Ero sivun ”Fatwa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Kuuluisia fatwoja: korvattu: fatwa ja politiikka
Rivi 26: Rivi 26:
Fatwan toimeenpano ei kuulu uskonoppineelle vaan asianomistajalle.<ref name="islaminkasikirja27">{{Kirjaviite | Tekijä=Hämeen-Anttila, Jaakko | Nimeke=Islam: Taskusanakirja | Sivu=160–161 | Julkaisupaikka=Helsinki | Julkaisija=Basam Books | Vuosi=2001 | Tunniste=ISBN 952-9842-60-0}}</ref>
Fatwan toimeenpano ei kuulu uskonoppineelle vaan asianomistajalle.<ref name="islaminkasikirja27">{{Kirjaviite | Tekijä=Hämeen-Anttila, Jaakko | Nimeke=Islam: Taskusanakirja | Sivu=160–161 | Julkaisupaikka=Helsinki | Julkaisija=Basam Books | Vuosi=2001 | Tunniste=ISBN 952-9842-60-0}}</ref>


== Kuuluisia fatwoja ==
== Fatwa ja politiikka ==
Islam ei ole pelkästään uskonto, vaan sillä on myös poliittinen puolensa. Islamin tavoitteena on maallisen lainsäädännön korvaaminen Jumalan lailla, jolloin uskonoppineitten antamat ''fatwat'' korvaisivat lakia säätävät parlamentit.
Tunnettuja fatwoja ovat [[ajatollah]] [[Ruhollah Khomeini]]n vuonna 1989 [[Salman Rushdie]]lle langettama kuolemantuomio, jonka myötä ''fatwan'' käsite oikeastaan tuli länsimaissa tunnetuksi. Se johti myös laajaan väärinkäsitykseen, että ''fatwat'' olisivat aina tappokäskyjä.


Tunnettu länsimaiseen sananvapauteen kohdistunut fatwa on [[ajatollah]] [[Ruhollah Khomeini]]n vuonna 1989 [[Salman Rushdie]]lle langettama kuolemantuomio. Sen myötä ''fatwan'' käsite oikeastaan tuli länsimaissa tunnetuksi. Se johti myös laajaan väärinkäsitykseen, että ''fatwat'' olisivat aina tappokäskyjä.
Toinen kuuluisa ''fatwa'' on [[Osama bin Laden]]in vuonna 1998 antama. Siinä [[Yhdysvallat|Yhdysvaltain]] joukkoja verrattiin [[saatana]]an, julistettiin pyhä sota [[Yhdysvallat|Yhdysvaltoja]] vastaan ja kehotettiin tappamaan kaikki amerikkalaiset ja heidän liittolaisensa ”missä ja millä keinoilla tahansa”. [[Syyskuun 11. päivän terroriteot|Syyskuun 11. päivän terrori-iskuja]] vuonna 2001 pidetään suorana seurauksena bin Ladenin fatwasta.

Kuuluisa poliittinen ''fatwa'' on [[Osama bin Laden]]in vuonna 1998 antama käsky hyökätä amerikkalaisia vastaan. Siinä [[Yhdysvallat|Yhdysvaltain]] joukkoja verrattiin [[saatana]]an, julistettiin pyhä sota [[Yhdysvallat|Yhdysvaltoja]] vastaan ja kehotettiin tappamaan kaikki amerikkalaiset ja heidän liittolaisensa ”missä ja millä keinoilla tahansa”. [[Syyskuun 11. päivän terroriteot|Syyskuun 11. päivän terrori-iskuja]] vuonna 2001 pidetään suorana seurauksena bin Ladenin fatwasta.


== Internetin fatwa-sivut ==
Vuonna 2010 Saudi-Arabia sulki joukon internetissä toimivia fatwa-sivustoja, joiden antamia uskonnollisia ohjeita se piti hallinnolle uhkana.<ref>{{Verkkoviite|osoite=https://www.bbc.com/news/world-middle-east-11250013|nimeke=Saudi website for fatwas closes|tekijä=Bob Trevelyan|julkaisu=BBC News|ajankohta=9.9.2010|julkaisija=|viitattu=}}</ref>
Vuonna 2010 Saudi-Arabia sulki joukon internetissä toimivia fatwa-sivustoja, joiden antamia uskonnollisia ohjeita se piti hallinnolle uhkana.<ref>{{Verkkoviite|osoite=https://www.bbc.com/news/world-middle-east-11250013|nimeke=Saudi website for fatwas closes|tekijä=Bob Trevelyan|julkaisu=BBC News|ajankohta=9.9.2010|julkaisija=|viitattu=}}</ref>



Versio 8. tammikuuta 2020 kello 23.50

Damaskoslaisen Umaijadi-moskeijan imaamin Muaz al-Khatibin käsinkirjoittama fatwa vuodelta 2008.

