Ero sivun ”Äänenmurros” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
28 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
Oman kokemuksen mukaan
(Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt 80.220.243.220) ja palautettiin versio 17991323, jonka on tehnyt Ochs; ei tapahdu pääasiassa tytöillä)
(Oman kokemuksen mukaan)
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta   Edistynyt mobiilimuokkaus 
'''Äänenmurros''' on pääasiassa [[poika|pojilla]] [[murrosikä|murrosiässä]] (10–16 v.) esiintyvä äänen pysyvä madaltuminen. Aikaisimmilla se alkaa jo 10–11-vuotiaana ja myöhäisimmillä vasta yli 16-vuotiaana. Keskimäärin äänenmurros alkaa kuitenkin 14-vuotiaana.<ref>[http://www.terve.fi/teini/myohainen-aanenmurros-voi-olla-hyva-merkki Myöhäinen äänenmurros voi olla hyvä merkki]</ref> Loppuminen on yksilöllistä.
 
Äänenmurroksen aiheuttaa nopeasti kasvava [[kurkunpää]] ja [[äänihuulet]], jotka eivät ole täysin mukautuneet uusiin olosuhteisiin. Tavallista on, että äänenmurroksessa vaihtelevat matalat ja maskulaariset aikuisen miehen äänet ja kimakka ja kimeä nuoren pojan ääni.<ref>[http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/pojan-keho/aanenmurros/ Äänenmurros]</ref>
 
Erityisiä huolia äänenmurros tuottaa laulajille, koska se saattaa merkitä järjestelmällisen harjoittelun ja esiintymisen katkeamista jopa vuosiksi. Aiemmin äänenmurroksen aikana pidettiin parempana, jos poika ei laulaisi ollenkaan, ja tätä saatetaan toteuttaa vielä joissakin musiikkilaitoksissa. Nykyään tosin poikia kehotetaan jatkamaan laulua äänenmurroksesta huolimatta, jottei laulun taito unohtuisi.
8

muokkausta

Navigointivalikko