Ero sivun ”Canal du Midi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
9 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
kh
p (Botti muutti englanninkielisen termin suomenkieliseksi, ja siirsi "Katso myös" -osion oikeaan kohtaan.)
(kh)
 
[[Tiedosto:Canal du Midi map-fr.svg|thumb|Kanavan sijainti]]
[[Kuva:Canal du midi toulouse.jpg|thumb|Canal du Midi, Toulousen lähistöllä]]
'''Canal du Midi''' on [[Ranska]]ssa sijaitseva [[kanava]], joka yhdistää [[Bordeaux]]’sta lähtevän Garonnejoen ja [[Välimeri|Välimeren]]. Kanavaa kutsutaan yleisesti kahden meren kanavaksi (''Canal des Deux Mers'') yhdessä ''Canal Latéral à la GaronneGaronnen''n kanssa.
 
Kanava on vuodesta 1996 lähtien kuulunut [[Unesco]]n [[maailmanperintöluettelo]]on.
[[Kuva:Xvolks_canal_du_midi_01.jpg|thumb|Canal du Midi, Agden pyörösulku]]
 
Viidentoista vuoden ajan lähes 12  000 työntekijää toteuttivattoteutti tätä jättiurakkaa. Kanava avattiin liikenteelle 24. toukokuuta 1681 nimellä ''Canal Royal de Languedoc'' (Languedocin kuninkaallinen kanava), vuosi suunnittelijainsinöörinsä kuoleman jälkeen. Kanavan toteuttamisessa oli monia ongelmia, sekä teknisiä, mutta myös poliittisia.
 
Ensimmäiseksi piti saada kanavan taitekohtaan riittävässä määrin vettä. Pierre-Paul Riquet toteutti järjestelmän, jossa hän kokosi veden kanavaan ns. Mustilta vuorilta, jotka kohoavat Ranskan keskusvuoriston eteläisenä huippuna Mazamet’n kaupungin lähistöllä. Myös Saint-Férréolon järven vedet käytettiin kanavan hyväksi. Riquet ei epäröinyt rakentaa lukuisia tunneleita ja siltakanavia veden kuljettamiseksi kanavan tarpeisiin.
 
Kun rakennustyöt oli saatu liikkeelle, Riquet osoitti todella lujaa tahtoa töiden toteuttamiseksi. Hän oli noudattamatta jopa Colbert’nColbertin ohjeita ja määräyksiä. Näin hän päättäväisesti toteutti myös Malpasin tunnelin kanavaan, vaikka kuninkaan määräys kielsi häneltä sen tekemisen.
 
Riquet toteutti rakennustyönsä talonpojille määrätyn suolaveron (''gabelle'') avulla. Riquet’n anti yhteiskunnalle ei rajoitu pelkästään kanavaan ja sen yhteydessä toteutettuihin teknisiin ratkaisuihin. Riquet oli myös ensimmäinen rakennuttaja, joka maksoi palkollisilleen kuukausipalkkaa ja järjesti sosiaaliturvan työntekijöilleen.
Canal du Midi on 241 kilometriä pitkä kanava, joka alkaa [[Marseillan]]in kaupungista, jossa [[Ondlous]]joki laskee Thaun lampeen. Lähistöllä ovat myös [[Sète]]n ja [[Toulouse]]n kaupungit. Aikalaiset pitivät kanavan rakentamista oman aikansa suurimpana hankkeena. Kanava koostuu 328 rakennelmasta, joihin kuuluu 103 sulkua (suurin korkeusero 190 metriä). Sulkujen lisäksi kanavassa on siltoja, patoja ja tunneli.
 
[[Béziers]]in kaupungissa kanava ylittää [[Orb]]joen siltakanavan ({{K-fr|pont-canal}}) avulla.
 
Kanavasuunnitelma sisälsi kaikkien aikojen ensimmäisen tunnelissa kulkevan kanavaosuuden rakentamisen. Canal du Midi kulkee 173 metriä kukkulan läpi kulkevassa tunnelissa Enserunessa.

Navigointivalikko