Fatwa (arab. فتوى‎) on kirjallinen lainopillinen lausuma, jonka islamilainen uskonoppinut antaa jostain šariaa eli Jumalan lakia koskevasta kysymyksestä. Šarian lähteitä ovat Koraani ja Muhammedista kertovat hadithit, joiden joukossa niin sanotut kuusi kirjaa (kutub al-sittah) ovat sunnimuslimeille tärkeimmät .

Islam on kaikenkattava uskonto, jonka sisältämät Jumalan lain määräykset ulottuvat koko inhimillisen elämän kirjolle. Ajatolla Khomeini onkin todennut, että "ei ole yhtäkään seikkaa, josta islam ei olisi lausunut mielipidettään." [1] Islam kuitenkin kieltää tavallista maallikkoa itse tulkitsemasta pyhiä tekstejä. Jami at-Tirmidhi, yksi "kuuden kirjan" kokoelmista, sisältää jopa hadithin, jonka mukaan ibn Abbas kuuli Jumalan lähettilään sanoneen: " Se, joka selittää Koraania omin päin, on ansainnut tulisen istuimen." [2]

Hartaat muslimit joutuvat edellä mainituista syistä kääntymään uskonoppineiden puoleen erilaisissa tavallisen elämän yksityiskohdissa saadakseen tietää, mikä on šarian mukainen menettelytapa.

Neuvon kysyminen uskonasiassa

Kun muslimi haluaa tietää, mikä on islamin kanta johonkin asiaan, hän kysyy sitä uskonoppineelta, joka osaa tulkita Koraania ja haditheja. Šarian asiantuntijoita ovat etenkin muftit, joiden antamansa lausunnot, fatwat, ovat Jumalan laista annettuja tulkintoja (fiqh).

Yksinkertaisimmin muslimi voi kysyä neuvoa imaamilta, joka johtaa rukouksia moskeijassa. Perinteisesti kysymyksiin vastataan perjantairukouksen jälkeen, missä lainoppineen avustajat keräävät paperilapulle kirjoitetut kysymykset. [3] Fatwa on yleensä suullista vastausta perusteellisempi kirjallinen lausunto, jonka laatiminen vie uskonoppineelta aikaa. Nykyisin on perustettu fatwa -neuvostoja, joita toimii myös myös internetissä palvelemassa uskovia.

  • Fatwat voivat koskea esimerkiksi oikeaa kehonhoitoa. Parran ja viiksien pituus on islamissa uskonnollinen kysymys. Al-Bukharin erään hadithin mukaan miehellä pitää olla parta, mutta sen ja viiksien pitää olla lyhyet.[5] Kysymykseen, voiko miehelle lahjoittaa partakoneen, uskonoppinut vastasi nettisivuillaan, että se ei ole luvallista, jos lahjoittaja uskoo, että lahjan saaja aikoo ajaa sillä partansa pois, minkä teon Jumala on kieltänyt.[6]
  • Jotkut fatwat voivat muistuttaa psykologista neuvontaa. Nuori mies kysyi, onko mahdollista harrastaa seksiä islamilaisen henkiolennon eli jinnin kanssa, kuten hän arvelee itselleen tapahtuneen. Uskonoppineen vastaus oli, että oppineitten mielipiteet jakautuvat. Toisten mielestä se oli mahdollista, toisten ei. Hän neuvoi miestä jatkamaan uskonnollisten velvollisuuksiensa suorittamista, välttämään humpuukin puhujia ja kääntymään lääkärin puoleen.[7]

Fatwan rakenne ja merkitys

Lausunnossa mufti käy läpi asiaankuuluvia Koraanin kohtia sekä haditheja, jotka yleensä ovat keskenään ainakin jossain määrin ristiriitaisia. Lopuksi hän antaa oman tulkintansa asiasta. Kun vaikeasta asiasta neuvoa kysytään muftilta, saadaan pitkä kirjallinen lausunto, joka toisinaan päätyy vain todennäköiseen arvioon. Fatwa päättyy aina sanoihin "Allah tietää parhaiten".

