Ero sivun ”Ngô Đình Diệm” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ipr1 (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Coen (keskustelu | muokkaukset)
p w, kh
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 53: Rivi 53:
== Elämäkerta ==
== Elämäkerta ==


Diệm syntyi [[Huế]]ssa, joka oli Nguyễnin dynastian hallituskaupunki. Ngôn suku oli [[katolinen kirkko|katolilainen]]. Diệm oli yksi keisari [[Bảo Đại]]n korkeimmista viranomaisista ennen [[toinen maailmansota|toista maailmansotaa]], mutta erosi pidettyään keisaria [[ranska]]laisten [[nukkehallitsija]]na. Diệm oli [[nationalismi|nationalisti]], kiihkokatolilainen ja antikommunisti. Hänen vanhempi veljensä oli Huến [[arkkipiispa]].
Diệm syntyi [[Huế]]ssa, joka oli Nguyễnin dynastian hallituskaupunki. Ngôn suku oli [[katolinen kirkko|katolilainen]]. Diệm oli yksi keisari [[Bảo Đại]]n korkeimmista viranomaisista ennen [[toinen maailmansota|toista maailmansotaa]], mutta erosi pidettyään keisaria [[ranska]]laisten [[nukkehallitsija]]na. Diệm oli [[nationalismi|nationalisti]], kiihkokatolilainen ja [[Antikommunismi|antikommunisti]]. Hänen vanhempi veljensä oli Huến [[arkkipiispa]].


Vuonna [[1945]] hänet pidätettiin ja karkotettiin [[Kiina]]an taisteluista ranskalaisvaltaa vastustavien ja lisää kannatusta keräävien [[kommunismi|kommunistien]] kanssa. Vapautuksensa jälkeen hän kieltäytyi liittymästä [[Ho Tši Minh]]in lyhytaikaiseen hallitukseen ja lähti maanpakoon [[Yhdysvallat|Yhdysvaltoihin]]. Hän palasi ranskalaisten vetäytymisen jälkeen [[1954]], ja keisari Bảo Đại nimitti hänet [[pääministeri]]ksi. Diệm hylkäsi [[Geneven konferenssi (1954)|Geneven konferenssin]] vaatiman [[kansanäänestys|kansanäänestyksen]] maan yhdistymisestä ja vaaleista. 26. lokakuuta 1955 maan katolilaiset äänestivät epämääräisesti järjestetyssä kansanäänestyksessä keisarin pois vallasta, ja Diệm ryhtyi maan ensimmäiseksi presidentiksi.
Vuonna [[1945]] hänet pidätettiin ja karkotettiin [[Kiina]]an taisteluista ranskalaisvaltaa vastustavien ja lisää kannatusta keräävien [[kommunismi|kommunistien]] kanssa. Vapautuksensa jälkeen hän kieltäytyi liittymästä [[Ho Tši Minh]]in lyhytaikaiseen hallitukseen ja lähti maanpakoon [[Yhdysvallat|Yhdysvaltoihin]]. Hän palasi ranskalaisten vetäytymisen jälkeen vuonna [[1954]], ja keisari Bảo Đại nimitti hänet [[pääministeri]]ksi. Diệm hylkäsi [[Geneven konferenssi (1954)|Geneven konferenssin]] vaatiman [[kansanäänestys|kansanäänestyksen]] maan yhdistymisestä ja vaaleista. 26. lokakuuta 1955 maan katolilaiset äänestivät epämääräisesti järjestetyssä kansanäänestyksessä keisarin pois vallasta, ja Diệm ryhtyi maan ensimmäiseksi presidentiksi.


Diệmin hallinto oli tiukkaa, puritaanista ja [[nepotismi|nepotistista]]. Hänen luotetuin apurinsa oli hänen veljensä [[Ngô Đình Nhu]], joka johti Diệmiä kannattavaa puoluetta. Toinen veli lähetettiin lähettilääksi [[Yhdistynyt kuningaskunta|Britanniaan]] ja sai tehtävän cham-vähemmistön asioiden hoitajana.
Diệmin hallinto oli tiukkaa, puritaanista ja [[nepotismi|nepotistista]]. Hänen luotetuin apurinsa oli hänen veljensä [[Ngô Đình Nhu]], joka johti Diệmiä kannattavaa puoluetta. Toinen veli lähetettiin lähettilääksi [[Yhdistynyt kuningaskunta|Britanniaan]] ja sai tehtävän cham-vähemmistön asioiden hoitajana.

