Ero sivun ”Palvelin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ipr1 (keskustelu | muokkaukset)
Linkin lisäys
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:Rack001.jpg|thumb|right|Palvelin|225px]]
[[Tiedosto:Rack001.jpg|thumb|right|Palvelin|225px]]
'''Palvelimella''' (arkisesti '''serveri''' tai '''servu''') tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä [[tietokone]]essa suoritettavaa palvelin[[tietokoneohjelma|ohjelmistoa]] sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Palvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko [[tietokoneverkko|tietokoneverkon]] välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa. Palvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi.
'''Palvelimella''' (arkisesti '''serveri''') tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä [[tietokone]]essa suoritettavaa palvelin[[tietokoneohjelma|ohjelmistoa]] sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Palvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko [[tietokoneverkko|tietokoneverkon]] välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa. Palvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi.


'''Tietotekniikassa''' puhutaan myös abstraktista [[asiakas-palvelin-malli]]sta, jossa kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääriteltyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.
[[Tietotekniikka|Tietotekniikassa]] puhutaan myös abstraktista [[asiakas-palvelin-malli]]sta, jossa kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääriteltyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.


== Yleisimpiä palvelimia ==
== Yleisimpiä palvelimia ==

Versio 12. elokuuta 2019 kello 17.59

Palvelin

Palvelimella (arkisesti serveri) tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä tietokoneessa suoritettavaa palvelinohjelmistoa sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Palvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko tietokoneverkon välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa. Palvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi.

Tietotekniikassa puhutaan myös abstraktista asiakas-palvelin-mallista, jossa kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääriteltyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.

Yleisimpiä palvelimia

Edustapalvelin tarkoittaa palvelinta, joka kontrolloi pääsyä taustalla oleviin sovelluspalvelimiin.[1]

Virtuaalitekniikka palvelimessa

Virtualisoinnilla tarkoitetaan tyypillisesti fyysisen palvelimen resurssien (prosessorit, muisti, IO-laitteet) määrittelyä yhden tai useamman loogisen palvelimen käyttöön. Loogisesta palvelimesta tai virtuaalipalvelimesta käytetään usein myös nimitystä image.

Laitevalmistajilla on erilaisia toteutuksia. Parhaimmillaan nämä hoitavat fyysisen palvelimen/palvelimien resurssien allokoinnin täysin automaattisesti loogisen palvelimen kuormituksen mukaan.

Datakeskus

Pääartikkeli: Datakeskus

Palvelimet kasataan usein suuriksi datakeskuksiksi, joissa voi olla suurimmillaan useita satoja tuhansia yksittäisiä palvelimia ja joiden sähkönkulutus voi olla useiden megawattien luokkaa.[2] Tavallisesti keskukset jäähdytetään ilmajäähdytyksellä, mutta lisääntyneiden jäähdytysongelmien myötä on kehitelty myös vesijäähdytystä. Ilmajäähdytyksellä keskuksen kokonaissähkönkulutuksesta jopa puolet voi kulua jäähdytykseen, tavallisemmin kuitenkin noin kolmannes. Syntyvää jätelämpöä voidaan käyttää jopa kaukolämmitykseen. [3]

Palvelinvalmistajia

Katso myös

Lähteet


Aiheesta muualla

 

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.