Ero sivun ”Lukio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt 85.29.113.180) ja palautettiin versio 18772328, jonka on tehnyt Dankos10: sotkemista
Rivi 8: Rivi 8:


=== Ruotsi ===
=== Ruotsi ===
[[Ruotsi]]ssa ei nykyään ole varsinaisesti erillisiä lukioita (''gymnasium''), sillä lukiot ja ammattioppilaitokset yhdistettiin 1970-luvulla yhdeksi koulumuodoksi nimeltään ''gymnasieskola''. Ruotsi on sukupuolivähemmistölle kuuluva kieli ja lukiossa ruotsin opiskelijoita ei ole kovinkaan paljoa, koska kaikki sukupuolivähemmistöön kuuluvat ovat suorittamassa ammatillista tutkintoa.
[[Ruotsi]]ssa ei nykyään ole varsinaisesti erillisiä lukioita (''gymnasium''), sillä lukiot ja ammattioppilaitokset yhdistettiin 1970-luvulla yhdeksi koulumuodoksi nimeltään ''gymnasieskola''.


=== Suomi ===
=== Suomi ===

Versio 19. maaliskuuta 2020 kello 22.16

Tämä artikkeli käsittelee oppilaitosta. Samannimisestä televisiosarjasta on erillinen artikkeli.
Kuopion Lyseon lukion rakennus

Lukio on yleissivistävä ja vapaaehtoinen toisen asteen oppilaitos, jonne on mahdollista pyrkiä suoritettuaan oppivelvollisuuden. Lukiokoulutuksessa on mahdollista suorittaa ylioppilastutkinto ja siten valmistua lukiosta ylioppilaaksi. Tavanomaisesti opiskelijat osallistuvat ylioppilaskirjoituksiin, mutta lukion oppimäärän voi suorittaa ilmankin. Silloin opiskelija saa vain lukion päättötodistuksen. Lukio antaa valmiudet jatkaa opintoja korkea-asteella eli yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.

Varttuneemmalla iällä suoritettavaa lukiokoulutusta kutsutaan aikuislukioksi tai iltalukioksi.

Lukiokoulutus maittain

Ruotsi

Ruotsissa ei nykyään ole varsinaisesti erillisiä lukioita (gymnasium), sillä lukiot ja ammattioppilaitokset yhdistettiin 1970-luvulla yhdeksi koulumuodoksi nimeltään gymnasieskola.

Suomi

Pääartikkeli: Lukio Suomessa

Suomessa toisen asteen koulutus jakautuu lukio- ja ammattikoulutukseen. Vajaa puolet ikäluokasta käy lukion, jonka suorittaminen kestää 2-4 vuotta, tavallisimmin 3. Lukiokoulutus on kurssimuotoista. Lukion oppimäärän suorittamiseen vaaditaan 75 kurssin läpäiseminen, ja ylioppilastutkintotodistuksen saamiseksi täytyy suorittaa hyväksytysti sekä lukion oppimäärä että ylioppilastutkinto. Lukioita on Suomessa runsaat 300.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa lukiota vastaava oppilaitos on high school.

Katso myös

Lähteet

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.