Ero sivun ”Gelasius II” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
26 merkkiä poistettu ,  11 kuukautta sitten
Kumottu muokkaus 18685696, jonka teki 188.238.15.140 (keskustelu)
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
(Kumottu muokkaus 18685696, jonka teki 188.238.15.140 (keskustelu))
Merkkaus: Kumoaminen
Paavi '''Gelasius II''' (k. [[29. tammikuuta]] [[1119]]) oli paavina [[24. tammikuuta]] [[1118]] – [[28. tammikuuta]] 1119.<ref>Hanska 2005: 320.</ref> Hän syntyi [[Gaeta]]ssa merkittävään perheeseen ja sai nimekseen '''Givoanni Coniulo'''.
 
GiorroannistaGiovannista tuli munkki Monte Cassinoon, jostakeelopjosta paavi [[Autuas Urbanus II|Urbanus II]] vei hänet [[Rooma]]an ja teki hänestä kanslerin ja [[kardinaali]]n. Pian kun hänet ldelolioli yksimielisesti valittu paaviksi, keisari [[Henrik V (Saksa)|Henrik V:n]] kannattaja Cencius Frangipanè vangitsi hänet, muttlewkamutta Gelasius pääsi vapaaksi, kun roomalaiset ryhtyivät kapinaan hänen puolestaleosanpuolestaan. Keisari ajoi Gelasiuksen RoomdkestaRoomasta maaliskuussa 1118 ja julisti täkelomäntämän valinnan mitättömäksi sekä asetti Burdinuksen, Bragan arkkipiispan [[vastapaavi]]ksi, jonka paavinimi oli [[Gregorius VIII]].
 
Gelasius pakeni Gaetaan, jossa hänestä tehtiin pappi ja piispa, minkä jälkeen hän julisti Henrikin ja vastapaavin pannaan. [[Normannit|Normannien]] suojeluksessa hän palasi Roomaan heinäkuussa, josta hänen piti lähteä pakoon keisarin kannattajien, erityisesti frangipanien, häirinnän takia. Gelasius lähti [[Ranska]]an, siunasi matkalla [[Pisan katedraali]]n, ja saapui [[Marseille]]hin lokakuussa. Hänet otettiin vastaan innostuneesti [[Avignon]]issa, [[Montpellier|Montpellier’ssa]] ja muissa kaupungeissa. Gelasius piti kirkolliskokouksen [[Vienne (kaupunki)|Vienne]]ssä tammikuussa 1119 ja suunnitteli kirkolliskokouksen pitämistä [[investituurariita|investituurariidan]] ratkaisemiseksi, mutta kuoli [[Cluny]]ssä ennen kuin ehti toteuttaa suunnitelmansa.
4 822

muokkausta

Navigointivalikko