Vaikka Jumalan laki, šaria, on ikuinen ja muuttumaton, siitä tehty lainopillinen tulkinta, fiqh, vaihtelee.[8] Muftin antama lainopillinen mielipide eli fatwa on yhtäältä vain hänen oma kantansa, mutta toisaalta sen katsotaan silti edustavan yleispätevää šarian tulkintaa. Mufti voi myös muuttaa mieltään ja antaa uuden lausunnon, joka on ristiriidassa edellisen kanssa. Tällöin molemmat ovat yhtä päteviä, ja uskova voi valita niiden välillä.[9] Samasta asiasta onkin yleensä tarjolla erilaisia, myös keskenään ristiriitaisia fatwoja, jotka kaikki ovat silti islamilaisittain päteviä.[10] Näin on asia esimerkiksi naisten ympärileikkausta koskevissa fatwoissa, joita on tehty vastakkaisten kantojen hyväksi. Uudemmat tulkinnat eivät liioin tarkoita sitä, että niitä vanhemmat olisivat muuttuneet vääriksi. Kerran annettu fatwa säilyttää asemansa.

Islamin monimuotoisuuteen kuuluu erilaisten näkemysten kirjo, vaikka monissa avainkysymyksissä islamilainen maailma jakaakin yhteiset tulkinnat. Käytännössä fatwan merkitys riippuu sen antajan asemasta ja arvostuksesta. Muslimit seuraavat normaalisti oman moskeijansa imaamin mielipiteitä.

Fatwan toimeenpano ei kuulu uskonoppineelle vaan asianomistajalle.[11]

Fatwa ja politiikka

Islam ei ole pelkästään uskonto, vaan sillä on myös poliittinen puolensa. Islamin tavoitteena on maallisen lainsäädännön korvaaminen Jumalan lailla, jolloin uskonoppineitten antamat fatwat korvaisivat lakia säätävät parlamentit.

Tunnettu länsimaiseen sananvapauteen kohdistunut fatwa on ajatollah Ruhollah Khomeinin vuonna 1989 Salman Rushdielle langettama kuolemantuomio. Sen myötä fatwan käsite oikeastaan tuli länsimaissa tunnetuksi. Se johti myös laajaan väärinkäsitykseen, että fatwat olisivat aina tappokäskyjä.

Kuuluisa poliittinen fatwa on Osama bin Ladenin vuonna 1998 antama käsky hyökätä amerikkalaisia vastaan. Siinä Yhdysvaltain joukkoja verrattiin saatanaan, julistettiin pyhä sota Yhdysvaltoja vastaan ja kehotettiin tappamaan kaikki amerikkalaiset ja heidän liittolaisensa ”missä ja millä keinoilla tahansa”. Syyskuun 11. päivän terrori-iskuja vuonna 2001 pidetään suorana seurauksena bin Ladenin fatwasta.

Vuonna 2010 Saudi-Arabia sulki joukon internetissä toimivia fatwa-sivustoja, joiden antamia uskonnollisia ohjeita se piti hallinnolle uhkana.[12]

Lähteet

  1. Ajatollah Khomeini: Ajatollahin ajatuksia, s. 17. Karisto, 1980.
  2. al-Tirmidhi: The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips (Engl. reference) Vol. 5, Book 44, Hadith 2951. (englanniksi)
  3. Hämeen-Anttila, 2004,162-163
  4. Hämeen-Anttila, Jaakko: Islamin käsikirja, s. 160–161. Helsingissä: Otava, 2004. ISBN 951-1-18669-8.
  5. al-Bukhari: Book on Dress, Vol. 7, Book 72, Hadith 780 The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips. sunnah.com.
  6. Giving shaving tools to men as present. Fatwa No: 137980 Islamweb.net. 5.1.2917.
  7. Someone told him - a Jinn is having sex with you - Fatwa No: 91112 2.5.2006. Islamweb.net.
  8. Hämeen-Anttila, 2004, 159
  9. Hämeen-Anttila, 2004, 162
  10. Jaakko Hämeen-Anttila: Islamin käsikirja, s. 160–161. Otava, 2004.
  11. Hämeen-Anttila, Jaakko: Islam: Taskusanakirja, s. 160–161. Helsinki: Basam Books, 2001. ISBN 952-9842-60-0.
  12. Bob Trevelyan: Saudi website for fatwas closes BBC News. 9.9.2010.

Aiheesta muualla