Ero sivun ”Imatran kaupunginosat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 76: Rivi 76:
'''Savikanta''' sijaitsee Rajapatsaan tuntumassa. Alue on pientalovaltaista ja siellä sijaitsi perusopetusta antava lopetettu Savikannan alakoulu sekä päiväkoti Savikukko. Savikannasta on Imatran keskustaan noin 2 kilometriä.
'''Savikanta''' sijaitsee Rajapatsaan tuntumassa. Alue on pientalovaltaista ja siellä sijaitsi perusopetusta antava lopetettu Savikannan alakoulu sekä päiväkoti Savikukko. Savikannasta on Imatran keskustaan noin 2 kilometriä.


'''Sienimäki''' sijaitsee Mansikkalan ja Vuoksenniskan välissä. Alueella on pääasiassa 1960–1970-luvuilla rakennettuja kerros-, omakoti- ja rivitaloja mutta myös uudempia asuintaloja Vuoksen rannassa. Alueella on päiväkoti, päivittäistavarakauppa ja kahvila-baari. Sienimäeltä on noin 5 kilometrin matka Imatran keskustaan.
'''Sienimäki''' sijaitsee Mansikkalan ja Vuoksenniskan välissä. Alueella on pääasiassa 1960–1970-luvuilla rakennettuja kerros-, omakoti- ja rivitaloja mutta myös uudempia asuintaloja Vuoksen rannassa. Alueella on päiväkoti, elintarvikekioski ja kahvila-baari. Sienimäeltä on noin 5 kilometrin matka Imatran keskustaan.


'''Sotkulampi''' on omakoti- ja rivitalovaltainen asuinalue Vintterin ja Itä-Siitolan alueiden välissä. Nimensä alue lienee saanut alueella aikaisemmin sijainneesta samannimisestä lammesta, joka on nykyisin hävinnyt. Sotkulammelta on noin 4,5 kilometriä Imatran keskustaan.
'''Sotkulampi''' on omakoti- ja rivitalovaltainen asuinalue Vintterin ja Itä-Siitolan alueiden välissä. Nimensä alue lienee saanut alueella aikaisemmin sijainneesta samannimisestä lammesta, joka on nykyisin hävinnyt. Sotkulammelta on noin 4,5 kilometriä Imatran keskustaan.

Versio 22. tammikuuta 2020 kello 08.44

Tässä artikkelissa kerrotaan Imatran kaupunginosista.

Keskusta-alueet

Imatralla sanotaan olevan kolme keskustaa: Imatrankoski, Mansikkala ja Vuoksenniska, mutta myös Rajapatsaalla on merkittävä palvelukeskittymä. Näistä Imatrankoski, Mansikkala ja Rajapatsas sijaitsevat lähellä toisiaan, mutta Imatrankosken ja Mansikkalan voidaan katsoa muodostavan yhdessä Imatran laajemman keskustan. Imatrankoski on kuitenkin Imatran virallinen (ydin)keskusta.

Imatrankoski

Imatrankosken kaupunginosa sijoittuu nimensä mukaisesti Imatrankosken äärelle. Imatrankoskella on Valtionhotellin ympäristössä puistomaisia alueita, joihin kuuluva Kruununpuisto on suomen vanhin luonnonpuisto. Kesällä järjestetty Imatra Big Band festival -tapahtuman keskeiset paikat sijaitsivat Imatrankoskella. Imatrankosken kävelykadun varrelle ovat keskittyneet paikkakunnan keskeisimmät liiketilat sekä tori. Alueella on myös kerrostaloasutusta.

Jos imatralaiset sanovat menevänsä "kulmille" he tarkoittavat Imatrankoskea. "Kulmien" tarkka sijainti ei ole kuitenkaan täysin ongelmatonta määritellä, sillä varsinkin paljasjalkaiset imatrankoskelaiset mieltävät alueen huomattavasti suppeammaksi kuin mitä siitä laajimmillaan kuulee käytettävän. Sanonta tulee Lappeentien kulmassa sijainneesta Skutnabbin kaupasta, josta on syntynyt Napinkulma-nimitys. "Kulmien" ydinaluetta on nykyinen Koskenpartaan kävelykatu.

