Ero sivun ”Jonathan Pryce” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
suomenkielisessä nimessä paavit pienellä, kun ei ole erisnimi, aukt, kh
Rivi 36: Rivi 36:


== Uran alku ==
== Uran alku ==
Hiilikaivostyöntekijän perheeseen syntynyt Pryce aloitti taideopinnot 16-vuotiaana. Hän opiskeli näyttelemistä [[Lontoo]]n kuninkaallisessa akatemiassa ([[RADA]]) ja valmistuttuaan liittyi Liverpool Everyman Theatreen. Hän esitti eri näyttämöillä mm. [[William Shakespeare]]n tekstejä. Vuonna 1977 Pryce voitti [[Tony Award]]in [[Broadway (teatteri)|Broadway]]-debyytistään näytelmässä Comedians.
Hiilikaivostyöntekijän perheeseen syntynyt Pryce aloitti taideopinnot 16-vuotiaana. Hän opiskeli näyttelemistä [[Lontoo]]n kuninkaallisessa akatemiassa ([[RADA]]) ja valmistuttuaan liittyi Liverpool Everyman Theatreen. Hän esitti eri näyttämöillä muun muassa [[William Shakespeare]]n tekstejä. Vuonna 1977 Pryce voitti [[Tony Award]]in [[Broadway (teatteri)|Broadway]]-debyytistään näytelmässä Comedians.


== Näyttämöltä elokuviin ==
== Näyttämöltä elokuviin ==
Rivi 64: Rivi 64:
*''[[G.I. Joe: Kosto]]'' (2013)
*''[[G.I. Joe: Kosto]]'' (2013)
*''[[The Wife]]'' (2017)
*''[[The Wife]]'' (2017)
*''[[Kaksi paavia|Kaksi Paavia]]'' (2019)
*''[[Kaksi paavia]]'' (2019)


== Muut esiintymiset ==
== Muut esiintymiset ==
Rivi 72: Rivi 72:
*{{IMDb-h|0000596}}
*{{IMDb-h|0000596}}


{{Auktoriteettitunnisteet}}
{{AAKKOSTUS:Pryce, Jonathan}}
{{AAKKOSTUS:Pryce, Jonathan}}
[[Luokka:Englantilaiset näyttelijät]]
[[Luokka:Englantilaiset näyttelijät]]

Versio 17. helmikuuta 2020 kello 14.09

Jonathan Pryce
Jonathan Pryce vuonna 2007.
Jonathan Pryce vuonna 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt1. kesäkuuta 1947 (ikä 76)
Holywell, Flintshire, Wales
Ammatti näyttelijä
Puoliso Kate Fahy (1974–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1972–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Jonathan Pryce (s. 1. kesäkuuta 1947 Holywell, Flintshire, Wales) on walesilaissyntyinen näyttelijä. Pryce, alkuperäiseltä nimeltään Jonathan Price, on esiintynyt niin musiikkikomedioissa kuin vakavissa draamoissakin.

Uran alku

Hiilikaivostyöntekijän perheeseen syntynyt Pryce aloitti taideopinnot 16-vuotiaana. Hän opiskeli näyttelemistä Lontoon kuninkaallisessa akatemiassa (RADA) ja valmistuttuaan liittyi Liverpool Everyman Theatreen. Hän esitti eri näyttämöillä muun muassa William Shakespearen tekstejä. Vuonna 1977 Pryce voitti Tony Awardin Broadway-debyytistään näytelmässä Comedians.

Näyttämöltä elokuviin

Pryce oli ensimmäisessä elokuvaroolissaan vuonna 1976, elokuvassa Voyage of the Damned. Elokuvauraa vahvempana säilyi kuitenkin hänen uransa teatterissa. Vasta vuonna 1983 näyttelijä herätti varsinaista huomiota myös valkokankaalla Ray Bradburyn kirjaan perustuvan elokuvan Something Wicked This Way Comes herra Darkina. Kaksi vuotta myöhemmin hän esitti elokuvan Brazil – tämän hetken tuolla puolen pääosan, jonka ohjaaja Terry Gilliam oli kirjoittanut nimenomaan häntä varten. Pryce on nähty sen jälkeen myös muutamissa muissa Gilliamin elokuvissa.

Vuonna 1991 Jonathan Pryce sai toisen Tony Awardin roolistaan musikaalissa Miss Saigon. Valkokankaalla hän on esiintynyt Andrew Lloyd Webberin musikaalin Evita filmatisoinnissa Juan Perónina.

Vuodesta 2015 alkaen Pryce on esiintynyt Game of Thrones -televisiosarjassa.

Valikoitu filmografia

Muut esiintymiset

Aiheesta muualla