Ero sivun ”Heb sed” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Raksutus (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:PepiI-SedFestivalStatuetteWithHorusFalcon BrooklynMuseum.png|pienoiskuva|oikea| '''Pepi I Meryre''']]
[[Tiedosto:PepiI-SedFestivalStatuetteWithHorusFalcon BrooklynMuseum.png|pienoiskuva|oikea|Farao [[Pepi I Meryre]]n [[alabasteri]]veistos, joka kuvaa kuninkaan pukeutuneena heb sed -juhla-asuun noin vuonna 2362 eaa.]]
'''Heb sed''' (myös nimellä '''Sed festivaali''') oli muinaisessa [[Egypti]]ssä pidetty faraoiden järjestämä juhla. Juhlan nimen arvioidaan liittyvän sakaalijumalaan nimeltä [[Wepwawet]] tai Sed.<ref>Shaw, Ian. Exploring Ancient Egypt. Oxford University Press. 2003. ISBN 0-19-511678-X. p. 53</ref> Juhlaa [[faarao]]t yleensä viettivät oltuaan vallassa kolmenkymmenen vuoden ajan. Siinä farao kävi läpi useita uskonnollisia [[riitti|riittejä]], joiden tarkoituksena oli osoittaa hänen edelleen olevan hyväkuntoinen ja kyvykäs hallitsija.
'''Heb sed''' ([[egyptin kieli|muinaisegyptiksi]] ''ḥb-sd'', myös nimellä '''sed-festivaali''' eli '''hännän juhla''') oli muinaisessa [[Egypti]]ssä pidetty juhla [[farao]]n pitkään jatkuneen hallintokauden kunniaksi. Juhlan nimen arvioidaan liittyvän sakaalijumalaan nimeltä [[Wepwawet]] tai Sed.<ref>Shaw, Ian. Exploring Ancient Egypt. Oxford University Press. 2003. ISBN 0-19-511678-X. p. 53</ref> Juhlaa faraot yleensä viettivät oltuaan vallassa kolmenkymmenen vuoden ajan. Siinä farao kävi läpi useita uskonnollisia [[riitti|riittejä]], joiden tarkoituksena oli osoittaa hänen edelleen olevan hyväkuntoinen ja kyvykäs hallitsija.


'Heb sed' -juhla toistettiin aina kolmen vuoden välein sen jälkeen, kun sitä oli kerran vietetty. Jotkut faaraot pelkäsivät, etteivät he elä kyllin vanhoiksi{{lähde|???}} viettääkseen heb-sediä ja siksi he aikaistivat juhlaansa. Näihin faaraoihin kuuluivat muiden muassa [[Ramses II]] ja [[Hatsepsut]].
Heb sed -juhla toistettiin aina kolmen vuoden välein sen jälkeen, kun sitä oli kerran vietetty. Jotkut faraot pelkäsivät, etteivät he elä kyllin vanhoiksi{{lähde|???}} viettääkseen heb sediä ja siksi he aikaistivat juhlaansa. Näihin faraoihin kuuluivat muiden muassa [[Ramses II]] ja [[Hatsepsut]].{{lähde}} Heb sed -juhlaan kuului useita temppelirituaaleja, uhreja ja uskonnollisia kulkueita. Yksi heb sed -juhlan piirteistä oli suurikokoisen [[djed]]-pilarin kohottaminen, joka symboloi faraon viriiliyttä ja hallituskauden pysyvyyttä.


Muinaisesta Egyptistä on löydetty satoja mainintoja Sed festivaalin vietosta.<ref> David O'Connor & Eric Cline, Amenhotep: Perspectives on his Reign, University of Michigan, 1998, p. 16.</ref> Juhlaa viettivät esim. varhaiset faraot Djoser ja Den sekä Pepi I, joka oikealla olevassa kuvassa on pukeutut Hed Sed juhlan viettoa varten.<ref>Alabasteri veistos, Brooklyn Museum</ref>
Muinaisesta Egyptistä on löydetty satoja mainintoja Sed festivaalin vietosta.<ref> David O'Connor & Eric Cline, Amenhotep: Perspectives on his Reign, University of Michigan, 1998, p. 16.</ref> Juuriltaan vanhaa juhlaa vietettiin jos varhaisimpien dynastioiden aikana. Muun muassa [[Egyptin 1. dynastia|1. dynastian]] aikaisen farao [[Den]]in ja [[Egyptin 3. dynastia|3. dynastian]] farao [[Djoser]]in tiedetään viettäneen heb sediä.


