Ero sivun ”Juutalaisuus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki poistettu ,  4 kuukautta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Käyttäjän 83.146.246.254 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Savir tekemään versioon.)
Juutalaisuus ei tee lähetystyötä samaan tapaan kuin kristinusko ja islam. On mahdollista kääntyä juutalaiseksi, mutta juutalaisuus on kansanuskonto.
 
Rabbiinisen lain mukaan juutalaisuus on [[Israel]]in kansan uskonnollinen yhteisö. Perimätiedon mukaan ensimmäinen juutalainen oli [[Kaldea]]n (nykyinen [[Irak]]) [[Ur|Ur’issa]] syntynyt [[Abraham]], joka sai Jumalalta käskyn muuttaa kotimaastaan [[Kanaan]]in maahan (nykyisen [[Israel]]in alue). Juutalaisuuden alkuperäiset ja tähän päivään asti periytyvät erityispiirteet ovat usko yhteen [[Jumala]]an sekä miespuolisten jäsenten [[ympärileikkaus]] kahdeksantena päivänä syntymästä. [[Talmud]]in mukaan juutalainen on jokainen juutalaisesta äidistä syntynyt tai juutalaisuuteen [[Juutalaisuuteen kääntyminen | kääntynyt]] ja seurakuntaan liittynyt henkilö. Talmudin mukaan koko ihmiskuntaa sitoo [[Nooan liitto]] ja se on Israelin liiton edelläkävijä.
 
[[Jerusalemin toinen temppeli|Jerusalemin toisen temppelin]] kaudella oli kolme teologista suuntausta, [[saddukeukset]], [[farisealaiset]] ja [[essealaiset]]. Nykyään tunnettu juutalaisuuden muoto eli niin kutsuttu rabbiinijuutalaisuus on kehittynyt farisealaisesta tulkinnasta. Se perustuu [[Toora]]n lakiin ja sen noudattamiseen sekä selitykseen rabbiinisen kirjallisuuden, niin kutsutun ''suullisen Tooran'' pohjalta ([[Talmud]] ja [[Mišna]]). [[Karaiitit|Karaiittijuutalaiset]] eivät hyväksy rabbiinijuutalaisuuden Talmud-kirjallisuutta laillisena auktoriteettina, vaan pitäytyvät pelkkään [[Tanak]]iin, juutalaiseen Raamattuun (kristillisen Raamatun [[Vanha Testamentti]]). Tämä suuntaus onkin lähempänä saddukealaista tulkintaa.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko

Henkilökohtaiset työkalut

Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät