Ero sivun ”Reformoitu puolue (Alankomaat)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Jepse (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Lisätty malline Alankomaalaiset puolueet
Rivi 54: Rivi 54:
{{commonscat-rivi}}
{{commonscat-rivi}}
* [http://www.sgp.nl Reformoitu puolue] {{nl}}
* [http://www.sgp.nl Reformoitu puolue] {{nl}}

{{Alankomaalaiset puolueet}}


[[Luokka:Alankomaalaiset puolueet]]
[[Luokka:Alankomaalaiset puolueet]]

Versio 31. lokakuuta 2019 kello 13.52

Reformoitu puolue (Alankomaat)

Reformoitu puolue (holl. Staatkundig Gereformeerde Partij, SGP) on hollantilainen puolue, joka edustaa kalvinisteja. Se on perustettu 1918 ja on siten maan vanhin puolue. Reformoitu puolue pyrkii luomaan Raamattuun perustuvan valtion. Se ei ole ikinä osallistunut hallitukseen.

Historia

Reformoitu puolue (SGP) perustettiin 24. huhtikuuta 1918. Perustajat erosivat Antivallankumouksellisesta puolueesta (ARP), koska eivät hyväksyneet ARP:n tukemaa naisten äänioikeutta ja vastustivat liittoa katolilaisten Algemeene Bondin kanssa. Perustamisaikana johtavana hahmona oli pastori Gerrit Hendrik Kersten.

Puolue osallistui jo vuoden 1918 vaaleihin, mutta sai ensimmäisen paikkansa vasta 1922. SGP:n kannatus on pysynyt tämän jälkeen hyvin tasaisena noin kahdessa prosentissa. Vuonna 1956 se sai parlamentin laajennuksen jälkeen paikan ylähuoneessa, jonka menetti 1960 ja sai takaisin 1971.

Vuonna 1984 SGP liittoutui Reformatorische Politieke Federatien ja Gereformeerd Politiek Verbondin kanssa europarlamenttivaaleihin. Myöhemmin puolue on muodostanut yhteislistan ChristenUnien kanssa ja pitänyt paikkansa. Sen europarlamenttiedustajan oli tarkoitus liittyä 2009 uuteen konservatiivien ja reformistien ryhmään, joka kuitenkin erotti sen jäsenyydestään naisten syrjinnän vuoksi.[1]

Vuonna 2005 haagilainen oikeusistuin tuomitsi puolueen menettämään puoluetukensa, koska se ei sallinut naisia jäsenikseen. Tämän katsottiin olevan YK:n naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen vastaista.[2] Alankomaiden valtioneuvosto päätti kuitenkin kumota päätöksen.lähde? Vuonna 2006 SGP salli naisten jäsenyyden.

Lähteet

Aiheesta muualla