Egyptiläinen tutkija [[Aymen Ibrahem]] on viimeaikaisissa tutkimukissaan tullut siihen tulokseen, että "ylimääräisten" (ennen 30. hallitusvuoden), ja ehkä joidenkin muidenkin, Heb Sed juhlien viettoon saattoi olla syynä täydellinen auringonpimennys.<ref>[https://www.eclipse-chasers.com/article/history/Akhet.shtml Akhet - The Horizon of Heaven or something else?]</ref>
Egyptiläinen tutkija [[Aymen Ibrahem]] on viimeaikaisissa tutkimukissaan tullut siihen tulokseen, että "ylimääräisten" (ennen 30. hallitusvuoden), ja ehkä joidenkin muidenkin, Heb Sed juhlien viettoon saattoi olla syynä täydellinen auringonpimennys.<ref>[https://www.eclipse-chasers.com/article/history/Akhet.shtml Akhet - The Horizon of Heaven or something else?]</ref>

Versio 4. syyskuuta 2019 kello 11.35

Farao Pepi I Meryren alabasteriveistos, joka kuvaa kuninkaan pukeutuneena heb sed -juhla-asuun noin vuonna 2362 eaa.

Heb sed (muinaisegyptiksi ḥb-sd, myös nimellä sed-festivaali eli hännän juhla) oli muinaisessa Egyptissä pidetty juhla faraon pitkään jatkuneen hallintokauden kunniaksi. Juhlan nimen arvioidaan liittyvän sakaalijumalaan nimeltä Wepwawet tai Sed.[1] Juhlaa faraot yleensä viettivät oltuaan vallassa kolmenkymmenen vuoden ajan. Siinä farao kävi läpi useita uskonnollisia riittejä, joiden tarkoituksena oli osoittaa hänen edelleen olevan hyväkuntoinen ja kyvykäs hallitsija.

Heb sed -juhla toistettiin aina kolmen vuoden välein sen jälkeen, kun sitä oli kerran vietetty. Jotkut faraot pelkäsivät, etteivät he elä kyllin vanhoiksilähde? viettääkseen heb sediä ja siksi he aikaistivat juhlaansa. Näihin faraoihin kuuluivat muiden muassa Ramses II ja Hatsepsut.lähde? Heb sed -juhlaan kuului useita temppelirituaaleja, uhreja ja uskonnollisia kulkueita. Yksi heb sed -juhlan piirteistä oli suurikokoisen djed-pilarin kohottaminen, joka symboloi faraon viriiliyttä ja hallituskauden pysyvyyttä.

Muinaisesta Egyptistä on löydetty satoja mainintoja Sed festivaalin vietosta.[2] Juuriltaan vanhaa juhlaa vietettiin jos varhaisimpien dynastioiden aikana. Muun muassa 1. dynastian aikaisen farao Denin ja 3. dynastian farao Djoserin tiedetään viettäneen heb sediä.

Egyptiläinen tutkija Aymen Ibrahem on viimeaikaisissa tutkimukissaan tullut siihen tulokseen, että "ylimääräisten" (ennen 30. hallitusvuoden), ja ehkä joidenkin muidenkin, Heb Sed juhlien viettoon saattoi olla syynä täydellinen auringonpimennys.[3]

Lähteet

  1. Shaw, Ian. Exploring Ancient Egypt. Oxford University Press. 2003. ISBN 0-19-511678-X. p. 53
  2. David O'Connor & Eric Cline, Amenhotep: Perspectives on his Reign, University of Michigan, 1998, p. 16.
  3. Akhet - The Horizon of Heaven or something else?
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.