Ero sivun ”Prosciutto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: '''Prosciutto''' on italialainen, suolattu ja ilmakuivattu kinkku, joka tarjoillaan yleensä kypsentämättömänä ja hyvin ohuiksi v...
 
Rivi 40: Rivi 40:


==Lähteet==
==Lähteet==
{{Reflist}}
{{Viitteet}}


[[Luokka:Sianliha]]
==Aiheesta muualla==
[[Luokka:Italialainen keittiö]]
*

Versio 13. marraskuuta 2019 kello 00.13

Prosciutto on italialainen, suolattu ja ilmakuivattu kinkku, joka tarjoillaan yleensä kypsentämättömänä ja hyvin ohuiksi viipaleiksi leikattuna. Tätä kutsutaan italiaksi nimellä prosciutto crudo tai pelkkä crudo, erotuksena kypsennetystä kinkusta, prosciutto cotto.

Prosciuttosta on eri seuduilla monia muunnoksia, joista tunnetuimpia ovat Prosciutto di Parma Parman lähialueilta Emilia-Romagnasta[1] ja Prosciutto di San Daniele Friuli-Venezia Giulian alueelta.[2] Näillä molemmilla on EU:n nimisuoja.[3][4]

Parmankinkkua

Nimen alkuperä

Sana prosciutto tulee alun perin latinasta (pro + exsuctus) ja on samaa juurta kuin nykyitalian verbi prosciugare, "kuivata läpikotaisin". [5]

Valmistus

Kinkun suolaaminen käynnissä

Prosciutto tehdään sian tai villisian takajalasta. Kinkun valmistukseen menee aikaa yhdeksästä kuukaudesta aina kahteen vuoteen, riippuen sen koosta.

Kinkku puhdistetaan, suolataan, ja jätetään kypsymään noin kahdeksi kuukaudeksi. Sitä pidetään painon alla jotta kaikki veri poistuisi lihasta. Seuraavaksi se pestään liian suolan poistamiseksi, ja sitä riiputetaan pimeässä kellarissa, missä on hyvä ilmanvaihto, kunnes se on kokonaan kuivanut. Parhaat tulokset saadaan kylmässä ilmanalassa. Kuiva kinkku siirretään tuulettumaan huoneenlämmössä tai säännellyissä oloissa jopa puoleksitoista vuotta.

Geneerinen prosciutto suolataan joskus natrium- tai kaliumnitriitillä, joita käytetään antamaan kinkuille punainen väri ja luonteenomainen maku, mutta alkuperäsuojatuissa kinkuissa käytetään vain merisuolaa.

Käyttö

Italialaisessa keittiössä viipaloitu prosciutto crudo tarjoillaan usein antipastona, leipätikun ympärille kääräistynä, tai hedelmien kuten viikunoiden ja melonin kanssa, ja se on suosittu parsan tai kevätherneiden seuralainen. Prosciuttoa käytetään myös pastan höysteenä, liharuokien ja voileipien täytteenä, ja pizzan päällä.

Saltimbocca on italialainen ruokalaji missä vasikanleikkeet maustetaan salvialla, kiedotaan prosciuttoviipaleisiin, ja paistetaan pannussa. [6]

Saltimbocca ennen kypsentämistä

Samantapaisia kinkkuja

Culatello

Culatelloa

Culatello muistuttaa prosciuttoa, mutta se tehdään fileestä tai takajalan ylimmästä osasta. Se suolataan ja kypsytetään sian rakosta tehdyssä kuoressa.[7] Culatello tarjotaan yleensä alkupalana. Culatello di Zibello on saanut EU:n nimisuojan.

Pršut

Adrianmeren itäpuolella valmistetaan ilmakuivattuja kinkkuja, joita kutsutaan prosciuttosta johdetulla nimellä pršut. Dalmatiassa, Herzegovinassa ja Serbiassa pršut myös savustetaan, kun taasSlovenialainen ja Istriassa ja Krkin saarella tehty pršut on alkuperäisen italialaisen mallin mukaan savustamatonta.[8] Myös osa pršut-kinkuista on saanut EU:n nimisuojan.

Katso myös

Lähteet

  1. Parmankinkku PARMAITALY-SHOP. Viitattu 11.11.2019. (suomeksi)
  2. PROSCIUTTO DI SAN DANIELE IS NOBLE Prosciutto di San Daniele Consortium. Viitattu 11.11.2019. (englanniksi)
  3. https://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/registeredName.html?denominationId=575
  4. https://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/registeredName.html?denominationId=576
  5. OED sv. prosciutto, n.; Dizionario etimologico online sv. Prosciutto, Presciutto and Prosciugare; Lewis & Short sv. ex-sūco
  6. Saltimbocca alla Romana Consorzio del Prosciutto di Parma. Viitattu 11.11.2019. (englanniksi)
  7. Culatello di Zibello PARMAITALY-SHOP. Viitattu 11.11.2019. (suomeksi)
  8. Pršut (prosciutto) - Croatia’s most sought after meat delicacy Croatia 365 Gourmet. Viitattu 11.11.2019. (englanniksi)