Ero sivun ”Autuaiden saaret” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
212 merkkiä lisätty ,  2 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[katsottu versio][katsottu versio]
(lisätty luokka)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
'''Autuaiden saaret''' olion monissa kulttuureissa esiintynyt [[vertauskuva]] saavuttamattomasta tuonpuoleisesta [[paratiisi]]sta.
 
Sumerilaisten [[Gilgames]]-eepoksen saarivaltakunta [[Dilmun]], jonne [[Utnapištim]] pakeni tuhotulvaa, [[Ziusudra]]a, paikallistettiin [[Bahrain]]in saarelle.
 
Antiikin ajan "onnellisetAutuaiden saaret" ({{k-grc|Μακάρων Νῆσοι|Makarōn Nēsoi}}) sijoitettiin [[Atlantti|Atlantille]], lähinnä [[Kanarian saaret|Kanarian saarille]], ja samastettiin Elysioniin[[Elysion]]iin, jonne valitut pääsivät kuolemansa jälkeen. [[Plutarkhos]] kirjoitti niistä näin: "Siellä”Siellä sataa harvoin, ja silloin kun sadetta saadaan, sitä tulee kohtuullisesti. Tuulet ovat enimmäkseen lauhkeita ja ne antavat niin runsaasti kastetta, että maa tuottaa itsestään parhaita hedelmiä ylenpalttisesti eikä asukkaiden tarvitse tehdä mitään muuta kuin nauttia lepoa kaikesta vaivannäöstään. Ilma on aina miellyttävä, ja [[barbaari]]tkin yleisesti otaksuvat, että juuri siellä ovat ne [[Elysionin kentät]] ja autuaiden asuinsijat, joita [[Homeros]] [[runo]]issaan tenhoten kuvaa."
 
Historioitsija [[HistorioitsijaJosephus]] Josefus Flavius yhdistääyhdisti Autuaiden saariin [[gnostilaisuus|gnostilaisuuteen]] liittyvän [[dualismi (filosofia)|dualismin]], käsityksen hengen ja aineen vastakohtaisuudesta ja toivon vapautua pimeyden vallasta valoon. Sielut ovat peräisin "hienoimmasta”hienoimmasta [[eetteri (alkuaine)|eetteristä"]]”, yläilmojen taivaallisista kerroksista, mutta ne on kuolemiseen asti kahlittu "lihan”lihan orjuuteen"orjuuteen”. Kuolemisen yhteydessä sielut puhdistetaan ja viedään Autuaiden saarille, ilon maahan, kun taas saastaiset sielut ajetaan pimeyden rotkoon.
 
[[Keltit]], etenkin [[iirit]], jotka jo ennen [[kristinusko]]n saapumista tarinoivat onnellisista paratiisisaarista ja merimatkoista sinne. Nämä tarinat yhdistyivät myöhemmin kristillisiin käsityksiin ikuisesta autuudesta. Esimerkkinä olkoon legenda Pyhästä Brandanuksesta eli Brendanista, merenkulkija-apotista, joka vieraili saarilla. On arvailtu, että tarina kertoisi Amerikan löytämisestä ennen [[Kolumbus]]ta. Kuvitelmiin autuaiden maasta kuuluu myös [[Thomas More]]n saari ''[[Utopia (kirja)|Utopia]]''.
 
Kiinalaisessa perinteessä Autuaiden saarten ajateltiin sijaitsevan [[Kiina]]n itärannikon edustalla. "Kahdeksan”Kahdeksan kuolematonta"kuolematonta” asui tässä paratiisissa. Vainajien vaatteet varustettiin monesti kuvilla näistä saarista, jotta sielut voisivat tuntea jo saavuttaneensa onnellisen elämän. Puutarhoihin kivistä rakennetut pienet saaret symbolisoivat Autuaiden saaria.
 
Tuonpuoleiset onnen saaret tunnetaan myös muun muassa intiaanien taruissa. Sama kaipuu esiintyy kuvitelmissa ikuisen nuoruuden lähteestä ja laiskurien maasta.<ref>Suuri symbolikirja. Toimittanut Pentti Lempiäinen. WSOY 1993, ISBN 951-0-18537-X.</ref>
{{viitteet}}
 
[[Luokka:Myytit]]
[[Luokka:Kuvitteelliset saaret]]
[[Luokka:Myytit]]
78 093

muokkausta

Navigointivalikko