Ero sivun ”Emil Constantinescu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ipr1 (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
p kirjoitusvirhe
Rivi 29: Rivi 29:
Vuoden 2000 presidentinvaaleissa Emil Constantinescu ei asettunut uudelleen ehdolle ja hänen edeltäjänsä [[Ion Iliescu]] valittiin uudelleen virkaan.
Vuoden 2000 presidentinvaaleissa Emil Constantinescu ei asettunut uudelleen ehdolle ja hänen edeltäjänsä [[Ion Iliescu]] valittiin uudelleen virkaan.


Constantinescu jätti aktiivisen politiikan ja palasi harjoittamaan tieteellistä tutkimustyötä ja kansalaisjärjestötoimintaa. Emil Constantinescu on julkissut 12 kirjaa ja yli 60 tutkimusta.<ref name="WJ">{{Verkkoviite | Osoite = http://worldjusticeproject.org/bio/board-director/emil-constantinescu | Nimeke = Emil Constantinescu | Tekijä = | Ajankohta = | Julkaisija = World Justice Project | Viitattu =25.1.2015 }}</ref>
Constantinescu jätti aktiivisen politiikan ja palasi harjoittamaan tieteellistä tutkimustyötä ja kansalaisjärjestötoimintaa. Emil Constantinescu on julkaissut 12 kirjaa ja yli 60 tutkimusta.<ref name="WJ">{{Verkkoviite | Osoite = http://worldjusticeproject.org/bio/board-director/emil-constantinescu | Nimeke = Emil Constantinescu | Tekijä = | Ajankohta = | Julkaisija = World Justice Project | Viitattu =25.1.2015 }}</ref>


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 28. huhtikuuta 2020 kello 11.54

Emil Constantinescu
Romanian presidentti
1996-2000
Edeltäjä Ion Iliescu
Seuraaja Ion Iliescu
Henkilötiedot
Syntynyt19. marraskuuta 1939 (ikä 84)
Tighina
Ammatti geologian professori
Tiedot
Puolue Partidul Național Liberal, PNL
Tutkinnot Bukarestin yliopisto
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Emil Constantinescu (s. 19. marraskuuta 1939 Tighinassa, nykyisessä Moldovassa) on romanialainen poliitikko ja tiedemies. Hän toimi Romanian presidenttinä 1996–2000.

Constantinescu on koulutukseltaan juristi ja geologi. Hän teki väitöskirjan geologiasta vuonna 1979.[1]

Romanian vallankumouksen jälkeen joulukuussa 1989 hän muodosti yhdessä useiden muiden intellektuellien kanssa Alianţa Civică -ryhmän, jonka tarkoituksena oli kehittää Romanian demokraattista järjestelmää ja kansalaisyhteiskuntaa sekä puolustaa ihmisoikeuksia.

Marraskuussa 1996 Constantinescu valittiin opposition muodostaman vaaliliiton (Convenţia Democratică din România) ehdokkaana Romanian kolmanneksi presidentiksi lyöden ratkaisevalla toisella kierroksella istuvan presidentin, sosiaalidemokraattien Ion Iliescun. Constantinescun nelivuotisella virkakaudella Romaniassa aloitettiin huomattavat uudistukset talouselämän, oikeuslaitoksen ja hallinnon alalla. Valtionyritysten yksityistäminen ja kommunistien kansallistaman omaisuuden palauttaminen pantiin alulle, entisen salaisen poliisin arkistoja avattiin sekä käynnistettiin kampanja korruption ja rahanpesun kitkemiseksi. Constantinescu työskenteli myös voimakkaasti Romanian tulevan Nato- ja EU-jäsenyyden hyväksi.

Vuoden 2000 presidentinvaaleissa Emil Constantinescu ei asettunut uudelleen ehdolle ja hänen edeltäjänsä Ion Iliescu valittiin uudelleen virkaan.

Constantinescu jätti aktiivisen politiikan ja palasi harjoittamaan tieteellistä tutkimustyötä ja kansalaisjärjestötoimintaa. Emil Constantinescu on julkaissut 12 kirjaa ja yli 60 tutkimusta.[2]

Lähteet

  1. Emil Constantinescu Romania Online. Viitattu 25.1.2015.
  2. Emil Constantinescu World Justice Project. Viitattu 25.1.2015.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Emil Constantinescu.