Mansikkala

Mansikkalassa sijaitsevat kaupungintalo, terveyskeskus, sosiaalitoimisto, TE-toimisto, poliisilaitos, pääkirjasto, Kulttuuritalo Virta, urheilutalo ja uimahalli sekä rautatieasema. Rautatieasema on osa Matkakeskusta, jonka kautta kulkee myös linja-autoliikenne. Mansikkalassa sijaitsevat myös suuret marketit sekä kauppakeskus Mansikkapaikka. Alueen asutus koostuu kerrostaloista ja Mansikkalan katukuvalle antavatkin hallitsevan kuvan 80-luvun alussa valmistuneet korkeat 14-kerroksiset tornitalot. Tornitaloaluetta kutsutaan Imatran Manhattaniksi.

Mansikkalan koulun tiloissa järjestetään sekä perusopetuksen että Imatran yhteislukion opetusta. Mansikkalassa on myös Etelä-Karjalan ammattiopiston Imatran toimipisteiden tiloja.

Vuoksenniska

Vuoksenniska sijaitsee Vuoksen itäpuolella, ja sinne on Imatrankoskelta matkaa noin kahdeksan kilometriä. Myös Vuoksenniskalla on tiivis liikekeskittymä sekä tori. Imatran ainoa elokuvateatteri, Bio Vuoksi, sijaitsee Vuoksenniskalla. Alueella on myös yksi kaupunginkirjaston toimipisteistä, Vuoksenniskan kirjasto.

Oppilaitoksista Vuoksenniskalla toimii Vuoksenniskan koulu, joka järjestää perusopetusta. Alueella aiemmin toiminut Vuoksenniskan yhteiskoulun lukio lakkautettiin 31.7.2013 ja sen toiminta yhdistettiin Imatran yhteislukioon. Vuoksenniskan keskustan alueella on kerrostaloasutusta, jonka ympärille on muodostunut rivi- ja pientaloasutusta.

Rajapatsas

Rajapatsas sijaitsee Vuoksen itäpuolella, ja sinne on Imatrankoskelta matkaa noin 1,5 kilometriä. Rajapatsaalla on mm. päivittäistavarakauppa, kioski, pankkiautomaatti, parturi-kampaamo, pizzeria, polttoaineasema, jossa myös Lounasravintola sekä erikoisliikkeitä esim. luontaistuotekauppa. Rajapatsaalla sijaitsee myös yksi kaupunginkirjaston toimipisteistä, Patsaan kirjasto. Rajapatsaalla on kerros-ja rivitaloja sekä omakotitaloja.

Alueen lähellä sijaitsi kolme koulua; lopetettu Savikannan peruskoulu (luokat 1-6), Kosken koulu (luokat 7-9) sekä Itä-Suomen suomalais-venäläinen koulu (luokat 1-9). Lisäksi esiopetusta antavat Päiväkoti Savikukko ja Itä-Suomen koulun esikoulu. Lisäksi Rajapatsaalla on Rajapatsaan päiväkoti, joka tarjoaa päivähoitoa 2-5 vuotiaille lapsille.

Vuoksen länsipuolen asuinalueita

Karhukallio ja Karhumäki sijaitsevat vierekkäin ja ovat molemmat pientalovaltaisia alueita. Karhukalliosta ja Karhumäeltä on Imatran keskustaan noin 4,5 kilometriä.

Korvenkanta on pieni, omakotitalovaltainen alue Imatran ja Lappeenrannan rajan läheisyydessä. Korvenkannasta on Imatran keskustaan noin 3,5 kilometriä.

Liisanpuisto

Meltola jossa sijaitsee Meltolan päiväkoti, esikoulu sekä ala-aste (luokat 1–6). Meltolasta on Imatran keskustaan noin 3 kilometrin matka.

