Ero sivun ”Äänenvoimakkuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
näin prempi
p →‎Ihmisen havainnoima äänekkyys: nimemuodot johdonmukaisesti
Rivi 5: Rivi 5:


== Ihmisen havainnoima äänekkyys ==
== Ihmisen havainnoima äänekkyys ==
Äänenpainetason ja ihmisen kuulohavainnon välisenä yhteytenä toimii [[äänekkyystaso]]<ref name=komm/>, jonka mittayksikkö on [[fooni]]<ref name=NSS/> eli foni<ref name=komm/> ja [[äänekkyys]]<ref name=komm/>, jonka mittayksikkö on [[sooni]] eli soni<ref name=komm/>. Nämä on kokeellisesti määritelty niin, että foni lukuarvona on 1&nbsp;000 hertsin [[äänes|ääneksen]] tapauksessa sama kuin ääneksen äänenpainetaso desibeleinä.<ref name=komm/> Soniasteikko on tasavälinen [[mitta-asteikko]].<ref name=komm/> Yksikön kehitti psykologi [[Stanley Smith Stevens]]<ref name=S1/>.
Äänenpainetason ja ihmisen kuulohavainnon välisenä yhteytenä toimii [[äänekkyystaso]]<ref name=komm/>, jonka mittayksikkö on [[foni]]<ref name=komm/> eli fooni<ref name=NSS/> ja [[äänekkyys]]<ref name=komm/>, jonka mittayksikkö on [[soni]]<ref name=komm/> eli sooni. Nämä on kokeellisesti määritelty niin, että foni lukuarvona on 1&nbsp;000 hertsin [[äänes|ääneksen]] tapauksessa sama kuin ääneksen äänenpainetaso desibeleinä.<ref name=komm/> Soniasteikko on tasavälinen [[mitta-asteikko]].<ref name=komm/> Yksikön kehitti psykologi [[Stanley Smith Stevens]]<ref name=S1/>.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 21. huhtikuuta 2020 kello 17.49

Äänenvoimakkuus on määre, jolla yleensä mitataan äänilähteen tuottaman äänen määrää.[1] Äänenvoimakkuudesta puhutaan usein ”volyymina”[2]. Kun mitataan äänen aiheuttamaa subjektiivista voimakkuutta, puhutaan äänekkyydestä.[1]

Fysikaalinen äänenvoimakkuus

Äänenvoimakkuudella voidaan myös tarkoittaa äänenpainetasoa, jota mitataan desibeleinä (dB) ja joka kertoo äänen fysikaalisen voimakkuuden.[1]

Ihmisen havainnoima äänekkyys

Äänenpainetason ja ihmisen kuulohavainnon välisenä yhteytenä toimii äänekkyystaso[1], jonka mittayksikkö on foni[1] eli fooni[3] ja äänekkyys[1], jonka mittayksikkö on soni[1] eli sooni. Nämä on kokeellisesti määritelty niin, että foni lukuarvona on 1 000 hertsin ääneksen tapauksessa sama kuin ääneksen äänenpainetaso desibeleinä.[1] Soniasteikko on tasavälinen mitta-asteikko.[1] Yksikön kehitti psykologi Stanley Smith Stevens[4].

Katso myös

Lähteet

  1. a b c d e f g h i Karjalainen, Matti: Kommunikaatioakustiikka. Suomenkielinen oppikirja, 237 sivua. Espoo: TKK, Akustiikan ja äänenkäsittelytekniikan laboratorio, 1999. ISBN 951-22-4412-8.
  2. Kielitoimiston sanakirja: "Volyymi".
  3. Nykysuomen sivistyssanakirja: Vierasperäiset sanat, s. 122. "fooni". Toimittanut Nykysuomen laitos. 12. painos. Helsinki: WSOY 1989. ISBN 951-0-09108-1.
  4. Stanley Smith Stevens: A scale for the measurement of the psychological magnitude: loudness. In: APA Journals (Hrsg.): Psychological Review, Volume 43, Issue 5, pp. 405–416, 1936. [1]

Kirjallisuutta

  • Van Bergeijk, William A. & Pierce, John R. & David, Edward E., jr: Aallot ja korva. Luonto tieteen valossa 4. Alkuteoksen nimi Wawes and the ear. 195 sivua. Suomentanut Reino Tuokko. Helsinki: WSOY, 1960.
  • Fletcher, Harvey; Munson, Wilden A.: Loudness, its definition, measurement and calculation, The Journal of the Acoustical Society of America, Volume 5, Issue 2, pp. 82–108, 1933. [2]
  • Pulkki, Ville & Karjalainen, Matti: Communication Acoustics – An Introduction to Speech, Audio and Psychoacoustics. 430 sivua. New York: John Wiley & Sons, Ltd, 2015. ISBN 978-1-118-86654-2. [3] [4].
  • Karjalainen, Matti: Hieman akustiikkaa. Suomenkielinen opetusmoniste, 54 sivua. Espoo: TKK, Akustiikan ja äänenkäsittelytekniikan laboratorio, 2000.
  • Pulkki, Ville & Karjalainen, Matti: Lyhyt johdatus kommunikaatioakustiikkaan. Suomenkielinen opetusmoniste, 36 sivua. Espoo: TKK, Akustiikan ja äänenkäsittelytekniikan laboratorio, 2015.
  • Pulkki, Ville: Kommunikaatioakustiikan perusteet. Suomenkielinen opetusmoniste. Espoo: Aalto-yliopisto, Signaalinkäsittelyn ja Akustiikan laitos, 2016.

Aiheesta muualla

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.