Ero sivun ”Nalle Puh” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
helvetin jumala
p Käyttäjän 62.197.164.74 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Ejs-80 tekemään versioon.
Merkkaus: Pikapalautus Palauta-työkalulla
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:The original Winnie the Pooh toys.jpg|thumb|250px|Alkuperäisiä Nalle Puh -leluja. Vasemmalta oikealle: [[Tikru]], [[Kengu]], Nalle Puh, [[Ihaa]] ja [[Nasu]].]]
[[Kuva:The original Winnie the Pooh toys.jpg|thumb|250px|Alkuperäisiä Nalle Puh -leluja. Vasemmalta oikealle: [[Tikru]], [[Kengu]], Nalle Puh, [[Ihaa]] ja [[Nasu]].]]


'''Nalle Puh''' ({{k-en|Winnie-the-Pooh}}) on englantilaisen [[kirjailija]]n [[A. A. Milne]]n ([[1882]]–[[1956]]) luoma helvetin jumala [[satu]]hahmo. Milne kirjoitti Nalle Puhista kaksi kirjaa: ''Nalle Puh'' (1926) ja ''Nalle Puh rakentaa talon'' (1928). Sen lisäksi Nalle Puh esiintyy myös Milnen kahdessa runokirjassa. Myöhemmin Nalle Puh on tullut tunnetuksi [[Disney]]-yhtiön piirroselokuvista, animaatiosarjoista ja sarjakuvista.
'''Nalle Puh''' ({{k-en|Winnie-the-Pooh}}) on englantilaisen [[kirjailija]]n [[A. A. Milne]]n ([[1882]]–[[1956]]) luoma [[satu]]hahmo. Milne kirjoitti Nalle Puhista kaksi kirjaa: ''Nalle Puh'' (1926) ja ''Nalle Puh rakentaa talon'' (1928). Sen lisäksi Nalle Puh esiintyy myös Milnen kahdessa runokirjassa. Myöhemmin Nalle Puh on tullut tunnetuksi [[Disney]]-yhtiön piirroselokuvista, animaatiosarjoista ja sarjakuvista.


A. A. Milnen Nalle Puh -tarinoiden pohjana olivat hänen poikansa, [[Christopher Robin Milne]]n, lelueläimet.
A. A. Milnen Nalle Puh -tarinoiden pohjana olivat hänen poikansa, [[Christopher Robin Milne]]n, lelueläimet.

Versio 3. syyskuuta 2019 kello 08.29

Alkuperäisiä Nalle Puh -leluja. Vasemmalta oikealle: Tikru, Kengu, Nalle Puh, Ihaa ja Nasu.

Nalle Puh (engl. Winnie-the-Pooh) on englantilaisen kirjailijan A. A. Milnen (18821956) luoma satuhahmo. Milne kirjoitti Nalle Puhista kaksi kirjaa: Nalle Puh (1926) ja Nalle Puh rakentaa talon (1928). Sen lisäksi Nalle Puh esiintyy myös Milnen kahdessa runokirjassa. Myöhemmin Nalle Puh on tullut tunnetuksi Disney-yhtiön piirroselokuvista, animaatiosarjoista ja sarjakuvista.

A. A. Milnen Nalle Puh -tarinoiden pohjana olivat hänen poikansa, Christopher Robin Milnen, lelueläimet.

Nimi

Nalle Puh eli englanniksi Winnie-the-Pooh sai aikoinaan nimensä Lontoon eläintarhassa olleen Winnie-karhun mukaan.[1] Winnie oli kanadalainen mustakarhu, joka oli tullut Pohjois-Amerikasta Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan aikana kanadalaisen rykmentin maskottina ja jäänyt sodan jälkeen Lontoon eläintarhaan. Nimensä se oli saanut omistajansa kotikaupungin, Kanadan Winnipegin, mukaan.[2]

Milnen Nalle Puh -kirjojen hahmot

  • Nalle Puh (Winnie-the-Pooh), pieniälyinen ja hunajaa rakastava nalle, joka on taipuvainen filosofisiin mietelmiin ja lorujen keksimiseen.
  • Nasu (Piglet), pieni ja arka porsas. Nalle Puhin paras ystävä.
  • Kani (Rabbit), touhukas ja määräilevä kaniini, joka rakastaa organisointia.
  • Pöllö (Owl), arvokas pöllö, jota sekä hän itse että muut pitävät (usein hatarin perustein) metsän viisaimpana eläimenä.
  • Ihaa (Eeyore), synkkä ja surumielinen aasi, jonka häntä on kiinni naulalla.
  • Tikru (Tigger), ylienerginen tiikeri, jonka lempipuuhaa on pomppiminen, usein muiden eläinten päälle.
  • Kengu (Kanga), lempeä ja huolehtivainen kenguruäiti.
  • Ruu (Roo), Kengun peloton ja touhukas poikanen, joka usein innostuu asioista liikaakin.
  • Risto Reipas (Christopher Robin), suunnilleen 8-vuotias poika, joka käy koulua. Hän myös ″omistaa” Puhin. Saanut nimensä Christopher Robin Milneltä.

Nalle Puh, Nasu, Ihaa, Tiikeri, Kengu ja Ruu perustuvat suoraan Milnen pojan lelueläimiin. Kani ja Pöllö sen sijaan ovat Milnen keksintöä. E. H. Shepardin piirroksissa muut hahmot on piirretty leluiksi, mutta Kani ja Pöllö oikeiksi eläimiksi. Tämä tulee esille myös itse tekstissä: kirjassa Nalle Puh rakentaa talon Kani toteaa Pöllölle, että vain heillä kahdella on aivot ja ″muiden päissä on purua”. Nalle Puh kumppaneineen asuu Puolen hehtaarin metsässä, jonka esikuvana oli puolestaan Ashdownin metsä lähellä Milnen perheen kotitaloa.

Milne myös sijoitti kirjoihinsa poikansa Christopher Robinin. Ensimmäisessä kirjassa Nalle Puh on kehyskertomus, jossa Milne kertoo Puh-tarinoita pojalleen, ja myös kirjan Nalle Puh rakentaa talon esipuheessa annetaan ymmärtää, että kirjan kertomukset ovat syntyneet Milnen pojalleen keksiminä tarinoina. Kaikki neljä kirjaa on kuvittanut E. H. Shepard, joka otti piirroksiinsa mallia sekä alkuperäisistä Christopher Robinin leluista että Ashdownin metsästä.

Nykyisin pieniälyinen, mutta hyväntahtoinen nalle tunnetaan paitsi Milnen alkuperäisistä kirjoista myös Disney-yhtiöiden tuottamista sarjakuvista, elokuvista ja televisiosarjoista. Disneyn vuonna 1977 valmistunutta koko illan elokuvaa The Many Adventures of Winnie the Pooh (suom. Nalle Puh) pidetään lasten piirroselokuvan klassikkona. Disney-elokuvien myötä joukkoon astui myös aivan uusi, Milnen alkuperäisissä kirjoissa esiintymätön hahmo, Myyrä.

Christopher Robinin lelukarhu oli vuoteen 2008 saakka näytteillä New York Public Libraryn sivukirjastossa Donnell Library Centerissä lastenosastolla, missä eläkepäiviään viettivät myös Nasu, Kengu, Tiikeri sekä Ihaa.[3]

Puuveistoksessa Risto Reipas, Nalle Puh, Nasu ja Tikru

Milnen Nalle Puh -kirjat

  • Nalle Puh (Winnie-the-Pooh, 1926)
  • Nalle Puh rakentaa talon (The House at Pooh Corner, 1928)
  • When We Were Very Young (runokirja)
  • Now We Are Six (runokirja)

Elokuvat, televisiosarjat ja videopelit

Disneyn elokuvat

Nalle Puhin suomenkielisenä ääninäyttelijänä toimii Jarmo Koski.

Disneyn televisiosarjat

Sojuzmultfilmin televisiosarja

Videopelit

Katso myös

Lähteet

  1. Winnie the bear and ZSL London Zoo in 1926 Zsl. 13.10.2016. Viitattu 17.7.2017. (englanniksi)
  2. Lindsay Mattick: The story of how Winnie the Pooh was inspired by a real bear – in picture Guardian. 24.11.2015. Viitattu 17.7.2017.
  3. Central Children’s Room 2007. The New York Public Library. Viitattu 5.11.2007. (englanniksi)

Kirjallisuutta

  • Sibley, Brian: Eläköön Nalle Puh! Juhlakirja koko maailman parhaalle karhulle. Suomentanut Pirkko Biström. WSOY, 2001.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nalle Puh.