Ero sivun ”Assembler” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Auktoriteettitunnisteet
Ipr1 (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 16: Rivi 16:
== Tunnettuja assembler-kääntäjiä ==
== Tunnettuja assembler-kääntäjiä ==


[[Unix]]issa ja [[Linux]]issa käytetään assemblereita kuten as (Unixin alkuperäinen), [[GNU Assembler]], [[Nasm]], [[Yasm]]. [[DOS]]:ssa tai Windowsissa komentoriviltä toimivia assemblereita ovat [[MASM]], [[TASM]], [[WASM]], A86 sekä [[FASM]]. [[Amiga]]ssa tunnettuja assemblereita ovat DevPac ja AsmOne.
[[Unix]]issa ja [[Linux]]issa käytetään assemblereita kuten [[as (Unix)|as]] (Unixin alkuperäinen), [[GNU Assembler]], [[Nasm]], [[Yasm]]. [[DOS]]:ssa tai Windowsissa komentoriviltä toimivia assemblereita ovat [[MASM]], [[TASM]], [[WASM]], A86 sekä [[FASM]]. [[Amiga]]lle tunnettuja assemblereita ovat [[DevPac]] ja [[AsmOne]].


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 9. lokakuuta 2019 kello 04.38

Assembler on tietokoneohjelma, jolla käännetään symbolisella konekielellä eli assembly-kielellä kirjoitettuja ohjelmia. Assembler kääntää kirjoitetusta symbolisesta konekielestä ohjelman konekielelle, jota tietokone suorittaa.[1]

Assembler-sanaa käytetään joskus myös yhteyksissä "assembler-ohjelmointi" tai "assembler-ohjelmointikieli". Tällöin olisi kuitenkin selkeämpää käyttää ohjelmointikieliryhmän nimeä assembly.[1]

Assembler-ohjelman tuottama objektitiedosto ei yleensä ole vielä suorituskelpoinen ohjelmatiedosto, vaan linkkeriohjelma koostaa varsinaisen ohjelmatiedoston.

Historia

Vuonna 1949 EDSAC-tietokoneen ohjelmoinnissa käytettiin "alkuohjeita", jotka olivat yhden kirjaimen pituisia muistikkaita. Nathaniel Rochester kirjoitti vuonna 1954 ensimmäisen assemblerin IBM 701-koneella.

Ominaisuudet

Eri assembler-ohjelmien ominaisuuksia:

  • makrot: (nk. makro-assembler) tukee koodilohkojen käyttöä, jotka assembler korvaa varsinaisella toteutuksella
  • tyyppijärjestelmä: eräät välimuodon käännökset (esim. LLVM) sisältävät korkeamman tason tyyppitietoa kohdekohtaiselle assemblerille

Tunnettuja assembler-kääntäjiä

Unixissa ja Linuxissa käytetään assemblereita kuten as (Unixin alkuperäinen), GNU Assembler, Nasm, Yasm. DOS:ssa tai Windowsissa komentoriviltä toimivia assemblereita ovat MASM, TASM, WASM, A86 sekä FASM. Amigalle tunnettuja assemblereita ovat DevPac ja AsmOne.

Katso myös

Lähteet

  1. a b computerhope.com: assembler computerhope.com. Viitattu 28.7.2017. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.