Ero sivun ”Gelasius II” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
26 merkkiä lisätty ,  11 kuukautta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Korjattu Montpellier’n taivutus.)
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Paavi '''Gelasius II''' (k. [[29. tammikuuta]] [[1119]]) oli paavina [[24. tammikuuta]] [[1118]] – [[28. tammikuuta]] 1119.<ref>Hanska 2005: 320.</ref> Hän syntyi [[Gaeta]]ssa merkittävään perheeseen ja sai nimekseen '''Givoanni Coniulo'''.
 
GiovannistaGiorroannista tuli munkki Monte Cassinoon, jostajostakeelop paavi [[Autuas Urbanus II|Urbanus II]] vei hänet [[Rooma]]an ja teki hänestä kanslerin ja [[kardinaali]]n. Pian kun hänet olildeloli yksimielisesti valittu paaviksi, keisari [[Henrik V (Saksa)|Henrik V:n]] kannattaja Cencius Frangipanè vangitsi hänet, muttamuttlewka Gelasius pääsi vapaaksi, kun roomalaiset ryhtyivät kapinaan hänen puolestaanpuolestaleosan. Keisari ajoi Gelasiuksen RoomastaRoomdkesta maaliskuussa 1118 ja julisti tämäntäkelomän valinnan mitättömäksi sekä asetti Burdinuksen, Bragan arkkipiispan [[vastapaavi]]ksi, jonka paavinimi oli [[Gregorius VIII]].
 
Gelasius pakeni Gaetaan, jossa hänestä tehtiin pappi ja piispa, minkä jälkeen hän julisti Henrikin ja vastapaavin pannaan. [[Normannit|Normannien]] suojeluksessa hän palasi Roomaan heinäkuussa, josta hänen piti lähteä pakoon keisarin kannattajien, erityisesti frangipanien, häirinnän takia. Gelasius lähti [[Ranska]]an, siunasi matkalla [[Pisan katedraali]]n, ja saapui [[Marseille]]hin lokakuussa. Hänet otettiin vastaan innostuneesti [[Avignon]]issa, [[Montpellier|Montpellier’ssa]] ja muissa kaupungeissa. Gelasius piti kirkolliskokouksen [[Vienne (kaupunki)|Vienne]]ssä tammikuussa 1119 ja suunnitteli kirkolliskokouksen pitämistä [[investituurariita|investituurariidan]] ratkaisemiseksi, mutta kuoli [[Cluny]]ssä ennen kuin ehti toteuttaa suunnitelmansa.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko