Ero sivun ”Abd al-Muttalib” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Elämä: uusi luku
Rivi 8: Rivi 8:


=== Muhammedin huoltaja ===
=== Muhammedin huoltaja ===
Kun Muhammed syntyi, hänen isoisänsä Abd al-Muttalib vei hänet Kaaban temppeliin kiittääkseen Jumalaa.<ref>{{Kirjaviite|Tekijä=Jansen. H.|Nimeke=Mohammed. Eine Biographie|Vuosi=2008|Sivu=42|Julkaisija=Verlag C.H. Beck}}</ref> Ibn Ishaq, joka ensimmäisenä kirjasi tämän tarinan muistiin,kertoi, että kyseinen jumala oli Mekassa palvottu Hubal. Islamilaisen perimätiedon mukaan Mekassa oli ennen sen valtausta 432 Hubalin patsas, jonka Muhammed sitten kaatoi.
Kun Muhammed syntyi, hänen isoisänsä Abd al-Muttalib vei hänet Kaaban temppeliin kiittääkseen Jumalaa.<ref>{{Kirjaviite|Tekijä=Jansen. H.|Nimeke=Mohammed. Eine Biographie|Vuosi=2008|Sivu=42|Julkaisija=Verlag C.H. Beck}}</ref> Ibn Ishaq, joka ensimmäisenä kirjasi tämän tarinan muistiin,kertoi, että kyseinen jumala oli Mekassa palvottu Hubal. Islamilaisen perimätiedon mukaan Mekassa oli Hubalin patsas, jonka Muhammed sitten kaatoi Mekan valtauksen yhteydessä. Ibn Hisham kertoo Ibn Ishaqin teoksen pohjalta 800-luvun alussa saman tarinan, mutta ei mainitse Hubalia nimeltä. Se palaa Muhammedin elämäkertaan 900-luvun alussa, kun Tabari kertoo Ishaqin teokseen nojaten tästä tapauksesta. On siis ilmeistä, että Muhammedin isoisä kiitti Muhammedin syntymästä Hubalia.


570-luvulla hän otti huostaansa pojanpoikansa Muhammedin ja huolehti hänestä kuolemaansa saakka vuonna 578. Kuollessaan hän oli todennäköisesti 81-vuotias.
570-luvulla hän otti huostaansa pojanpoikansa Muhammedin ja huolehti hänestä kuolemaansa saakka vuonna 578. Kuollessaan hän oli todennäköisesti 81-vuotias.

Versio 2. joulukuuta 2019 kello 21.19

Šaybah ibn Hāšim (n. 497578), tunnettu myöhemmin nimellä ’Abd al-Muṭṭalib oli islamin profeetta Muhammedin isoisä ja Abdullahin ja Abu Talibin isä.

Elämä

Šaybah ibn Hāšim syntyi vuoden 497 paikkeilla (tarkasta syntymävuodesta ei ole varmaa tietoa). Hänen isänsä Hāšim ibn `Abd Manāf,[1] huomattavan Hašim-klaanin kantaisä, kuoli 33-vuotiaana Gazassa ennen Šaybahin syntymää. Hänen äitinsä, Salma bint Amr oli yksi Banu Khazrajin heimon vaikutusvaltaisimmista naisista.

Šaybahin ollessa kuusivuotias hänen setänsä Muṭṭalib otti hänet huostaansa. Kun Muṭṭalib saapui Mekkaan Šaybah mukanaan, ihmiset luulivat tätä Muṭṭalibin orjaksi, mistä Šaybah sai tunnetumman nimensä ’Abdul-Muṭṭalib (Muttalibin orja). Kun Muṭṭalib kuoli, Šaybahista tuli uusi Hāšim-klaanin pää. Hän antoi ruokaa ja vettä pyhiinvaeltajille ja nautti suurta suosiota ihmisten keskuudessa. Hänellä oli kuusi vaimoa ja yhdeksäntoista lasta.

Muhammedin huoltaja

Kun Muhammed syntyi, hänen isoisänsä Abd al-Muttalib vei hänet Kaaban temppeliin kiittääkseen Jumalaa.[2] Ibn Ishaq, joka ensimmäisenä kirjasi tämän tarinan muistiin,kertoi, että kyseinen jumala oli Mekassa palvottu Hubal. Islamilaisen perimätiedon mukaan Mekassa oli Hubalin patsas, jonka Muhammed sitten kaatoi Mekan valtauksen yhteydessä. Ibn Hisham kertoo Ibn Ishaqin teoksen pohjalta 800-luvun alussa saman tarinan, mutta ei mainitse Hubalia nimeltä. Se palaa Muhammedin elämäkertaan 900-luvun alussa, kun Tabari kertoo Ishaqin teokseen nojaten tästä tapauksesta. On siis ilmeistä, että Muhammedin isoisä kiitti Muhammedin syntymästä Hubalia.

570-luvulla hän otti huostaansa pojanpoikansa Muhammedin ja huolehti hänestä kuolemaansa saakka vuonna 578. Kuollessaan hän oli todennäköisesti 81-vuotias.

Lähteet

  1. Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir. Kääntänyt Haq, S. M. (1967). Ibn Sa'ad's Kitab al-Tabaqat al-Kabir, vol. 1, s. 81. Delhi: Kitab Bhavan.
  2. Jansen. H.: Mohammed. Eine Biographie, s. 42. Verlag C.H. Beck, 2008.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Abdul-Muttalib