Mustalampi on omakotitalovaltainen alue Niskalammen läheisyydessä. Alueella on rintamamiestalo-tyyppistä asutusta. Mustalammelta on Imatran keskustaan noin 6 kilometrin matka.

Niskalampi (tai Niskakoski) on asuinalue lähellä Saimaan rantaa. Alueella on runsaasti 1900-luvun alkupuolella rakennettuja teollisuustyöväen asuntoja, jotka on remontoitu asuntomessujen yhteydessä 1980-luvulla. Alue muodostaa valtakunnallisesti merkittävän rakennetun ympäristön. Niskalammelta on Imatran keskustaan noin 6,5 kilometriä.

Onnela on pienehkö omakotitalovaltainen alue Imatrankosken ja Meltolan välissä. Onnelasta on Imatran keskustaan noin 1,5 kilometriä.

Perä-Meltola on harvaan asuttu maalaiskylä Meltolan ja Lappeenrannan rajan välissä. Perä-Meltolasta on Imatran keskustaan noin 3,5 kilometrin matka.

Pässiniemi on Imatrankosken ja Mansikkalan välissä sijaitseva pientaloalue. Pässiniemestä on Imatran keskustaan alle 1 kilometrin matka.

Saareksiinmäki sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä Imatran keskustasta.

Suo on omaleimainen pientaloalue, joka on syntynyt Tainionkosken teollisuustyöläisten rakentaessa omakotitaloja lähialueelle. Sieltä on Imatran keskustaan noin 5 kilometrin matka.

Tainionkoski sijaitsee noin 4,5 kilometrin päässä Imatran keskustasta.

Vuoksen itäpuolen asuinalueita

Itä-Siitola sijaitsee aivan Vuoksen rannassa. Alueella on omakotitaloja ja rivitaloja. Alue tunnetaan korkealla mäellä sijaitsevasta Siitolan kartanosta. Itä-Siitolasta on Imatran keskustaan noin 3,5 kilometrin matka.

Jakola sijaitsee Venäjän rajan tuntumassa. Alueella on etupäässä vanhaa omakotitaloasutusta. Jakolasta Imatran keskustaan on noin 4,5 kilometriä.

Kaukopää sijaitsee lähellä Vuoksenniskaa. Yksi Stora Enson paperitehtaista on Kaukopäässä. Kaukopään alueella on kerrostalo-, omakotitalo- ja rivitaloasutusta. Alueella on Enso-Gutzeitin rakennuttamia työväenasuntoja. Kaukopäästä Imatran keskustaan on noin 11 kilometriä.

Kymälahti on pieni omakotitaloalue Immalanjärven läheisyydessä. Alueella sijaitsee Kukkurilan vanhusten hoiva- ja asumisyksikkö, jonka yhteydessä toimii myös dementiakoti Sinikello. Kymälahdesta Imatran keskustaan on noin 10 kilometriä.

Lakasenpelto sijaitsee Vuoksenniskan lähellä ja on omakotitalovaltainen alue. Alueella on paljon ns. rintamamiestaloja. Alue kuuluu Virasojan kaupunginosaan. Alueelta on Imatran keskustaan noin 7,5 kilometriä.

Linnankoski on pienehkö, omakotitalovaltainen alue Mehiläismäen ja Itä-Siitolan vieressä. Linnankoski on saanut nimensä Vuoksessa aikanaan sijainneesta koskesta, jossa oli voimalaitos 1900-luvun alkupuolella. Linnankosken voimalaitoksen jäänteet ovat edelleen joen pohjassa. Linnankoskelta Imatran keskustaan on noin 3 kilometriä.

Mehiläismäki on pieni omakotitaloalue Itä-Siitolan, Linnankosken ja Sotkulammen läheisyydessä. Mehiläismäeltä Imatran keskustaan on 3 kilometrin matka.

