Ero sivun ”Final Destination – viimeinen määränpää” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kirjoitusvirhe korjattu, Kielioppia korjattu
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisovelluksesta   Android 
Kirjoitusvirhe korjattu, Kielioppia korjattu
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisovelluksesta   Android 
Rivi 14: Rivi 14:
| tuotantoyhtiö = [[New Line Cinema]]
| tuotantoyhtiö = [[New Line Cinema]]
| ensi-ilta = 17. maaliskuuta 2000{{Yhdysvaltain lippu}}
| ensi-ilta = 17. maaliskuuta 2000{{Yhdysvaltain lippu}}
13. toukokuuta 2000{{Suomen lippu}}
12. toukokuuta 2000{{Suomen lippu}}
| kesto = 98 minuuttia
| kesto = 98 minuuttia
| kieli = [[englannin kieli|englanti]]
| kieli = [[englannin kieli|englanti]]

Versio 2. elokuuta 2019 kello 14.25

Final Destination – viimeinen määränpää
Final Destination
Ohjaaja James Wong
Käsikirjoittaja Jeffrey Reddick
Glen Morgan
James Wong
Tuottaja Glen Morgan
Craig Perry
Warren Zide
Säveltäjä Shirley Walker
Kuvaaja Robert McLachlan
Leikkaaja James Coblentz
Pääosat Devon Sawa
Ali Larter
Kerr Smith
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Levittäjä New Line Cinema
Netflix
Hulu
Ensi-ilta

17. maaliskuuta 2000Yhdysvallat

12. toukokuuta 2000Suomi
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 23 miljoonaa dollaria
Tuotto 113 miljoonaa dollaria
Seuraaja Final Destination – viimeinen määränpää 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Final Destination – viimeinen määränpää (Final Destination) on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut James Wongin ohjaama kauhu-/trillerielokuva. Elokuvan piti alun perin olla yksi jakso televisiosarjaan Salaiset kansiot[1] vuonna 1994 jaksolla Flight 180 eli Lento 180. Elokuvasta on tehty myös neljä jatko-osaa: Final Destination – viimeinen määränpää 2 (2003), Final Destination – viimeinen määränpää 3 (2006), The Final Destination (2009) ja Final Destination 5 (2011).

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ennen luokkaretkelle Pariisiin Charles de Gaullen lentoasemalle lähtöä New Yorkista John F. Kennedyn lentoasemalta portilta 46 Alex Browning (Devon Sawa) näkee näyn, jossa heidän lentonsa 180 Boeing 747-200 kaluston ranskalaisen Volée Airlines lentoyhtiön lentokoneensa räjähtää heti kiitoradalta nousun jälkeen. Niinpä hän ja muutama ystävänsä jättäytyvät pois lennolta Alexin ja Carterin väkivaltaisilla käsirysy nyrkeillä, jossa heitä pitävät kiinni lentokoneesta poistuessa lentokoneen perämiehet ja portilla terminaalissa lentoaseman turvamiehet. Lennon 180 räjähdys ilmassa toteutuukin, mutta joukkoa alkaa ajaa takaa itse Kuolema, joka haluaa heidät hengiltä. Yksi kerrallaan he kuolevat erilaisissa onnettomuuksissa.

Kuolemat

Kuoleman alkuperäinen suunnitelma oli surmata kaikki 40 oppilasta ja neljä opettajaa heti lennolla, mutta Alexin nähtyä näyn kuusi oppilasta ja yksi opettaja jäävät lentokentälle. Alexin näyn mukaisesti Volée Airlines lentokone räjähtää taivaalla ilmassa, eikä eloonjääneitä ole. Lennon 180 räjähtäessä ilmassa turvamiesten radiopuhelinten soittaessa hätätilasta ja lähtiessä sivuun Alexin ja Carterin käsirysystä hälytysajoneuvojen ja apuvoimien tullessa John F. Kennedyn lentoasemalla ja Volée Airlinesin onnettomuuspaikalle kaukana New Yorkin merellä, rannalla ja metsässä Long Islandilla opettaja ja oppilaat evakuoidaan pois lentokentältä lautakuntaan, jossa odottaessaan huoneeseen saapuvat National Transportation Safety Boardin eli onnettomuustutkintakeskuksen puheenjohtaja Howard Siegil ja FBI:n agentit Weine ja Schreck, jotka kuulustelevat oppilaita ja opettajaa. Kuulustelujen jälkeen oppilaiden vanhemmat tulevat hakemaan oppilaat kotiin.

