Ero sivun ”Kantatie 57” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rohova (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 21: Rivi 21:
}}
}}


'''Kantatie 57''' on [[Hämeenlinna]]sta [[Pälkäne]]elle kulkeva [[kantatie]]. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan [[Tiiriö (Hämeenlinna)|Tiiriöstä]], jossa se risteää [[valtatie 3|valtatien 3]] kanssa. Se jatkuu [[Hattula]]n kuntakeskuksen ohi entisen [[Hauho]]n kunnan länsiosien kautta [[Pälkäne]]en [[Kärväntälä]]än, jossa se päättyy [[valtatie 12]]:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella.
'''Kantatie 57''' on [[Hämeenlinna]]sta [[Pälkäne]]elle kulkeva [[kantatie]]. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan [[Tiiriö (Hämeenlinna)|Tiiriöstä]], jossa se risteää [[valtatie 3|valtatien 3]] kanssa. Se jatkuu [[Hattula]]n kuntakeskuksen [[Parola]]n ohi entisen [[Hauho]]n kunnan länsiosien kautta [[Pälkäne]]en [[Laitikkala]]an, jossa se päättyy [[valtatie 12]]:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella.


Tie on kaksikaistainen lukuun ottamatta lyhyttä nelikaistaista osuutta Hämeenlinnassa.
Tie on kaksikaistainen lukuun ottamatta lyhyttä nelikaistaista osuutta Hämeenlinnassa.

Versio 10. toukokuuta 2020 kello 16.04

Kantatie 57
Kantatien 57 linjaus
Kantatien 57 linjaus
Maa Suomi
Osa tietä Kanta-Häme, Pirkanmaa
Tieluokka kantatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Liikennevirasto
Pituus 31 km
Alkupiste Tiiriö, Hämeenlinna
Päätepiste Kyllö, Pälkäne (31 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen
Muodostettu 1990
Katso myös Kantatie 57 Commonsissa

Kantatie 57 on Hämeenlinnasta Pälkäneelle kulkeva kantatie. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan Tiiriöstä, jossa se risteää valtatien 3 kanssa. Se jatkuu Hattulan kuntakeskuksen Parolan ohi entisen Hauhon kunnan länsiosien kautta Pälkäneen Laitikkalaan, jossa se päättyy valtatie 12:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella.

Tie on kaksikaistainen lukuun ottamatta lyhyttä nelikaistaista osuutta Hämeenlinnassa.

Reitti ja tieyhteydet

Historiaa

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 57 oli tie Huittisista Urjalan kautta Toijalaan. Valtateiden 2 ja 9 uudet linjaukset vähensivät tien liikenteellistä merkitystä, ja sen tieluokkaa on sittemmin laskettu. Entisen kantatien osuus Huittisista Urjalaan on nykyisin seututie 230 ja pääosa Urjalan ja Toijalan välisestä osuudesta yhdystie 2847.

Hämeenlinnan ja Pälkäneen välinen tie oli vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä osa valtatietä 3. Valkeakosken kautta kulkeneen kolmostien linjauksen valmistuttua Hämeenlinnan ja Pälkäneen välinen tie jäi maantieksi 305, joka oli tuolloin kapea ja mutkainen soratie. Tietä parannettiin kuitenkin huomattavasti 1960- ja 1970-luvuilla. Kantatieksi 57 se nimettiin vuonna 1990. Ennen Hämeenlinnan ja Tampereen välisen moottoritien valmistumista kantatie 57 oli suosittu vaihtoehto ruuhkaiselle kolmostielle.

Kantatie 57 Parolan pohjoispuolella.

Lähteet

Aiheesta muualla