Neitsytniemi historiallinen alue Vuoksen ja Virasjoen välissä. Alueella sijaitsee Neitsytniemen kartano. Neitsytniemestä Imatran keskustaan on 5,5 kilometrin matka.

Pelkola on pieni omakotivaltainen alue Jakolan ja Venäjän rajan välissä. Pelkolassa sijaitsee Pelkolan kansainvälinen rajanylityspaikka, joka on Suomen itärajan 3. suurin. Pelkolasta Imatran keskustaan on noin 5,5 kilometriä.

Rajapatsaalla on kerros-, omakoti- ja rivitaloja. Yksi kaupunginkirjaston sivukirjastoista, Patsaan kirjasto, sijaitsee Rajapatsaalla. Rajapatsaan alueella on muitakin peruspalveluita, mm. päivittäistavarakauppa ja joitakin erikoisliikkeitä. Rajapatsaalta Imatran keskustaan on 1,5 kilometrin matka.

Rautionkylä Rautionkylää on sanottu Imatran huvilakaupunginosaksi. Alueella sijaitsee perusopetusta antava Kaukopään koulu. Raution palveluihin kuuluvat mm. päivittäistavarakauppa, päiväkoti ja yleinen uimaranta Immalanjärven rannalla. Alueelta on Imatran keskustaan noin 11 kilometriä. Vuonna 2013 ilmestyi kaupunginosayhdistyksen julkaisema 318-sivuinen historiikki Rämpsälä mielessäin: historiaa ja ajankuvia Rautionkylästä.[1]

Savikanta sijaitsee Rajapatsaan tuntumassa. Alue on pientalovaltaista ja siellä sijaitsi perusopetusta antava lopetettu Savikannan alakoulu sekä päiväkoti Savikukko. Savikannasta on Imatran keskustaan noin 2 kilometriä.

Sienimäki sijaitsee Mansikkalan ja Vuoksenniskan välissä. Alueella on pääasiassa 1960–1970-luvuilla rakennettuja kerros-, omakoti- ja rivitaloja mutta myös uudempia asuintaloja Vuoksen rannassa. Alueella on päiväkoti, elintarvikekioski ja kahvila-baari. Sienimäeltä on noin 5 kilometrin matka Imatran keskustaan.

Sotkulampi on omakoti- ja rivitalovaltainen asuinalue Vintterin ja Itä-Siitolan alueiden välissä. Nimensä alue lienee saanut alueella aikaisemmin sijainneesta samannimisestä lammesta, joka on nykyisin hävinnyt. Sotkulammelta on noin 4,5 kilometriä Imatran keskustaan.

Teppanala sijaitsee noin 2 kilometrin päässä Imatran keskustasta. Teppanalassa on enimmäkseen omakotitaloja, mutta myös kerros-ja rivitaloja alueella on. Teppanalan kaupunginosa muodostuu entisestä Teppanalan kylästä. Alueen länsilaitamalla sijaitsee Ovako Imatran terästehdas, joka näkyy myös monissa kadunnimissä. Alueella sijaisee kolme, etupäässä venäläisturisteille suunnattua myymälää (neliömäärältään n. 2500-4000).

Vintteri on omakotitaloalue Sotkulammen vieressä. Katujen nimet ovat talviaiheisia (esimerkiksi Pakkaskatu ja Kinoskuja). Matkaa Imatran keskustaan on noin 5 kilometriä.

Virasoja on rivi- ja omakotitalovaltaista aluetta, joka sijaitsee Vuoksenniskan läheisyydessä. Virasojan koulussa toimivat perusopetuksen luokat 1–6. sekä päiväkodin esiopetusryhmä. Imatran tavara-asema on Virasojalla, ja alueella onkin runsaasti rautateihin liittyviä kadunnimiä (esimerkiksi Kiskotie ja Asemakatu). Virasojalta Imatran keskustaan on noin 7 kilometrin matka.

Katso myös

Lähteet