Ero sivun ”Knuthin nuolinotaatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
tai Knuthin ylänuolinotaatio
lähteetön
Rivi 1: Rivi 1:
'''Knuthin nuolinotaatio''' (tai '''Knuthin ylänuolinotaatio''') on matematiikassa käytetty menetelmä erittäin suurten potenssiinkorotusten esittämiseksi. Metodin esitteli [[Donald Knuth]] vuonna 1976 ja se liittyy voimakkaasti [[Ackermannin funktio]]on. Notaation idea liittyy siihen tosiasiaan, että [[kertolasku]] voidaan käsitellä iteroituina yhteenlaskuina ja potenssiinkorotus iteroituina kertolaskuina. Jatkamalla samalla menetelmällä päästään iteroituun potenssiinkorotukseen ([[tetraatio]]on).
{{lähteetön}}'''Knuthin nuolinotaatio''' (tai '''Knuthin ylänuolinotaatio''') on matematiikassa käytetty menetelmä erittäin suurten potenssiinkorotusten esittämiseksi. Metodin esitteli [[Donald Knuth]] vuonna 1976 ja se liittyy voimakkaasti [[Ackermannin funktio]]on. Notaation idea liittyy siihen tosiasiaan, että [[kertolasku]] voidaan käsitellä iteroituina yhteenlaskuina ja potenssiinkorotus iteroituina kertolaskuina. Jatkamalla samalla menetelmällä päästään iteroituun potenssiinkorotukseen ([[tetraatio]]on).


== Esitys ==
== Esitys ==

Versio 5. syyskuuta 2019 kello 22.46

Knuthin nuolinotaatio (tai Knuthin ylänuolinotaatio) on matematiikassa käytetty menetelmä erittäin suurten potenssiinkorotusten esittämiseksi. Metodin esitteli Donald Knuth vuonna 1976 ja se liittyy voimakkaasti Ackermannin funktioon. Notaation idea liittyy siihen tosiasiaan, että kertolasku voidaan käsitellä iteroituina yhteenlaskuina ja potenssiinkorotus iteroituina kertolaskuina. Jatkamalla samalla menetelmällä päästään iteroituun potenssiinkorotukseen (tetraatioon).

Esitys

Luonnollisten lukujen kertolasku voidaan esittää peräkkäisinä yhteenlaskuina:

Esimerkiksi,

Eksponentti voidaan esittää kertolaskuna:

Esimerkiksi,

Knuth esitti “kaksoisnuolet” osoittamaan iteroitua potenssiinkorotusta (tetraatiota):

Esimerkiksi,

Notaatiota luetaan oikealta vasemmalle:

Tämän mukaan,

jne.

Jo tällä päästään suhteellisen suuriin lukuihin, mutta Knuth jatkoi notaatiota pidemmälle. Hän määritteli “kolmoisnuoli” -operaattorin “kaksoisnuolten” iteroimiseksi edelleen (pentaatio):

jota seuraa nelinkertainen nuolitus:

ja niin edelleen. Pääsääntönä on, että -nuolioperaattori laajenee oikealtaluettavaksi ()-nuolioperaattoriksi. Symboleilla,

Esimerkki:

Notaatiota käytetään kuvaamaan jossa on n nuolta.

Notaation avulla voi tehokkaasti esittää nopeasti suurenevia funktioita, kuten Ackermannin funktiota tai Grahamin lukua.