, jota ei ole mistään kuunneltavissa ei ole oikein kelvollinen viite. Miksei voi laittaa linkkiä siihen oikeaan tutkimukseen? Tieteellisistä tutkimuksista tehdyt uutisoinnit ovat melkein järjestäen väärintulkittuja/väärin uutisoituja. --Hkultala (keskustelu) 21. toukokuuta 2014 kello 10.05 (EEST)[vastaa]

Nimen muutos

Ehdotan artikkelin nimen muuttamista muotoon tyypin 2 diabetes. Lääketieteessä yleisesti hyväksytty nimi on "tyypin 2 diabetes" (esim. FINTO:n suositus) tai "tyypin II diabetes". Nimi on pikemminkin "tyypin 2 diabetes mellitus" koko komeudessaan, mutta lyhennetty muoto on nähdäkseni kyllin selkeä.

  • "Aikuistyypin diabetes" on huono nimi, sillä tyypin 2 diabetes voi ilmetä lapsilla, ei vain aikuisilla.
  • "Insuliinista riippumaton diabetes" on myös huono termi. Vaikka tyypin 2 diabeetikoilla muodostuu insuliinia aluksi normaali määrä ja taudin mekanismi on siten insuliinin tuotannosta riippumaton, ei keho reagoi tuotettuun insuliinin kyllin tehokkaasti. Taudin mekanismi siis on insuliinista riippuvainen. Tyypin 2 diabetes lisäksi kehittyy ajan kanssa (eritoten huonosti hoidettuna) osin tyypin 1 diabeteksen kaltaiseksi eli "insuliiniriippuvaiseksi diabetekseksi". Kehon insuliinin tuotto siis voi vähentyä merkittävästi tyypin 2 diabetesta potevalla ja tauti voi lopulta muistuttaa mekanismiltaan tyypin 1 diabetesta.
  • "Sokeritauti" on terminä edeltäviäkin hirveämpi useiden syiden takia, joita en pyytämättä viitsi edes avata. 5-HT2AR (keskustelu) 10. toukokuuta 2020 kello 22.39 (EEST)[vastaa]