Kuoleman alkuperäisessä suunnitelmassa kuolemisjärjestys olisi ollut: Tod, Terry, neiti Lewton, Carter, Billy, Clear, Alex. Alex saa vihiä suunnitelmasta Todin kuoleman jälkeen ruumishuoneella ja saa selville järjestyksen Terryn kuoleman jälkeen.

Tod: Kuolee kuristuttuaan pyykkinaruun omassa kylpyhuoneessaan. Alex saa vihjeen Todin kuolemasta, kun hän suutuksissaan hätistämällä pöllön ikkunan edestä pois heittää sanomalehden tuulettimeen. Tuuletin silppuaa palan, joka päätyy Alexin polvelle. Lappu repeytyy sanasta ”Today” muotoon ”Tod”. Kuoltuaan Todin talon pihalle puutarhaan saapuvat paikalle ambulanssi, kuolemansyyntutkija, poliisi ja FBI:n agentit Weine ja Schreck, johon tulee läsnä myös Alex, josta puun takaa Clear huutaa Alexille lähdetään täältä. Clear ja Alex näkevät Todin vainajana ruumishuoneella, jossa heitä tulee vastaan huoneen piilosta hautaustoimintaa pyörittävä kuolemansyyntutkija William Bludworth (Tony Todd) herättäessään Todia sanomalla hssssttt ja herätätte vielä kuolleetkin ja antaa neuvon Alexille ja Clearille, kuinka kuolemaa pystyy huijaamaan Todin niskaan kiinnitettyä piikkiä poistamalla.

Terry: Jää bussin alle. Alex näkee kahvilan ikkunasta linja-auton heijastuksen, mutta ympärillä ei kulje yhtäkään linja-autoa.

Neiti Lewton: Hän kaataa teetä kuppiin ja näkee siinä pääkallon. Pelästyessään hän heittää veden lattialle. Hän ottaa jääkaapista jääpaloja ja vodkaa. Liian suuren lämmönvaihtelun vuoksi mukiin tulee pieni halkeama, jota Lewton ei huomaa. Hän menee olohuoneeseen ja vuotavasta mukista tippuu vodkaa tietokoneen päälle. Huomatessaan sen savuavan hän lähestyy tietokonetta jolloin se räjähtää ja näytön pala iskeytyy Lewtonin kurkkuun. Lewton juoksee hädissään keittiöön ja liukastuu veteen, jonka oli heittänyt lattialle. Lewton kurkottaa pöydällä olevaa pyyhettä ja sen mukana pyyhkeen alla ollut veitsisarja putoaa Lewtonin päälle, yhden iskeytyessä lähelle hänen sydäntä. Alex on ennakoinut Lewtonin kuolevan seuraavaksi ja saapuu hänen asunnolleen. Alex saapuu keittiöön ja huomaa Lewtonin. Alex koettaa kurottautua pyyhkeeseen tyrehdyttääkseen verenvuodon, mutta tippuneesta vodkasta aiheutunut tulipalo saa aikaan pienen räjähdyksen, joka kaataa tuolin Lewtonin päälle painaen veitsen syvemmälle. Samaan aikaan kaasuputkeen tulee vuoto ja Alex ehtii täpärästi ulos ennen talon räjähtämistä.

Billy: Pää irtoaa junan alta lentävästä raudan kappaleesta.

Carter: Jättimäinen mainostaulu osuu häneen.

Lopulta Alex ja Clear jäävät ainoiksi, jotka säästyvät Kuolemalta. Kuitenkin Alex oli lähellä kuolla ennen Carterin kuolemaa. Hän pelasti Clearin palavasta autosta, joka oli lähellä räjähtää, pidellen kiinni hajonneesta sähköjohdosta, joka olisi räjäyttänyt auton. Alex sai kuitenkin itse suuren sähköiskun, kun FBI:n agentit Weine ja Schreck olivat pidättämässä Alexia, mutta säilyi silti hengissä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet