Ero sivun ”Marc-René de Voyer de Paulmy d’Argenson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
lisätty luokka, linkkejä
p muissa kieliversioissa tämä on aakkostettu A:han
Rivi 20: Rivi 20:
|Kommentti=}}
|Kommentti=}}


{{AAKKOSTUS:Voyer de Paulmy d'Argenson, Marc-Rene de}}
{{AAKKOSTUS:Argenson, Marc-Rene de Voyer de Paulmy d'}}
[[Luokka:Ranskan akatemian jäsenet]]
[[Luokka:Ranskan akatemian jäsenet]]
[[Luokka:Ranskan tiedeakatemian jäsenet]]
[[Luokka:Ranskan tiedeakatemian jäsenet]]

Versio 28. joulukuuta 2019 kello 00.39

Marc-René de Voyer de Paulmy d'Argenson.

Marc-René de Voyer de Paulmy d'Argenson (4. marraskuuta 1652 Venetsia8. toukokuuta 1721 Pariisi) oli Argensonin ensimmäinen markiisi ja ranskalainen poliitikko.

Marc-René de Voyer de Paulmy d'Argenson syntyi Venetsiassa, jossa hänen isänsä, jonka etunimi oli myös Marc-René, toimi suurlähettiläänä. Perinteen mukaisesti hänet julistettiin Venetsian kaupungin kummilapseksi ja tämän tähden hän sai kantaa etunimeä Marc.

Hän toimi valtioministerinä ja poliisipäällikkönä 21 vuotta 1697–1718. Hänen nimensä yhdistetään aina poliisipäällikön (Lieutenant général de police) virkainstituutioon. Hän laajensi viran toimialaa ja tehtäväkuvaa erityisesti perustamalla poliisitarkastajain virat vuonna 1708 ja tehostamalla julkisten paikkojen yleistä valvontaa. Hän taisteli jansenisteja vastaan ja ajoi vuonna 1709 pakoon Port-Royal-des-Champsin nunnat.

Hän toimi Ranskan oikeusministerinä 28. tammikuuta 1718 – 7. kesäkuuta 1720 ja Orléansin herttuan sijaishallituksen aikana valtiontalouden neuvoston puheenjohtajana. Hän onnistui vain vaivoin havaitsemaan Law-järjestelmän epäonnistumisen, mutta koki kuitenkin epäonnistuneensa tehtävässään ja luopui tehtävästään vuonna 1720.

Hänet valittiin Ranskan akatemian jäseneksi vuonna 1718, juuri kun hänen virkauransa oli korkeimmillaan. Hänen poikansa René-Louis ja Marc-Pierre loivat loistavat uran kuninkaan palveluksessa.

Lähteet

Edeltäjä:
Jean d'Estrées
Ranskan akatemian jäsen
Tuoli 1
1718–1721
Seuraaja:
Jean-Joseph Languet de Gergy