Versio 4. syyskuuta 2019 kello 13.10

Ngô Đình Diệm Jean Baptiste
Ngô Đình Diệm Jean Baptiste vuonna 1957.
Ngô Đình Diệm Jean Baptiste vuonna 1957.
Etelä-Vietnamin 1. presidentti
26. lokakuuta 1955 - 1. marraskuuta 1963
Edeltäjä virka perustettu
Seuraaja Dương Văn Minh
(sotilasjuntan johtajana)
Vietnamin valtion 6. pääministeri
26. kesäkuuta 1954 - 26. lokakuuta 1955
Edeltäjä Prinssi Bửu Lộc
Seuraaja Nguyễn Ngọc Thơ (1963)
Henkilötiedot
Syntynyt3. tammikuuta 1901
Quảng Bình, Ranskan Indokiina
Kuollut2. marraskuuta 1963 (62 vuotta)
Saigon, Etelä-Vietnam
Tiedot
Puolue Cần Lao
Uskonto katolilainen
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Ngô Đình Diệm Jean Baptiste (3. tammikuuta 19012. marraskuuta 1963) oli Vietnamin tasavallan eli Etelä-Vietnamin ensimmäinen presidentti vuosina 1955–1963.

Elämäkerta

Diệm syntyi Huếssa, joka oli Nguyễnin dynastian hallituskaupunki. Ngôn suku oli katolilainen. Diệm oli yksi keisari Bảo Đạin korkeimmista viranomaisista ennen toista maailmansotaa, mutta erosi pidettyään keisaria ranskalaisten nukkehallitsijana. Diệm oli nationalisti, kiihkokatolilainen ja antikommunisti. Hänen vanhempi veljensä oli Huến arkkipiispa.

Vuonna 1945 hänet pidätettiin ja karkotettiin Kiinaan taisteluista ranskalaisvaltaa vastustavien ja lisää kannatusta keräävien kommunistien kanssa. Vapautuksensa jälkeen hän kieltäytyi liittymästä Ho Tši Minhin lyhytaikaiseen hallitukseen ja lähti maanpakoon Yhdysvaltoihin. Hän palasi ranskalaisten vetäytymisen jälkeen vuonna 1954, ja keisari Bảo Đại nimitti hänet pääministeriksi. Diệm hylkäsi Geneven konferenssin vaatiman kansanäänestyksen maan yhdistymisestä ja vaaleista. 26. lokakuuta 1955 maan katolilaiset äänestivät epämääräisesti järjestetyssä kansanäänestyksessä keisarin pois vallasta, ja Diệm ryhtyi maan ensimmäiseksi presidentiksi.

Diệmin hallinto oli tiukkaa, puritaanista ja nepotistista. Hänen luotetuin apurinsa oli hänen veljensä Ngô Đình Nhu, joka johti Diệmiä kannattavaa puoluetta. Toinen veli lähetettiin lähettilääksi Britanniaan ja sai tehtävän cham-vähemmistön asioiden hoitajana.

Veljen vaimo ”Madame Nhu” oli naimattoman Diệmin ensimmäinen nainen ja uudisti maata katolilaisten arvojen mukaan. Bordellit ja oopiumiluolat suljettiin, avioerosta ja abortista tuli laitonta, ja siveellisyyslakeja vahvistettiin. Diệm löi gangsteri Le Van Vienin, jonka liiketoimet olivat nauttineet erikoista suojelusta ranskalaisten ja keisarin hallitessa. Diệm oli myös kiihkeä antikommunisti, ja kidutuksia ja epäiltyjen teloituksia järjestettiin päivittäin. Maan buddhalainen enemmistö syytti Diệmin salaista poliisia vainoista ja järjesti joukkoprotesteja ja vallankaappausyrityksiä.

Kun hallitus murskasi buddhalaisten munkkien protestin toukokuussa 1963, Yhdysvallat lopetti apunsa maalle. Lukuisat munkit tekivät julkisen polttoitsemurhan protestina. Diệm ja Madame Nhu väittivät kommunistien soluttaneen munkit, ja heitä kohdeltiin kuten kommunisteja.

Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn määräyksestä lähettiläs Henry Cabot Lodge kieltäytyi tapaamasta Diệmia. Kun Yhdysvallat kuuli armeijan kenraali Dương Văn Minhin kaappaussuunnitelmista, se vakuutti ettei puuttuisi siihen.

Dương Văn Minh ja hänen kumppaninsa kaatoivat hallituksen ja ampuivat presidentti Diệmin ja hänen veljensä Ngô Đình Nhun 2. marraskuuta 1963[1]. Yhdysvallat osoitti järkytystään tapahtuneen johdosta. Madame Ngo Dinh Nhu, joka oli tuolloin vierailemassa Yhdysvalloissa, syytti maata heti kaappauksesta.

Lähteet

  1. Ngo Dinh Diem assassinated in South Vietnam Cold War. This Day in History. Viitattu 19.8.2010.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ngô Đình Diệm.