Ero sivun ”Ankkapurha” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
50 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p (Korjattu kieliasua.)
p
'''Ankkapurha''' on [[Kymijoki|Kymijoen]] kuuluisin koski [[Anjalankoski|Anjalankosken]] kaupungissa. Nykyisin Ankkapurha on valjastettu sähköntuotantoon.
 
Kymenlaakson[[Kymenlaakso]]n ensimmäinen puuhiomo perustettiin Ankkapurhan itärannalle 1872. Anjalan kosken rannalle rakennettiin vuonna [[1887]] A.M. Hedbäckin suunnittelema Tampellan[[Tampella]]n kartonkitehdas. Kartonkitehdasta uusittiin 1921–22[[1921]]–[[1922]]. Samalla valmistui myös uusi vesivoimalaitos, jonka suunnittelijat olivat S. Frosterus ja O. Gripenberg. Ankkapurhan itärannalla on [[Stora Enso]]n [[Anjalan paperitehdas|paperitehdas]].
 
1800-luvun alkupuolella Ankkapurha oli tunnettu kalaisana lohikoskena, jonne lohi nousi merestä kutemaan. Tänä päivänä Ankkapurhasta ei nouse lohta, koska lohi ei pääse nousemaan Kymijoen alajuoksulta Anjalanlahdelle asti. Taidemaalari [[Ferdinand von Wright]] on ikuistanut Ankkapurhan maiseman Anjalankoski-öljyvärimaalaukseensa vuonna [[1867]]. Ankkapurhan länsirannalla on [[Anjalan kartano]], joka toimii nykyisin museona. Aikaisemmin kartano oli Wreden suvun hallinnassa.
 
Taidemaalari [[Ferdinand von Wright]] on ikuistanut Ankkapurhan maiseman Anjalankoski-öljyvärimaalaukseensa vuonna 1867.
 
Ankkapurhan länsirannalla on [[Anjalan kartano]], joka toimii nykyisin museona. Aikaisemmin kartano oli Wreden suvun hallinnassa. Ankkapurhan itärannalla on [[Stora Enso]]n paperitehdas.
 
{{tynkä/Vesi}}
64 161

muokkausta

Navigointivalikko