Ero sivun ”Pitovoima” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Joonasl (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
kielilinkit, downforce yhteen
Rivi 1: Rivi 1:
'''Down force''' on kilpa-autoon alaspäin kohdistuva voima, joka saadaan aikaan erilaisilla ilman ohjaimilla; korin muodolla, erilaisilla siivillä ja [[spoileri|spoilereilla]] sekä ns. diffusorilla. Diffusoriksi sanotaan kilpa-auton pohjan peräosan muotoilua ylöspäin, jolloin auton peräosaan syntyy ajettaessa alipaine, joka vetää pohjaa rataa kohti. Down forcen suuruus riippuu yleensä auton nopeudesta ja se vaikuttaa erittäin paljon kilpa-auton ajokäyttäytymiseen. Down force lisää auton renkaiden kitkaa ja esim. loivissa kaarteissa, joissa nopeudet ovat suuria, down force lisää nopeutta huomattavasti. Toisenlainen vaikutus down forcella saavutetaan suoran jälkeen jyrkkään kaarteeseen tultaessa (esim. F1:ssä usein pääsuoran jälkeinen kaarre), jolloin kun diffusorilla ja takasiivellä saavutettu down force lakkaa, auton perä menettää pitoaan ja kääntyvyys paranee. Jos takarenkaissa ei ole riittävää pitoa, auto yliohjautuu ja pyrkii pyörähtämään. Jos down forcea pyritään tavoittelemaan liikaa, voi suoranopeus kärsiä. Kilpa-autoilun säännöt eivät salli ajon aikana säädettäviä ilman ohjaimia, joista olisi paljon hyötyä, mutta autoista tulisi silloin entistä monimutkaisempia ja ne uhkaisivat muuttua "lentokoneiksi".
'''Downforce''' on kilpa-autoon alaspäin kohdistuva voima, joka saadaan aikaan erilaisilla ilmanohjaimilla; korin muodolla, erilaisilla siivillä ja [[spoileri|spoilereilla]] sekä niin sanotulla diffusorilla. Diffusoriksi sanotaan kilpa-auton pohjan peräosan muotoilua ylöspäin, jolloin auton peräosaan syntyy ajettaessa alipaine, joka vetää pohjaa rataa kohti. Downforcen suuruus riippuu yleensä auton nopeudesta ja se vaikuttaa erittäin paljon kilpa-auton ajokäyttäytymiseen. Downforce lisää auton renkaiden kitkaa ja esim. loivissa kaarteissa, joissa nopeudet ovat suuria, downforce lisää nopeutta huomattavasti. Toisenlainen vaikutus downforcella saavutetaan suoran jälkeen jyrkkään kaarteeseen tultaessa (esimerkiksi [[Formula 1|Formula 1:ssä]] usein pääsuoran jälkeinen kaarre), jolloin kun diffusorilla ja takasiivellä saavutettu downforce lakkaa, auton perä menettää pitoaan ja kääntyvyys paranee. Jos takarenkaissa ei ole riittävää pitoa, auto yliohjautuu ja pyrkii pyörähtämään. Jos downforcea pyritään tavoittelemaan liikaa, voi suoranopeus kärsiä. Kilpa-autoilun säännöt eivät salli ajon aikana säädettäviä ilman ohjaimia, joista olisi paljon hyötyä, mutta autoista tulisi silloin entistä monimutkaisempia ja ne uhkaisivat muuttua "lentokoneiksi".


[[Luokka:Virtausdynamiikka]]
[[Luokka:Virtausdynamiikka]]
[[Luokka:autourheilu]]
[[Luokka:autourheilu]]

[[en:Downforce]]
[[hr:Downforce]]
[[ja:ダウンフォース]]

Versio 12. marraskuuta 2006 kello 12.28

Downforce on kilpa-autoon alaspäin kohdistuva voima, joka saadaan aikaan erilaisilla ilmanohjaimilla; korin muodolla, erilaisilla siivillä ja spoilereilla sekä niin sanotulla diffusorilla. Diffusoriksi sanotaan kilpa-auton pohjan peräosan muotoilua ylöspäin, jolloin auton peräosaan syntyy ajettaessa alipaine, joka vetää pohjaa rataa kohti. Downforcen suuruus riippuu yleensä auton nopeudesta ja se vaikuttaa erittäin paljon kilpa-auton ajokäyttäytymiseen. Downforce lisää auton renkaiden kitkaa ja esim. loivissa kaarteissa, joissa nopeudet ovat suuria, downforce lisää nopeutta huomattavasti. Toisenlainen vaikutus downforcella saavutetaan suoran jälkeen jyrkkään kaarteeseen tultaessa (esimerkiksi Formula 1:ssä usein pääsuoran jälkeinen kaarre), jolloin kun diffusorilla ja takasiivellä saavutettu downforce lakkaa, auton perä menettää pitoaan ja kääntyvyys paranee. Jos takarenkaissa ei ole riittävää pitoa, auto yliohjautuu ja pyrkii pyörähtämään. Jos downforcea pyritään tavoittelemaan liikaa, voi suoranopeus kärsiä. Kilpa-autoilun säännöt eivät salli ajon aikana säädettäviä ilman ohjaimia, joista olisi paljon hyötyä, mutta autoista tulisi silloin entistä monimutkaisempia ja ne uhkaisivat muuttua "lentokoneiksi".